Ziemniaki mogą być dla nas trujące
Autor Karol Zaborowski - 14 Stycznia 2020

Kolor ziemniaka jest istotny dla naszego zdrowia. Szczególnie jednego powinniśmy unikać

Ziemniaki regularnie goszczą na stołach w całej Polsce i bez wątpienia są najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. Jednak kupując je, powinniśmy uważać na ich kolor, ponieważ mogą być trujące.

Ziemniaki co prawda nie występowały naturalnie na naszym kontynencie, ale bardzo dobrze się tu przyjęły i dla wielu stanowią podstawę diety. Co ciekawe, początkowo ziemniak był rośliną ozdobną, a dopiero później doceniono jego walory smakowe i odżywcze. Co prawda, często powtarza się mit, że ziemniaki tuczą i nie mają wartości odżywczych, ale to nie prawda.

Jednocześnie nie każdy ziemniak nadaje się do tego, aby wylądował na naszym talerzu. Podczas robienia zakupów szczególną uwagę należy zwracać na kolor skórki, ponieważ to on odróżnia dobre ziemniaki od tych trujących.

Kobieta, która przeżyła 109 lat, zdradziła swój sekret. Według niej mężczyźni skracają życieKobieta, która przeżyła 109 lat, zdradziła swój sekret. Według niej mężczyźni skracają życieCzytaj dalej

Ziemniaki mogą być trujące

W zależności od odmiany kolor skórki ziemniaków może się różnić, jednak w tym przypadku chodzi nam o bulwy, które zaczęły nabierać zielonego odcienia. Pojawia się on, kiedy ziemniak jest wystawiony na działanie słońca i wyższej temperatury. Może on wynikać ze złego przechowywania ziemniaków, jak i tego, że część bulwy nie była przykryta ziemią, przez co świeciło na nią słońce.

Normalnie solanina występuje w niewielkich ilościach w surowych ziemniakach i chroni je przed szkodnikami i grzybami. Niestety jest ona toksyczna również dla ludzi, a to właśnie ziemniaki o zielonym zabarwieniu mają jej najwięcej. Niestety solanina nie rozpada się podczas gotowania i nigdy nie możemy mieć pewności, ile dokładnie znajdziemy jej w warzywie.

Dlatego też zaleca się, aby unikać jedzenia takich ziemniaków, ponieważ w ten sposób może dojść do zatrucia, które wywołuje wymioty, biegunkę, bóle brzucha i głowy. Co więcej, solanina w dużej ilości działa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy i może prowadzić nawet do śpiączki. Znane są też przypadki śmiertelne, w których przyczyną zgonu była właśnie ta substancja.

Najwięcej solaniny znajdziemy w skórce i kiełkach ziemniaka, ale nie oznacza to, że po ich wycięciu pozbędziemy się trucizny. Dlatego też zwracajmy uwagę na kolor ziemniaków podczas zakupów, ponieważ może nam to oszczędzić wielu nieprzyjemnych dolegliwości.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Jest wolna, nie współżyła z nikim, a zaszła w ciążę. Przypadek, który zdarza się raz na milion
  2. Danuta Holecka wolałaby zapomnieć o nagraniu sprzed lat. Jej dziecko potrzebowało pomocy
  3. Skandal podczas 28. finału WOŚP. Zachowanie protestujących oburzyło mieszkańców
  4. Przez tydzień piła wodę po ogórkach kiszonych. Efekty pojawiły się już na drugi dzień
  5. Koktajl, który oczyszcza jelita. Najlepiej pić go przed snem
  6. Wielu Polaków chciało mu pomóc. Niestety, nie żyje Patryk

Następny artykuł