Zdrowie: przyczyny i wpływ zakwaszeniu organizmu
pixabay.com/HansMartinPaul
Autor Barbara Bujar - 10 Czerwca 2020

Najczęstsze przyczyny zakwaszenia organizmu. Lepiej ich unikać

Zdrowie potrzebuje wielu czynników, aby utrzymać prawidłowy stan. Jednym z nich jest odpowiednia równowaga kwasowo-zasadowa. Kiedy we krwi znajduje się za dużo związków o kwaśnym charakterze, dochodzi do jej zachwiania. Zobacz, co do tego prowadzi.

Zdrowie zależy od wielu czynników. Organizm człowieka stale kontroluje poziom pH krwi oraz innych płynów. Jak podaje radiozet.pl, zwiększona ilość substancji o charakterze kwaśnym zaburza tę prawidłową równowagę. Aby dbać o swoje zdrowie, warto wiedzieć, jak utrzymać odpowiedni poziom pH.

Skalę pH określa się w przedziale od 0 do 14. Środkowa wartość oznacza, że pH jest neutralne. Odczyty poniżej 7 świadczą o tym, że jest ono kwaśne, natomiast te powyżej 7, że jest zasadowe. Choć skala nie wydaje się rozbudowana, różnice pomiędzy poszczególnym stopniami są naprawdę duże. Poziom pH, który jest odpowiedni dla krwi, powinien wynosić między 7,35 a 7,45.

Wystarczyła chwila nieuwagi. Dziecko wypadło z jadącego samochoduWystarczyła chwila nieuwagi. Dziecko wypadło z jadącego samochoduCzytaj dalej

Zdrowie nie jest w najlepszej formie, kiedy organizm jest zakwaszony

Odczyt pH krwi organizmu człowieka zawsze jest lekko zasadowy. Jeżeli poziom podniesie się za bardzo, istnieją naturalne kwasy, które są w stanie go obniżyć i wyregulować równowagę kwasowo-zasadową. Organizm tę kontrolę zawdzięcza takim kawasom jak m.in. kwas mlekowy, siarkowy, fosforowy i ketonowy.

Poziom pH krwi może się jednak zmienić i powodować zmiany w naszym organizmie. Często dzieje się tak wtedy, gdy odczyt skali spada poniżej 7,35 stopnia, a organizm ma wtedy do czynienia z zakwaszeniem. Takie zmiany mogą być przyczyną wielu chorób. Należy do nich m.in. cukrzyca. Przyczyną tego jest fakt, że organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny albo nie potrafi jej wykorzystać. Ciało rozkłada wtedy zmagazynowane tłuszcze, co prowadzi do wzrostu produkcji kwasu ketonowego. Chory może odczuwać wtedy takie dolegliwości jak zwiększone pragnienie, zmęczenie, wymioty, duszności i ból brzucha.

Kwasica nie występuje jednak tylko u osób z cukrzycą. Pojawia się zawsze, gdy poziom pH spadnie poniżej 7,35. Aby dbać o prawidłową równowagę organizmu i nie dopuścić do jego zakwaszenia, należy w szczególności dbać o płuca, które poprzez oddychanie usuwają dwutlenek węgla oraz o nerki, które w postaci moczu usuwają zbędne kwasy. Najczęstszą przyczyną zakwasicy jest zła dieta.

Dzisiaj grzeje: 1. Andrzej Duda zapowiedział swoje 500+. Kto dokładnie będzie mógł skorzystać z bonu turystycznego?

2. Aż 3 banki ostrzegają klientów przez trudnościami z dostępem do pieniędzy. Lepiej przygotuj gotówkę

Jeżeli podejrzewamy u siebie zakwaszenie organizmu, najlepiej udać się do lekarza, który wykona odpowiednie badanie. Profesjonalnie wykonuje się je, pobierając krew, która trafia potem do laboratorium. Test można wykonać również za pomocą papierka lakmusowego. Ten sposób wskaże tylko ewentualne nieprawidłowości, nie ujawni jednak dokładnego poziomu pH krwi.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Strzelanina w bloku na Mazowszu. Zginęły dwie osoby, jedna jest ciężko ranna
  2. Nagła, gigantyczna awantura w programie na żywo, prowadząca nie wytrzymała. Aż trudno uwierzyć
  3. Niszczycielski żywioł przeszedł przez Polskę. Nie obyło się bez rannych
  4. Sok z brzozy staje się coraz popularniejszy. Jego właściwości są niesamowite
  5. Prawie 3 tysiące zachorowań od początku roku. Niebezpieczna choroba, o której wiele osób zapomniało
  6. Zbigniew Boniek w euforii podzielił się z Polakami radosną wiadomością. Gratulacje dla prezesa i jego żony

Następny artykuł