zdrowie: liście orzechów włoskich
Fot. pixabay.com/ Efraimstochter
Autor Klaudia Gaicka - 28 Czerwca 2020

Liście orzecha mają wspaniałe właściwości. Zaskakujące przy jak wielu chorobach mogą pomóc

Zdrowie jest niesamowicie cenne. Wielu z nas nie wie, jak korzystne właściwości mają przetwory z orzechów włoskich i ich liści. Wielu ekspertów medycyny naturalnej mówi o nich same pozytywne rzeczy. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się wykonać nalewkę, czy kąpiel, efekty powinny być bardzo korzystne.

Zdrowie jest najważniejszym, co mamy. Dobrze jest każdego dnia dbać o siebie i inwestować czas kto by nasz organizm był jak najzdrowszy. Eksperci podkreślają, że najważniejszy jest ruch oraz zdrowa dieta. Jeżeli zależy nam na leczniczą wpływie diety na organizm, warto ją urozmaicać różnymi zdrowymi produktami, z którymi nie mamy styczności codziennie.

Mówiąc o orzechu włoskim, rzadko kiedy myślimy o jego liściach. Jak ukazują badania to spory błąd. Liście orzecha włoskiego mają szereg cennych wartości odżywczych. Warto po nie sięgać nie tylko okazjonalnie. Okazuje się bowiem że mogą stanowić świetne uzupełnienie wielu receptur leczniczych.

Mężczyzna pobił dwóch nastolatków. Zwrócili rowerzyście uwagę na niebezpieczną jazdęMężczyzna pobił dwóch nastolatków. Zwrócili rowerzyście uwagę na niebezpieczną jazdęCzytaj dalej

Zdrowie, świetny wpływ liści orzecha w różnej formie

Jak podaje portal Cotozachoroba.pl, liście wykazują działanie antybakteryjne, ściągające, antyseptycznie, przeciwgrzybiczne i przeciw zapalne. Dodatkowo przyśpieszają gojenie się ran, dlatego stosowane są w medycynie naturalnej w formie swego rodzaju okładów. Mogą również poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Eksperci polecają je również przy chęci regulacji poziomu cukru we krwi.

Liście możemy zbierać od końcówki maja, do czerwca. Zbieramy tylko i wyłącznie dobrze rozwinięte liście bez żadnych skaz chorobowo podobnych. Po zbiorach suszymy liście. Nie powinny jednak stać się brązowe, takie liście musimy niestety wyrzucić.

Napar z liści orzecha przygotowujemy z łyżeczki wysuszonych i rozdrobnionych liści. Zalewamy je wrzątkiem i czekamy godzinę. Jedna porcja naparu dziennie wystarczy. Najlepiej spożywać go przed posiłkami.

Dzisiaj grzeje: 1. Niedobór żelaza w organizmie jest bardzo niebezpieczny. Jakie są jego objawy?

2. 5 tys. zł do wzięcia. Dziś rusza nabór wniosków, ale lepiej nie zwlekać

Możemy przygotować również nalewkę. Jak podaje portal Cotozachoroba.pl, potrzebne będzie nam około 10 zielonych i młodych orzechów. Powinny być miękkie. Po umyciu orzechy kroimy na małe kawałki i wkładamy do słoika. Dodajemy 6 łyżeczek cukru. Później będzie trzeba wlać 200 ml. Wódki. Po 3 tygodniach odsączamy powstały napój i wlewamy go do ciemnej butelki.

Liście orzecha włoskiego sprawdzą się także przy zdrowotnych kąpielach. Pół kilo zmielonych liści gotujemy w litrze wody przez 25 minut (mały ogień). Wlewamy do gorącej wody w stosunki 1:1. Przygotowana kąpiel może pomóc w chorobach stawów i skóry.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nagły protest w samym centrum polskiego miasta. Zbiera się ogromny tłum, co tam się dzieje?
  2. Wiadomości TVP przeszły same siebie. Straszą wyimaginowaną rewolucją, o co chodzi?
  3. IMGW wydało pilne ostrzeżenie. Dwa województwa z najwyższym stopniem zagrożenia, lepiej zostać w domu
  4. Tragiczne wiadomości o śmierci 25-latki. Przedawkowała popularne napoje
  5. Sygnały, które daje nasze serce, gdy ma już dosyć. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Zatrważające słowa Adama Małysza. Skoczek ostrzegł wszystkich Polaków, nie zabrakło bardzo mocnego przesłania

Następny artykuł