W trosce o nasze zdrowie warto zadbać o mikroflorę jelitową
unsplash.com/ Kay
Autor Aneta Młodawska - 25 Czerwca 2020

Uważajcie z nimi. Produkty, które niszczą nasze jelita

Zdrowie możemy polepszyć poprzez wybór prawidłowej diety. Niestety, współczesny styl życia nie służy mikrobiocie jelitowej, która wpływa na stan naszego zdrowia. Warto dowiedzieć się, które produkty są najbardziej niekorzystne dla naszych jelit.

Zdrowie człowieka zaczyna się w jelitach. Nie od dziś wiadomo, że mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Gdy szkodliwe substancje wnikają do naszego organizmu, stają się doskonałym siedliskiem dla rozwijających się grzybów i pasożytów. W efekcie organizm staje się osłabiony i niezwykle podatny na uciążliwe infekcje.

Aby mikroflora bakteryjna jelit spełniała swoje pożyteczne funkcje, należy o nią odpowiednio dbać. Niestety podczas codziennego funkcjonowania człowieka dobre bakterie jelitowe narażone są na wiele szkodliwych czynników, osłabiających ich działanie. Poza antybiotykami, które usuwają z organizmu pożyteczne bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium, szkodliwe są również pewne popularne produkty spożywcze.

Nietypowe objawy braku witaminy B12. Jej niedobór powoli niszczy ciałoNietypowe objawy braku witaminy B12. Jej niedobór powoli niszczy ciałoCzytaj dalej

W trosce o nasze zdrowie warto zadbać o mikroflorę jelitową

Choć antybiotyki zabijają patogeny w naszym organizmie, przy okazji usuwają z niego pożyteczne bakterie. Antybiotykoterapia jest zatem prawdziwym spustoszeniem dla flory bakteryjnej naszych jelit. Według badań tygodniowa terapia może zaburzać mikrobiotę jelitową na okres nawet dwóch lat. Skutkami ubocznymi są najczęściej alergie, biegunka, stan zapalny jelit, pleśniawki i afty. Stosując żywe kultury bakterii, możemy jednak zapobiec tym problemom.

Badania wykazały, że wiele popularnych leków, m.in. na cukrzycę, problemy trawienne, infekcje bakteryjne, a nawet depresję mogą zakłócać równowagę populacji bakteryjnych a tym samym - zwiększyć ryzyko rozwoju infekcji jelitowych.

Nasz mikrobiom źle reaguje również na cukry proste. Oprócz cukru w każdej postaci równie szkodliwy jest syrop glukozowo-fruktozowy i syntetyczne słodziki, takie jak sukraloza i aspartam. Jak podaje portal medonet.pl, cukry proste stanowią pożywkę dla szkodliwych bakterii, drożdży i grzybów. Mogą one powodować wzdęcia, zaburzenia trawienia i prowadzić do zapalenie jelit.

Statystyczny mieszkaniec naszego kraju rocznie wypija aż 11 litrów czystego spirytusu. Jest to znacznie więcej niż w 2005 roku, gdy ilość ta wynosiła 9,5 litra. Niestety, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z konsekwencji picia alkoholu m.in. ryzyka nowotworów układu pokarmowego.

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że regularne spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Badania brytyjskich naukowców opublikowane w 2019 roku sugerują, że nawet niewielkie ilości przetworzonego i czerwonego mięsa zwiększają ryzyko nowotworu jelita grubego o 20 procent.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie mógł poradzić sobie z wyśmiewaniem. Nie żyje bohater "Pamiętników z wakacji"

2. Biedronka wzywa swoich klientów. Mogą odzyskać część pieniędzy z nienaliczonego rabatu, który im się należał


Z kolei fast foody są niczym innym jak mieszanką węglowodanów, tłuszczów nasyconych i soli. Stołowanie się w fast foodowych restauracjach grozi otyłością, która jest czynnikiem ryzyka nowotworu jelita grubego.

Badania od dawna wskazywały na związek między paleniem papierosów a występowaniem raka jelita grubego. Wykazano bowiem, że pacjenci, którzy palili papierosy przez 40 lat lub dłużej mieli o 30-50 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego od osób niepalących.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Polska legenda sportu zginęła w wypadku. Widok grobu zapiera dech w piersiach. Wszystko niemal 30 lat od śmierci
  2. Pogrzeb Emila Karewicza. Padły słowa, których nikt nigdy się nie spodziewał, prezydent również skomentował
  3. IMGW wydało pilne ostrzeżenie. Dwa województwa z najwyższym stopniem zagrożenia, lepiej zostać w domu
  4. Tragiczne wiadomości o śmierci 25-latki. Przedawkowała popularne napoje
  5. Sygnały, które daje nasze serce, gdy ma już dosyć. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Wujek Adama Małysza nagle przekazał informacje o zdrowiu mistrza. Ważne słowa członka rodziny byłego skoczka

Następny artykuł