Zdrowie: wpływ kostek rosołowych
Autor Karol Zaborowski - 30 Listopada 2019

Wiele osób dodaje je do prawie każdej zupy. Kostki rosołowe mogą być dla nas naprawdę szkodliwe

Dbając o swoje zdrowie, trzeba zwracać uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach. Niestety często na własne życzenie dostarczamy sobie wiele szkodliwych substancji. Szczególnie powinniśmy uważać na kostki rosołowe, które często lądują w naszych zupach.

Zdrowie powinno być dla nas jednym z priorytetów w życiu. W końcu, jeżeli nie zadbamy o nie zawczasu, to po latach znacząco odczujemy tego skutki. Chcąc tak naprawdę zadbać o swój organizm, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. Nawet popularne dodatki, które znajdziemy praktycznie w każdym domu, mogą się okazać dla nas szkodliwe.

Mowa dokładniej o kostkach rosołowych, które tak ochoczo wrzucamy do naszych zup. Kupując je, nawet często nie zastanawiamy się, co tak naprawdę znajdziemy w ich środku. Niestety zawarte w nich substancje mogą nam naprawdę zaszkodzić.

Przez pół roku leczyli ją na depresję. Niestety przyczyna objawów była zupełnie innaPrzez pół roku leczyli ją na depresję. Niestety przyczyna objawów była zupełnie innaCzytaj dalej

Kostki rosołowe wpływają na zdrowie

Często się mówi, że to dawka czyni truciznę i ciężko zaprzeczyć tym słowom. Jednak w przypadku niektórych substancji zawartych w pożywieniu znacznie łatwiej przyjąć ich nadmiar. Jest to spowodowane głównie tym, że wiele osób korzysta z nich bez nawet najmniejszej rozwagi.

Doskonałym przykładem jest podstawowy składnik wielu kostek rosołowych, czyli glutaminian sodu. Nazywany chińską witaminą, dodawany jest do wielu produktów ze względu na swoje działanie w postaci wzmacniania smaku. Jak podaje portal 5minutdlazdrowia, jego nadmiar może powodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości w postaci alergii skórnych, nudności, bólów głowy, wymiotów, częstoskurczu, zawrotów głowy i nieregularnego tętna.

Dodatkowo kostki rosołowe zawierają bardzo duże ilości soli, które również nie jest najlepsza dla naszego zdrowia. Oczywiście dodanie jednej do całego garnka zupy, nie wpłynie na nas negatywnie, jednak w wielu domach przygotowując zwykły obiad, używa się ich znacznie więcej.

Oczywiście najlepiej byłoby z nich w ogóle zrezygnować i gotować swój własny bulion od podstaw. Jednak wiele osób woli pójść korzystać z gotowych półproduktów, nawet nie zastanawiając się, co tak naprawdę w ten sposób dodajemy do własnego jedzenia.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. W jego ciele lekarze znaleźli guz wielkości jabłka. Mężczyzna przez kilka godzin leżał bez serca
  2. Na zapalenie błony śluzowej żołądka cierpią miliony Polaków. 10 objawów, które powinny nas zaniepokoić
  3. Naukowcy opracowali najlepszy sposób na kaca. Do jego przygotowania wystarczą 3 składniki
  4. Jeden z pierwszych objawów raka płuc. Wystarczy spojrzeć na swoje palce

Następny artykuł