Święta wielkanocne przy polskich stołach upływają pod znakiem nie tylko białego barszczu bądź żurku, ale przede wszystkim jaj na twardo i absolutnej królowej – sałatki jarzynowej. W tym czasie niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest oczywiście majonez. Jak wybrać ten najzdrowszy?
Jajka z majonezem, czy sałatka warzywna to jedne z naszych ulubionych świątecznych potraw. Nie od dziś jednak wiadomo, że majonez nie jest najzdrowszym produktem – jest tłusty i kaloryczny, a jego spożycie może prowadzić, co najmniej, do nadwagi, ale i problemów z układem krążenia.A przecież na Wielkanoc pewne potrawy po prostu muszą być na stole! Jak z tego wybrnąć? W prosty sposób: można samodzielnie przygotować o wiele zdrowszy zamiennik tradycyjnego majonezu.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a przygotowania w tym czasie są wyjątkowo intensywne. Na świątecznych stołach nie zabraknie wielu pyszności, suto doprawionych majonezem, bo trudno wyobrazić sobie przecież sałatkę jarzynową czy jajka bez tego dodatku. Nie jest on jednak najlepszym wyborem ze względu na swoją zawartość tłuszczu oraz kalorii.Na szczęście są pewne zamienniki majonezu, które sprawią, że nasze dania będą równie pyszne, a zdrowsze. Można je stosować oczywiście w świątecznych potrawach czy sałatkach, ale też w codziennym żywieniu. Oto one!
Sałatka jarzynowa to polski przysmak. Wiele osób zajada się nią cały rok, a już na pewno w Wielkanoc – święto, które jeśli chodzi o smaki, kojarzy się nie z jajkami, mazurkiem i właśnie z sałatką jarzynową. Choć jej głównym składnikiem są warzywa, ma sporo kalorii. Oczywiście wiele zależy m.in. od dodatków, szczególnie od ilości majonezu. Podpowiadamy, jak obniżyć kaloryczność sałatki i informujemy, jakie choroby powinny skłonić do tego, by zjeść jej ograniczoną ilość.Głównym składnikiem sałatki jarzynowej są warzywa – te nie są tuczące i nie mają wiele kalorii, ale co z innymi jej składnikami, np. majonezem i jajkiem? Jeśli ktoś z Was jest na diecie redukcyjnej, prawdopodobnie chce wiedzieć, jak wygląda kaloryczność sałatki jarzynowej. Poniżej wyliczamy jej skład i przedstawiamy nasze kalkulacje.