Pacjenci.pl Zdrowie Badania na nietolerancje pokarmowe – co badać, w jaki sposób?
https://pixabay.com

Badania na nietolerancje pokarmowe – co badać, w jaki sposób?

19 marca 2022
Autor tekstu: Dominika Wilk

Badania na nietolerancje pokarmowe  - po co je robić?

O ile reakcję alergiczną na dany produkt spożywczy jest łatwo uchwycić, bo objawy pojawiają się prawie natychmiast po spożyciu danego pokarmu, o tyle nietolerancje pokarmowe już takie łatwe do wyłapania nie są. Przede wszystkim dlatego, że pierwsze symptomy nietolerancji ze strony organizmu np. ból brzucha czy wypryski mogą pojawić się nawet 96 godzin po spożyciu niesprzyjającego owocu czy rodzaju mięsa. Aby móc wytropić te produkty, które na dłuższą metę powodują dyskomfort w naszym organizmie, wymyślono testy na nietolerancje pokarmowe, które jak detektyw potrafią wyłapać winowajcę naszego złego samopoczucia. Dzięki wykryciu pokarmu, który nam szkodzi i wyeliminowaniu go na jakiś czas diety, możemy pozbyć się niektórych objawów związanych zwykle z nietolerancją pokarmową.

Do najczęstszych objawów związanych z nietolerancją pokarmową należą:

·         od strony układu pokarmowego – biegunki, wzdęcia, gazy, nudności, przelewania, niewyjaśnione bóle brzucha.

·         od strony układu nerwowego: migreny, depresja, zespół chronicznego zmęczenia, niewyjaśnione bóle głowy, autyzm.

·         od strony skóry: wysypki, trądzik.

·         od strony narządu ruchu – dna moczanowa, przewlekłe bóle stawów,

·         ogólne: wahania wagi, płodność.

Badania na nietolerancje pokarmowe – jakie pokarmy i składniki odżywcze są badane?

Pokarmy oraz składniki odżywcze badane podczas testów na nietolerancje pokarmowe należą do różnych grup spożywczych.

Z pokarmów mlecznych badane są najczęściej: mleko krowie, mleko kozie, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina, białko jaja, żółtko jaja.

Z owoców jest to: jabłko, cytryna, pomarańcza, truskawka, wiśnia, winogrona, ananas, banan, kiwi, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, melon, grejpfrut, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, nektarynka, awokado, jagoda, gruszka, mango, papaja, granat.

Z produktów zbożowych: ryż, żyto, pszenica, owies, kukurydza gliadyna/gluten, gryka, otręby pszenne, kasza jaglana, orkisz, mąka kukurydziana, kuskus, amarantus, komosa ryżowa.

Z drobiu i mięsa: kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, mięso królika, wołowina, kaczka, cielęcina.

Z warzyw: fasola czerwona, kalafior, fasola biała, fasola szparagowa, brokuły, soczewica, ogórek, marchew, pomidor, bakłażan, cebula, papryka, dynia, kabaczek, cukinia, ziemniaki, kapusta biała, szpinak, seler, por, burak, brukselka, boćwina, bób, szparagi.

Z nasion i orzechów: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, orzechy brazylijskie, kokos, orzechy makadamia, siemię lniane.

Z ziół i przypraw: czosnek, imbir, cynamon, goździki, pieprz, papryczka chili, kolendra, kminek, koperek, mięta, chmiel, gałka muszkatołowa, bazylia, nać pietruszki, szałwia, tymianek, curry, lukrecja, majeranek, pokrzywa, mięta, rumianek, estragon, szafran.

Z ryb i owoców morza badane są: dorsz, pstrąg, morszczuk, łosoś, tuńczyk, sola, flądra.

Badania na tolerancje pokarmowe – jak odczytywać wyniki?

Wyniki testu na tolerancję zwykle oznaczane są kolorami od mało intensywnych barw do najmocniejszych. Pola nie zabarwione oznaczają, że dana osoba nie ma nietolerancji na badany produkt. Jeśli pole zabarwione jest na jasny kolor, wtedy dany produkt należy wykluczyć z diety na 3 do 12 miesięcy i zaobserwować, czy nastąpiła poprawa stanu zdrowia np. zmniejszyły się wzdęcia, poprawił się stan skóry. Produkty oznaczone kolorem ciemnym pokazują, że organizm reaguje silnie na dany produkt i należy go wykluczyć przynajmniej na 6 do 12 miesięcy.

Uwaga! Powyższy artykuł nie stanowi porady lekarskiej. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, skonsultuj się z lekarzem.

Źródła:

https://sensamed.pl/dermatologia-lecznicza/test-nietolerancji-pokarmowej-173-antygenow/

Obserwuj nas w
autor
Dominika Wilk

Dominika Wilk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko