Naukowcy odnaleźli przepis na miksturę sprzed 1000 lat. Okazało się, że w niektórych przypadkach jest lepsza niż antybiotyki

Zdrowie - przepis sprzed 1000 lat
pixabay.com/Nietjuh
Autor Barbara Bujar29.12.2020

W staroangielskim poradniku medycznym Medicinale Anglicum odnaleziono przepis na maść warzywną doskonale wpływającą na zdrowie człowieka. Jej właściwości zawdzięcza się między innymi obecności czosnku i wina. Sposób na sporządzenie produktu pochodzi z IX wieku.

Jak podaje serwis internetowy National Geographic Polska, naukowcy przeprowadzili eksperyment, podczas którego sprawdzili, jak na zdrowie człowieka wpływa „antyczbiotyczna” pasta warzywna. Sporządzili ją zgodnie z przepisem odnalezionym w staroangielskim poradniku medycznym Medicinale Anglicum (ang. Bald's Leechbook).

Zdrowie dzięki maści z IX wieku. Naukowcy podzielili się swoimi obserwacjami

Produkt funkcjonuje pod nazwą „maści naprawiającej wzrok”. Mimo to nie używa się go wyłącznie do leczenia okulistycznego. Według ekspertów pasta może zyskać uznanie w wielu dziedzinach medycyny.

Działanie preparatu zostało przetestowane przez badaczy podczas specjalnego eksperymentu. Do jego przeprowadzenia sporządzono w laboratorium aż 75 partii produktu. Zgodnie z przepisem wykorzystano czosnek, cebulę, por, krowią żółć oraz wino. W związku z podobnym działaniem pora i cebuli obu składników używano na zmianę.

Dzięki obecności naturalnych składników maści przypisano właściwość zwalczania szczepów bakterii, które uzyskały odporność na współcześnie stosowane środki farmakologiczne. Uznano ją też – co wynikało z wcześniejszych obserwacji produktu – za skuteczną broń przeciwko gronkowcowi złocistemu.

Ważna zapowiedź Ministra Edukacji. Podał termin powrotu dzieci do szkoły oraz wyjawił, jak będzie wyglądałWażna zapowiedź Ministra Edukacji. Podał termin powrotu dzieci do szkoły oraz wyjawił, jak będzie wyglądałCzytaj dalej

- Mamy nadzieję, że ta receptura może pomóc w leczeniu m.in. infekcji stóp u diabetyków. To skrajnie trudne do leczenia przypadki, często wymagające amputacji – powiedziała w rozmowie dla CNN mikrobiolożka Freya Harrison z Centrum Nauk Biomolekularnych na Uniwersytecie Warwick.

Z kolei pracująca na tej samej uczelni Jessica Furner-Pardoe zwróciła uwagę na wykorzystywanie mikstury w walce z bakteriami tworzącymi trwałe struktury zwane biofilmami. Jak zauważyła, przebicie się przez taką „tarczę” wymaga podania pacjentowi antybiotyku. Jeśli ten nie daje rady, dochodzi do amputacji kończyny.

- Gdy drobnoustroje atakujące organizm tworzą taką tarczę ochronną, zwiększa się ich odporność na terapie lekowe a tym samym zjadliwość infekcji. S. aureus należą właśnie do tej kategorii bakterii – tłumaczy National Geographic Polska.

Rozbicie biofilmu jest możliwe dzięki 1000-letniej miksturze. Produkt ma zwalczać nie tylko gronkowca złocistego, ale także takie bakterie jak Acinetobacter baumanii oraz Stenotrophomonas maltophilia.

Zrozumienie zależności między naturalnymi składnikami a ich antybakteryjnym działaniem może pomóc stworzyć nowy sposób przygotowywania antybiotyków opartych o roślinne produkty – piszą autorzy badań nad średniowieczną maścią, zaznaczając, że aby uzyskać efekty jej działania, produkty muszą być używane razem, a nie osobno.

Cyfrowa wersja Medicinale Anglicum ma być dostępna na stronach British Library, a jej opracowanie w serwisie archive.org.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł