Nalewka z rokitnika ma zbawienny wpływ na zdrowie. Przepis na nią jest niezwykle prosty
pixabay.com/silviarita
Autor Aneta Młodawska - 25 Czerwca 2020

Napój z rokitnika potrafi czynić cuda. Bez problemu przygotujesz go w domu

Zdrowie możemy polepszyć poprzez wybór naturalnych produktów. Jednym z nich jest rokitnik, który od lat stosowany jest na dolegliwości żołądkowe, przeziębienia i choroby skóry. Okazuje się, że bez trudu możemy przyrządzić nalewkę z owoców tej rośliny.

Zdrowie to stan równowagi w organizmie, który możemy osiągnąć m.in. przy pomocy odpowiedniej diety, opartej na naturalnych produktach. Jeśli włączymy do jadłospisu nalewkę z rokitnika, pozytywne zmiany zachodzące w naszym organizmie odczujemy już po kilku tygodniach.

Nalewka z dzikich owoców rokitnika stosowana jest na dolegliwości żołądkowe, przeziębienia i choroby skóry. Zawarte w niej witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu.

Ministerstwo zdrowia ma ważny apel do wszystkich Polaków. Tym razem nie dotyczy koronawirusaMinisterstwo zdrowia ma ważny apel do wszystkich Polaków. Tym razem nie dotyczy koronawirusaCzytaj dalej

Nalewka z rokitnika ma zbawienny wpływ na zdrowie. Przepis na nią jest niezwykle prosty

Rokitnik zwyczajny zawiera ponadto około 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy, oraz witaminy. Jak podaje poradnikzdrowie.pl, rokitnik zwyczajny może być legalnie pozyskiwany jedynie z krzewów uprawnych. Roślina ta rośnie dziko w Polsce jedynie wzdłuż linii brzegowej Bałtyku i w Pieninach.

Intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika mają kwaśno-cierpki smak. Niemniej jednak zawierają one mnóstwo flawonoidów i witamin. Warto zapamiętać, iż rokitnik nie posiada enzymów rozkładających witaminę C, przez co nie ulega ona degradacji.

Owoce rokitnika zwyczajnego mają wyjątkowo dużo pektyn. Z tego względu nadają się one na dżemy, konfitury i galaretki. Należy je jednak zbierać tuż po pierwszych przymrozkach i czym prędzej przerobić, gdyż w cieple szybko fermentują.

Do sporządzenia nalewki z rokitnika potrzebne są: 1 kg owoców rokitnika, 1 kg cukru i 1,5 l alkoholu 70 proc. By sporządzić miksturę, należy umyć owoce, dobrze je osączyć, wsypać do słoja, a następnie dodać cukier i alkohol.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie mógł poradzić sobie z wyśmiewaniem. Nie żyje bohater "Pamiętników z wakacji"

2. Biedronka wzywa swoich klientów. Mogą odzyskać część pieniędzy z nienaliczonego rabatu, który im się należał

Naczynie należy szczelnie zakręcić i postawić w ciepłym, ciemnym miejscu na 6–8 tygodni, co kilka dni nim wstrząsając. Po tym czasie zawartość słoika przecedzamy, wlewamy do butelek i odstawiamy w zimne miejsce na ok. pół roku.

Pamiętajmy jednak, iż ze względu na wysoką zawartość kwasów nie zaleca się spożywania rokitnika osobom chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także na kamicę nerkową.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Polska legenda sportu zginęła w wypadku. Widok grobu zapiera dech w piersiach. Wszystko niemal 30 lat od śmierci
  2. Pogrzeb Emila Karewicza. Padły słowa, których nikt nigdy się nie spodziewał, prezydent również skomentował
  3. IMGW wydało pilne ostrzeżenie. Dwa województwa z najwyższym stopniem zagrożenia, lepiej zostać w domu
  4. Tragiczne wiadomości o śmierci 25-latki. Przedawkowała popularne napoje
  5. Sygnały, które daje nasze serce, gdy ma już dosyć. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Wujek Adama Małysza nagle przekazał informacje o zdrowiu mistrza. Ważne słowa członka rodziny byłego skoczka

Następny artykuł