Smażone potrawy są szkodliwe dla zdrowia
pixabay.com/btfrewinphotography
Autor Barbara Bujar - 26 Czerwca 2020

Ekspert ostrzega. Mnóstwo osób popełnia błąd, który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia

Zdrowie można narażać na różne sposoby. Jednym z nich jest nieprawidłowe odżywianie się. Eksperci ostrzegają przed spożywaniem tłustych i smażonych potraw. To właśnie one powodują niekorzystne zmiany w organizmie, takie jak wzrost poziomu cholesterolu LDL. Zobacz, co jeszcze może się stać po nadmiernej ilości takich dań w diecie, i jak z tym walczyć.

Prawidłowo dobrana dieta jest kluczem do zdrowotnego sukcesu. Niestety nie każdy chce z niej korzystać. Wielu osobom, bardziej niż na bogatym składzie odżywczym, zależy na smaku jedzenia. A tu, wiadomo, królują fast foody i intensywnie doprawiane smażone potrawy. Ludzie stosujący taką dietę często zapominają o tym, że właśnie taki styl odżywiania może prowadzić do wielu niechcianych i sprawiających problem konsekwencji. Ich zdrowie może być poważnie zagrożone.

Ważne zmiany dotyczące zasiłku pobieranego przez tysiące Polaków. Nowy okres obowiązywaniaWażne zmiany dotyczące zasiłku pobieranego przez tysiące Polaków. Nowy okres obowiązywaniaCzytaj dalej

Smażone i tłuste potrawy to przepis na choroby

Pizzerie, food trucki i pozostałe restauracje serwujące szybkie i tłuste jedzenie codziennie gromadzą u siebie tłumy klientów. Warto pamiętać jednak o tym, że wszystko ma swoje granice i zbyt częste odwiedzanie takich miejsc może prowadzić do uszkodzeń zdrowotnych. Dokładnie taki sam negatywny wpływ na organizm może mieć codzienne stosowanie nieodpowiedniej diety w domu. Rodzinne gotowanie w kuchni również powinno być przemyślane. Wybranie zdrowszych zamienników często nie odbija się na smaku, a korzystnie wpływa na stan zdrowia.

Jak podaje portal Wprost, temat zdrowego odżywiania podjęła ostatnio dietetyczka Ashley Kitchens. Kobieta ostrzegła o konsekwencjach, jakie czekają ludzki organizm po nadmiernym przyjmowaniu smażonych potraw. Przede wszystkim przypomniała o cholesterolu LDL, którego poziom wskutek stosowania takiej diety znacząco rośnie.

– Podczas smażenia potrawy stają się gęstsze kalorycznie, ponieważ zewnętrzna część pokarmu traci wodę i pochłania tłuszcz (…) Oleje, w których smażone są produkty spożywcze, mogą zawierać tłuszcze trans, co, jak wykazano, podnosi poziom szkodliwego cholesterolu LDL – powiedziała.

Według ekspertki zwiększenie poziomu złego cholesterolu może prowadzić do poważnych uszkodzeń w organizmie. Zaliczają się do nich takie zmiany jak zatkanie tętnic lub powstanie chorób sercowo-naczyniowych. Kobieta poinformowała również o problemach z wysokim ciśnieniem krwi oraz przybieraniem na wadze.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie mógł poradzić sobie z wyśmiewaniem. Nie żyje bohater "Pamiętników z wakacji"

2. Biedronka wzywa swoich klientów. Mogą odzyskać część pieniędzy z nienaliczonego rabatu, który im się należał

Sięgając po tłuste, smażone i niekoniecznie zdrowe jedzenie, należy mieć na uwadze konsekwencje, które wynikają z jego regularnego spożywania. Zmiana diety na zdrowszą wcale nie musi oznaczać, że przestanie być ona smaczna. Jeśli jednak nie potrafimy się do tego przekonać, Ashley Kitchens radzi, by do przygotowywania ulubionych potraw zacząć stosować tzw. frytkownicę beztłuszczową. Pozwoli to na smażenie poprzez używanie gorącego powietrza, a nie oleju.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Polska legenda sportu zginęła w wypadku. Widok grobu zapiera dech w piersiach. Wszystko niemal 30 lat od śmierci
  2. Pogrzeb Emila Karewicza. Padły słowa, których nikt nigdy się nie spodziewał, prezydent również skomentował
  3. IMGW wydało pilne ostrzeżenie. Dwa województwa z najwyższym stopniem zagrożenia, lepiej zostać w domu
  4. Tragiczne wiadomości o śmierci 25-latki. Przedawkowała popularne napoje
  5. Sygnały, które daje nasze serce, gdy ma już dosyć. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Wujek Adama Małysza nagle przekazał informacje o zdrowiu mistrza. Ważne słowa członka rodziny byłego skoczka

Następny artykuł