zgaga - domowe sposoby
pixabay_mohamed_hassan
Autor Aneta Młodawska - 15 Marca 2020

Domowe sposoby na zgagę. Warto z nich korzystać

Zgaga to nieprzyjemne pieczenie w okolicach przełyku i mostka. Bezpośrednią przyczyną jej powstawania jest choroba refluksowa, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Zgaga atakuje ludzi w różnym wieku, jednak najczęściej atakuje ludzi po 50 roku życia. Warto wiedzieć, jak właściwie rozpoznać źródła dolegliwości i jakie sposoby na zgagę są najskuteczniejsze.

Zgaga to uczucie palenia i pieczenia w dołku podsercowym, za mostkiem, niekiedy dochodzące aż do gardła. Przyczyną zgagi może być przepełnienie żołądka lub pospieszne, a tym samym niedokładne, przeżucie pokarmu.

Dolegliwość wywoływana jest cofaniem się treści pokarmowej i kwasu solnego z żołądka do przełyku. Kwas solny działa drażniąco na nieprzystosowany do kontaktu z treścią o tak silnym działaniu nabłonek przełyku.

Z suplementami diety trzeba uważać. Nieumiejętnie stosowane mogą być szkodliweZ suplementami diety trzeba uważać. Nieumiejętnie stosowane mogą być szkodliweCzytaj dalej

Zgaga, czyli pieczenie w przełyku lub żołądku to najczęstszy objaw schorzeń układu trawiennego

Niektóre pokarmy częściej niż inne wyzwalają zgagę. Nie ma jednak uniwersalnej listy takich pokarmów, dlatego każdy powinien sam zaobserwować związek objawu ze spożywanymi pokarmami i ich unikać. Wystąpieniu zgagi sprzyjać może schylanie się, obfite posiłki lub późne spożywanie kolacji. W leczeniu stosuje się głównie leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe, takie jak leki neutralizujące kwas solny, czy środki o odczynie zasadowym.

Osoby cierpiące na zgagę powinny przede wszystkim zadbać o racjonalną dietę oraz odpowiednią higienę żywienia. Posiłki powinny być spożywane w pozycji wyprostowanej w niewielkich ilościach do 5 razy dziennie. Pożywienie należy dokładnie rozgryzać, połykać w małych porcjach i niczym nie popijać. Na czczo oraz między posiłkami można przyjmować płyny obojętne, takie jak letnia przegotowana woda, mleko lub ziołowe herbaty, np. z żywokostu. Ostatni posiłek zaleca się spożyć przynajmniej 3 godziny przed snem.

Ze swojego jadłospisu należy wykluczyć niektóre składniki diety, takie jak alkohol, napoje zawierające kofeinę, soki pomidorowe oraz z owoców cytrusowych, a także potrawy ostro doprawione, tłuste i nadmiernie bogate w węglowodany. Podrażniają one bowiem przełyk oraz zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego. Niewskazane są także napoje gazowane, gdyż zawarty w nich dwutlenek węgla rozdyma żołądek. Powinniśmy również zrezygnować z czekolady oraz cebuli, ponieważ produkty te rozluźniają zwieracz przełyku.

Dzisiaj grzeje: 1. Bakterie i wirusy ze szczególnym upodobaniem wybierają niektóre przedmioty. Lepiej na nie uważać

2. Do sieci wyciekło nagranie z polskiej karetki. Trudno uwierzyć co tam się dzieje

Pomocne może się okazać rzucenie palenia, pozbycie się nadwagi, unikanie prac związanych ze schylaniem się, a także spanie w pozycji uniesionej głowy lub tułowia. Ulgę może także przynieść leczenie farmakologiczne oraz rezygnacja z ciasnych ubrań i pasków, które zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej. Gdy planujemy się położyć, warto ułożyć się na lewym boku, gdyż w tej pozycji żołądek znajduje się poniżej przełyku. Przeciwdziałamy dzięki temu cofaniu się soku żołądkowego. Pomocne może się okazać również ograniczenie stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Oficjalna wiadomość. Ważne zmiany dotyczące zakupów w Polsce
  2. Wiadomo, ile osób w Polsce naprawdę może mieć koronawirusa. Ekspert podał liczby
  3. Objawy mogące świadczyć o nowotworze u dziecka. Nie wolno ich lekceważyć
  4. Media dotarły do szczegółów wypadku Małgorzaty Kożuchowskiej. Prawdopodobną przyczyną nieuleczalna choroba
  5. Choroby, które sieją największe spustoszenie. Odpowiadają za śmierć ponad połowy Polaków
  6. Polska zamknie granice? Sztab kryzysowy w trakcie narady

Następny artykuł