Produkty, które tylko udają zdrowe. Lepiej na nie uważać

zdrowie dieta
unsplash.com/ Vince Jacob
Autor Natalia Niewczas13.01.2021

Produkty, które wydają się służyć zdrowiu, w rzeczywistości często są dla niego szkodliwe; zawdzięczają to w dużej mierze obecności zbędnych chemicznych dodatków i obfitości cukru. Mowa między innymi o niektórych przetworach mlecznych oraz pewnych produktach zbożowych. Kaloryczną, a więc i zdrowotną, pułapką mogą być również popularne wśród osób dbających o dietę chipsy bananowe.

Zbilansowana dieta, razem z codzienną aktywnością fizyczną, to podstawa budowania dobrego zdrowia. By właściwie się odżywiać, należy dokonywać świadomych konsumenckich wyborów. Niestety wiele popularnych produktów jedynie udaje zdrowe i wartościowe artykuły żywieniowe. Jak się okazuje, jednym z nich są owocowe jogurty.

Popularne produkty, które tylko uchodzą za dobre dla zdrowia

Wbrew pozorom jogurty owocowe nie służą zdrowiu. Choć są smaczne i rzeczywiście urozmaicone dodatkiem owoców, często obfitują w problematyczny cukier biały.

Sam cukier nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Przeciwieństwem tego jest jego nadmiar. Nadmierna konsumpcja cukru sprzyja nie tylko otyłości, ale i rozwojowi próchnicy, cukrzycy typu II oraz chorób układu krążenia, które stanowią jedną z najczęstszych przyczyn zgonu wśród Polek i Polaków.

Dodatkowo producenci chętnie wzbogacają jogurty owocowe konserwantami, barwnikami oraz aromatami. Ich działanie na zdrowie nie zostało w pełni zbadane, podobnie jak wzajemne oddziaływanie na siebie potencjalnie szkodliwych dodatków do żywności.

Lekarze zbadali zmarłych na COVID-19 pacjentów. Odkryli, że wirus niszczy nie tylko na płucaLekarze zbadali zmarłych na COVID-19 pacjentów. Odkryli, że wirus niszczy nie tylko na płucaCzytaj dalej

Batony musli to kolejna z pozornie zdrowych przekąsek. W świadomości wielu osób figurują jako odpowiedni, zdrowy zamiennik dla batoników czekoladowych czy wafelków - to błąd. Batony musli często również zawierają znaczne ilości cukru.

Co więcej, składniki batoników często są sklejane z użyciem syropu glukozowo-fruktozowego. W skład wielu z nich wchodzi także tłuszcz trans, na przykład problematyczny utwardzony olej palmowy.

Banany to prawdziwe bogactwo cennych dla zdrowia substancji. To samo można powiedzieć o chipsach bananowych - niestety nie oznacza to, że przygotowane z owoców chipsy w pełni służą zdrowiu. W tym przypadku problemem jest ich duża kaloryczność.

Chipsy bananowe spożywane w dużych ilościach nie są produktem dietetycznym. W 100 g chipsów bananowych znajduje się aż 530 kcal. Ponieważ utrzymanie prawidłowego BMI jest istotne dla zachowania dobrego zdrowia, warto kontrolować spożycie chipsów bananowych.

Jak podaje portal onet.pl, za potencjalnie problematyczne uznaje się również sałatę i ogórki dostępne w zamkniętych foliach bez dostępu do powietrza. Hermetyczne zamknięcie sprzyja powstawaniu wilgoci - ta z kolei wpływa na przyspieszenie procesu wytwarzania nitrozoamin.

Nitrozoaminy to organiczne związki chemiczne; wiele z nich wykazuje działanie rakotwórcze. Udowodniono ich kancerogenne działanie na zwierzętach; ze względu na niskie wchłanianie ich przez organizm człowieka, ocena ryzyka związanego z przyjmowaniem tych związków jest znacznie utrudniona.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł