żelazo - skutki niedoborów
Autor Aneta Młodawska - 10 Lutego 2020

Niedobór żelaza może być bardzo niebezpieczny. Warto wiedzieć, jak uzupełnić jego poziom

Żelazo jest niezmiernie ważnym mikroelementem, którego niedobory prowadzą do częstego zmęczenia, zawrotów głowy, bladości skóry i osłabienia odporności. W przypadku przewlekłego niedoboru grozi nam anemia. Warto zatem wiedzieć co jeść, żeby podnieść poziom żelaza we krwi.

Żelazo to składnik hemoglobiny, czyli białka, które występuje w czerwonych krwinkach. Odpowiada ono za transport tlenu z płuc do wszystkich komórek organizmu. Mikroelement ten występuje również w wielu ważnych enzymach biorących udział w powstawaniu DNA, syntezie neuroprzekaźników w mózgu oraz procesach magazynowania i przetwarzania energii przez komórki. Żelazo wchodzi ponadto w skład mioglobiny. Jest to białko mięśni, którego odpowiedni poziom zapobiega niedotlenieniu mięśni i sprzyja ich regeneracji.

Żelazo jest mikroelementem, którego nie powinno zabraknąć w diecie kobiet w ciąży, ponieważ jest on niezbędny do prawidłowej budowy układu nerwowego i rozwoju płodu. Zbyt mała ilość żelaza w organizmie przyszłej mamy zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej oraz może prowadzić do opóźnienia rozwoju umysłowego i fizycznego noworodka. Z udziałem tego pierwiastka dochodzi także do aktywacji komórek układu immunologicznego, decydujących o odporności dziecka.

4-letnia Maja walczy z rakiem. Wszystko zaczęło się od bólu w nogach4-letnia Maja walczy z rakiem. Wszystko zaczęło się od bólu w nogachCzytaj dalej

Żelazo jest pierwiastkiem, którego niedobór prowadzi do anemii, obniżenia zdolności koncentracji, a także większej podatności na infekcje

Jeśli w naszej diecie występuje niedobór żelaza, automatycznie spada poziom hemoglobiny, co prowadzi do anemii. Jej najbardziej charakterystycznymi objawami są bladość śluzówek i spojówek, zajady w kącikach ust, szorstkość skóry, łamliwość włosów i paznokci. Obniża się sprawność fizyczna, zdolność koncentracji, a także odporność na infekcje. W produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej.

Żelazo hemowe jest obecne tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego a niehemowe w produktach roślinnych. Zasadnicza różnica między tymi dwiema formami polega na ich przyswajalności. Żelazo znajdujące się w produktach zwierzęcych wchłania się w około 20 proc., podczas gdy żelazo z produktów roślinnych jedynie na poziomie 5 proc. Warto pamiętać, że przyswajalność żelaza jest większa wraz z witaminą C, witaminami z grupy B i kwasem foliowym. Niestety błonnik pokarmowy, szczawiany, tanina, polifenole oraz niektóre minerały, takie jak wapń, miedź i cynk obniżają przyswajalność żelaza.

Największa dawka żelaza znajduje się w podrobach zwierzęcych takich jak: wątroba wieprzowa, cielęca i drobiowa oraz kaszanka. Wszystkie owoce morza, a także ryby również stanowią dobre źródło żelaza, jednak najwięcej cennego pierwiastka znajduje się w ostrygach. Owoce morza dostarczą nam także witamin z grupy B, w tym witaminy B12. Jeśli chodzi o ryby, warto swój jadłospis wzbogacić o makrelę, łososia, tuńczyka z puszki i sardynki. Ponadto zamiast herbaty i kawy ograniczających przyswajalność żelaza warto sięgnąć po sok z buraków. Poza tym, że są naturalnym lekiem na anemię, regulują ciśnienie krwi, oczyszczają wątrobę, oraz stanowią jeden z najlepszych środków profilaktycznych przeciw chorobom nowotworowym.

W ramach deseru sprawdzi się owsianka lub jaglanka. Bogatymi w żelazo przegryzkami są również suszone morele, pestki dyni, pistacje lub gorzka czekolada. Należy jednak spożywać je z umiarem i zadbać o inne źródła makroelementu. Jeśli zaś chodzi o suplementy, przydadzą nam się one w szczególnych przypadkach, takich jak ciąża bądź choroba. Gdy jednak nie mamy problemu z regulowaniem poziomu żelaza za pomocą diety, nie powinniśmy sięgać po preparaty z tym pierwiastkiem. Jak podaje portal medonet.pl, zwykle wystarczy jeść więcej wątróbki lub czerwonego mięsa, a do potraw dodawać szpinak i natkę pietruszki.

Nasze zapotrzebowanie na żelazo zależy od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. Średnie zapotrzebowanie na żelazo dla mężczyzn wynosi 8 mg/d, dla kobiet w wieku 19–50 lat 18 mg/d, a po 50. roku życia 8 mg/d. W okresie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta do 27 mg. Warto zatem w każdej sytuacji zadbać o poziom żelaza w organizmie, gdyż dzięki temu uchronimy się przed wieloma niepożądanymi dolegliwościami.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nie żyje dziecięca gwiazda. Matka poinformowała o śmierci syna
  2. Wcześnie wpadła w nałóg, nie słuchała się rodziców. Stryj nie chciał, aby Marta Kaczyńska zdradzała tajemnice swojej młodości
  3. Zdrowe produkty, które mogą być dla nas trujące. Lepiej na nie uważać
  4. Piliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu Lugola
  5. Bóle szyi mogą być objawem groźnego nowotworu. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Polacy masowo piją ją każdego dnia. Jest trucizną, która dewastuje nasz organizm

Następny artykuł