Zdrowie: czy mikrofale są bezpieczne
pixabay_Jazella
Autor Damian Witoń - 7 Marca 2020

Podgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej jest bardzo wygodne. Czy jest jednak zdrowe?

Zdrowie człowieka uzależnione jest od działania wielu różnych czynników. Wpływ niektórych z nich jest kwestią dyskusyjną. Mnóstwo ludzi zastanawia się na przykład, czy bezpieczne jest korzystanie z mikrofal do podgrzewania posiłków.

Zdrowie to wartość, o którą trzeba dbać. Wpływa na nie mnóstwo aspektów naszego życia, dlatego na każdym kroku zadajemy sobie pytanie o to, co powinniśmy robić, aby je chronić oraz czego należy unikać, aby go nie stracić. Wiele kontrowersji krąży, chociażby wokół mikrofal używanych do podgrzewania posiłków.

Lekarka zaatakowana przez więźnia. Napastnik miał przy sobie nóżLekarka zaatakowana przez więźnia. Napastnik miał przy sobie nóżCzytaj dalej

Zdrowie i mikrofale. Fakty i mity na temat ich związku.

Mikrofalówki z pewnością potrafią ułatwić nam życie. Dzięki nim jesteśmy w stanie bardzo szybko podgrzać potrawy, które chcemy zjeść. Sam proces nie wymaga mieszania lub przewracania posiłku na drugą stronę tak jak konkurencyjne rozwiązania. Wiele osób ostrzega jednak przed tym, że mikrofale mogą szkodzić zdrowiu człowieka, ponieważ wytwarzają szkodliwe promieniowanie. Aby jednak sprawdzić to założenie, trzeba dokładniej przyjrzeć się istocie zjawiska.

Kuchenki mikrofalowe działają na zasadzie przemiany energii. Elektryczność przetwarza się w nich na fale elektromagnetyczne. Te zaś są w stanie stymulować cząsteczki w żywności, które skutek działania mikrofal zaczynają drgać i zamieniać energię na ciepło. Efekt dotyczy głównie cząsteczek wody, ale w mniejszym stopniu występuje również w przypadku tłuszczów, olejów i cukrów.

Jak podaje portal businessinsider.com, mikrofalówki emitują fale niejonizujące, które są podobne do promieniowania telefonu komórkowego, z tą różnicą, że są od nich znacznie silniejsze. Metalowe osłony i ekrany zamontowane w kuchenkach uniemożliwiają wydostanie się promieniowania na zewnątrz, a zatem nie jest ono szkodliwe dla osób postronnych.

Trzeba jednak pamiętać, że każda forma gotowania, smażenia czy podgrzewania pokarmu przyczynia się do tego, że traci on swoje wartości odżywcze. Badania pokazują jednak, że podgrzewanie posiłku w kuchence mikrofalowej w większości przypadków nie zwiększa tego efektu powyżej poziomu innych metod obróbki termicznej. Jednakże są produkty, których nie powinniśmy wkładać do mikrofalówki.

Dzisiaj grzeje: 1. Operacja na otwartym sercu, poważny stan. Niepokojące doniesienia o Tomaszu Stockingerze

2. Uwielbiana aktorka zrobiła niemożliwą rzecz na pogrzebie Królikowskiego. Nigdy nie widzieliśmy takiego zachowania

Pierwszym przykładem jest, chociażby czosnek, który już po jednej minucie oddziaływania na niego mikrofal traci związki pomagające w walce z rakiem. Kolejnym są brokuły, które w kuchence mikrofalowej pozbawiane są aż 97 procent przeciwutleniaczy. Dla porównania podczas gotowania tracą ich 66 procent. Odradza się również podgrzewania przy pomocy mikrofal mleka matki dla niemowląt, ponieważ wtedy nie jest ono w stanie wspierać odporności dziecka.

Umieszczając swój posiłek w mikrofalówce, powinniśmy pamiętać, że nie każdy pojemnik może być tam bezpiecznie użyty. Najlepiej wybierać te, które mają specjalne oznaczenia.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wbiła łodygę róży w ziemniaka i posadziła. Oniemiała widząc co wyrosło po 7 dniach
  2. Brat Magdy Gessler żyje w bardzo skromnych warunkach. Mężczyźnie daleko do luksusów gwiazdy TVN
  3. Objawy mogące świadczyć o nowotworze u dziecka. Nie wolno ich lekceważyć
  4. Media dotarły do szczegółów wypadku Małgorzaty Kożuchowskiej. Prawdopodobną przyczyną nieuleczalna choroba
  5. Choroby, które sieją największe spustoszenie. Odpowiadają za śmierć ponad połowy Polaków
  6. Dziś uważaj za kółkiem. Policja wlepi mandat na 500 zł, a nawet odbierze prawko

Następny artykuł