zdrowie a mole spożywcze
Autor Aneta Młodawska - 14 Lutego 2020

Mole spożywcze są niebezpieczne dla zdrowia. Domowe sposoby na pozbycie się ich

Zdrowie człowieka narażone jest na wiele szkodliwych czynników. Jednym z nich są mole spożywcze. Chorobotwórcze bakterie i grzyby znajdujące się na ciele tych owadów mogą powodować alergie, problemy ze strony układu pokarmowego i wiele innych. Warto dowiedzieć się, jak unikać moli spożywczych lub w jaki sposób możemy się ich pozbyć domowymi sposobami.

Zdrowie ludzkie codziennie narażone jest na wiele substancji i bakterii, które mogą pogorszyć jego stan. Mole spożywcze niewątpliwie są czynnikiem, który poważnie zagraża naszemu zdrowiu. Gdy zalęgną się w kuchni, natychmiastową i słuszną reakcją jest próba zlikwidowania szkodników. Warto mieć świadomość, jakie zagrożenia dla zdrowia niosą ze sobą mole spożywcze.

Jak podaje portal kobieta.onet.pl, owad powszechnie znany jako mól spożywczy to motyl nocny z gatunku omacnica spichrzanka. W naszym codziennym życiu możemy się z nim spotkać, gdy zalęgnie się w szafce kuchennej. Owad żeruje i rozmnaża się nie tylko w naszych domach, ale też w magazynach, piekarniach czy sklepach, czyli wszędzie, gdzie znajdują się suche produkty spożywcze.

Na Ukrainie urodziło się wyjątkowe dziecko. Jego rozmiary zaskakująNa Ukrainie urodziło się wyjątkowe dziecko. Jego rozmiary zaskakująCzytaj dalej

Zdrowie może zostać narażone na szwank przez kontakt z molami spożywczymi. Na szczęście można się ich pozbyć domowymi sposobami

Mole spożywcze zadomawiają się w naszych kuchniach, ponieważ żywią się produktami zbożowo-mącznymi. Porą aktywności dorosłych osobników jest noc, dlatego najłatwiej je wtedy zauważyć. Przeszukując szafki z żywnością, również możemy się na nie natknąć, gdyż właśnie tam żerują i składają jaja. Owady preferują sypkie produkty spożywcze, takie jak mąka, cukier czy kasze. Można je też znaleźć w pojemnikach z otrębami, płatkami, nasionami, orzechami, produktami suszonymi, a nawet w suchej karmie dla zwierząt. Dostrzeżenie nawet jednej dorosłej ćmy powinno być przesłanką do dokładnego przeszukania kuchni pod kątem larw i jaj moli spożywczych. Do znaków, że w naszej żywności znajdują się mole, należą tunele wydrążone w jedzeniu, a także cienkie, lepkie nitki w pożywieniu.

Jeśli mole znajdują się w danym produkcie, należy całość wyrzucić. Ponadto istnieje ryzyko, że mole miały kontakt z żywnością, na której nie pozostał żaden ślad ich obecności. Najlepiej zatem wyrzucić wszystkie sypkie produkty przechowywane w szafkach, gdyż mole spożywcze przenoszą szkodliwe dla zdrowia bakterie i grzyby. Spożycie produktów zainfekowanych przez owady może wywoływać dolegliwości układu pokarmowego i reakcje alergiczne. Szczególnie zagrożone są osoby z obniżoną odpornością, gdyż zjedzenie pokarmów, z którymi miały styczność spichrzanki, wiąże się z ryzykiem zakażenia pałeczką okrężnicy, paciorkowcem kałowym lub pałeczką Klebsiella oxytoca. Infekcja może prowadzić do zakażeń dróg oddechowych, moczowych i żółciowych, rozwijania się ropni i ciężkich biegunek, a przy szczególnie niskiej odporności pojawia się ryzyko posocznicy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, ucha środkowego czy wstrząsu endotoksycznego.

By uchronić się przed molami spożywczymi, warto stosować naturalne zapachy

By pozbyć się moli spożywczych, nie wystarczy wyrzucenie sypkich produktów spożywczych. Zalecane jest dokładne umycie szafek i sprawdzenie wszelkich zakamarków, gdyż mogą kryć się w nich mole lub ich brązowe poczwarki. Miejsca, w których zamieszkiwały mole, należy zdezynfekować i rozproszyć w nich zapachy odstraszające owady. Warto w tym celu zastosować ocet, lawendę, goździki, wanilię i olejki eteryczne.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ślub 17-latka i 51-latki odbył się równo 18 lat temu. Tak dziś wyglądają, niesłychane
  2. Fiskus zrobił podatnikom "prezent". Nie wiemy czy się śmiać czy płakać
  3. Zdrowe produkty, które mogą być dla nas trujące. Lepiej na nie uważać
  4. Piliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu Lugola
  5. Bóle szyi mogą być objawem groźnego nowotworu. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Polacy trzymali kciuki, niestety choroba okazała się silniejsza. Media obiegła właśnie wiadomość o bolesnej śmierci Karoliny

Następny artykuł