Ziemniaki mogą być toksyczne
Autor Karol Zaborowski - 22 Listopada 2019

Lepiej zwracać uwagę na kolor ziemniaków. Niektóre z nich są trujące

Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem wśród Polaków i wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez nich. Co więcej, są one niezwykle zdrowe i niskokaloryczne. Jednak podczas zakupów trzeba uważać, aby nie kupować zielonych ziemniaków.

Ziemniaki niezwykle mocno są zakorzenione w polskiej kuchni i używane są zarówno jako dodatek, jak i podstawa wielu dań. Niestety narosło wokół nich wiele mitów, jak ten głoszący, że są praktycznie pozbawione substancji odżywczych. Oczywiście jest to nieprawda, a w dodatku ziemniaki mają niezwykle mało kalorii.

Jednak przez dodawanie do nich dużych ilości tłuszczów oraz soli, faktycznie tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości. Mimo to podczas zakupów trzeba niezwykle uważać, ponieważ niektóre z nich mogą się okazać dla nas wręcz trujące. Znane są nawet przypadki śmiertelne po zjedzeniu zielonych kartofli.

Łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych produków. Producenci ukrywają przed nami prawdęŁosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych produków. Producenci ukrywają przed nami prawdęCzytaj dalej

Zielone ziemniaki są dla nas trujące

Wszystko przez zawartą w nich solaninę, która jest niezwykle silną toksyną. Można ją również znaleźć w surowych ziemniakach, przez co ich zjedzenie prowadzi do silnego zatrucia pokarmowego. Problem pojawia się w momencie, gdy ziemniaki są przechowywane w zły sposób. Zmiana koloru może pojawić się w momencie, gdy bulwa przed zebraniem jest wystawiona na działanie słońca.

Wtedy właśnie zmieniają swój kolor na zielony i pojawiają się pierwsze kiełki. Takich ziemniaków nie powinniśmy jeść, ponieważ zawierają wtedy o wiele więcej solaniny. Niestety toksyna nie neutralizuje się pod wpływem temperatury, przez co nawet długie gotowanie nie osłabia jej działania.

Zazwyczaj spożycie solaniny wywołuje biegunkę, gorączkę i wymioty, ale w skrajnych przypadkach prowadzi do depresji ośrodkowego układu nerwowego, śpiączki oraz ataku drgawek. Może być to dla nas śmiertelnie niebezpieczne i znane są przypadki zgonów wywołanych właśnie przez tę toksynę. Na szczęście w większości przypadków objawy przechodzą po 24 godzinach.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nowa moda wśród nastolatków zbiera śmiertelne żniwo. Nie żyje 11-latek
  2. Arszenik i antybiotyki w mięsie z kurczaka. Czym szprycowany jest drób, zanim trafi na nasz stół
  3. Zamówił w restauracji danie z kurczakiem. Następnego dnia zaczął tracić czucie w rękach i nogach
  4. Z czego produkowane są parówki? Niektóre osoby mogą stracić apetyt

Następny artykuł