Skorupki po jajkach są korzystne dla zdrowia
pixabay.com/Topi_Pigula
Autor Barbara Bujar - 21 Czerwca 2020

Większość osób wyrzuca skorupki po jajkach. Błąd, gdyż można wykorzystać je z korzyścią dla zdrowia

Zdrowie zachowuje dobra kondycję dzięki prawidłowo dobranej diecie. Każdy wie, że można wzbogacić ją w jajka, które są popularnym źródłem wielu składników odżywczych. Warto wiedzieć, że nie tylko żółtko i białko nadają się do spożycia. Wiele cennych właściwości zawierają także skorupki jajek, które najczęściej są przez nas wyrzucane. Zobacz, w jaki sposób je wykorzystać.

Zdrowie człowieka jest uzależnione od wielu czynników. Jednym z elementów, który wpływa na nie w bardzo dużym stopniu, jest sposób odżywiania. To, co jemy, ma duże znaczenie, szczególnie jeśli chodzi o nasze samopoczucie, wygląd i wyniki badań. Z tego względu zawsze warto zastanowić się nad tym, jakie produkty włączamy do naszej diety.

Układanie prawidłowego planu żywienia wcale nie jest takie trudne. Okazuje się, że wiele popularnych i niedrogich składników, dzięki swoim bogatym właściwościom, korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dokładnie tak jest z jajkami. Niepozorne produkty, które długo oskarżano o nadmiar cholesterolu, doskonale wpływają na naszą zdrowotną kondycję.

Ceny za usługi w kościele drastycznie poszły w górę. Znamy nowe stawki, będziecie zaskoczeniCeny za usługi w kościele drastycznie poszły w górę. Znamy nowe stawki, będziecie zaskoczeniCzytaj dalej

Skorupki po jajkach pomogą zadbać Ci o zdrowie

Doskonale znane wszystkim jajka przygotowywane są na wiele sposobów. W kuchni pojawiają się na kanapkach, w zupach, sałatkach i pastach. Ich spożywanie zaleca się ze względu na ich bogaty skład. Jajka zawierają bowiem takie składniki jak: żelazo, wapń i cynk. Jak informuje styl.pl, dzięki obecności kolagenu i białka świetnie wpływają na mięśnie, stawy i cerę. Warto pamiętać jednak o tym, że nie tylko wnętrza jajek są tak wartościowe.

Skorupka to część jajka, którą większość z nas wyrzuca do kosza. Nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że zawiera ona wiele korzystnych właściwości, które mogą pomóc w trosce o zdrowie naszego organizmu. Z zewnętrznej części jajek w prosty sposób można wykonać proszek wspomagający w łagodzeniu bóli stawowych, odchudzaniu, budowie mięśni i wchłanianiu tłuszczu.

Portal Styl wyjaśnia, jak w łatwy sposób wykonać zdrowotny wapniowy proszek. Do przygotowania potrzebnych jest 10-12 skorupek po jajkach. Warto zadbać o to, aby pochodziły one z wiadomej, najlepiej ekologicznej, hodowli. Produkty należy umyć, a potem wrzucić do garnka i gotować przez 15 minut. Po upływie czasu skorupki powinny zostać odcedzone i wysuszone. Po takim procesie wystarczy ułożyć je na blaszce, wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 100 stopni. Ostatnim etapem powinno być zmielenie skorupek, np. w młynku do kawy.

Dzisiaj grzeje: 1. Andrzej Duda zatwierdził nowe świadczenie. Kogo obejmie 1400 plus?

2. Lidl wstrzymuje współpracę z największą rzeźnią w Niemczech. Są oskarżenia pod adresem Polaków

Tak przygotowany proszek jest gotowy do spożycia. Można dodać go do zupy, koktajlu albo sosu. Efekty jego przyjmowania z pewnością będą korzystne dla naszego zdrowia.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Padł termin kiedy mogą wrócić maseczki. Minister Zdrowia nie pozostawia złudzeń
  2. Policja wnioskuje o karę za pogrzeb Piotra Woźniaka-Staraka. Odbył się zgodnie z wolą rodziny
  3. Wielka tragedia w kopalni w Azji. Nie żyje ponad 160 osób
  4. 4-latek trafił w ręce prawdziwych potworów. Zamiast opieki otrzymał tortury, których niestety nie wytrzymał
  5. Kobieta była przekonana, że brzuch boli ją przez miesiączkę. Niestety nie dożyła kolejnego dnia
  6. Nie żyje wybitna postać polskiego sportu. Był pięciokrotnym mistrzem kraju

Następny artykuł