Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Rak nie znosi tego warzywa – jedz je kilogramami!
Alina Gałka
Alina Gałka 02.01.2025 17:46

Rak nie znosi tego warzywa – jedz je kilogramami!

Prozdrowotne właściwości marchewki
Fot. kochabamba/Shutterstock

Zdrowy tryb życia, a zwłaszcza dieta i unikanie używek, odgrywają olbrzymią rolę w profilaktyce nowotworów. Między innymi dlatego na co dzień powinniśmy unikać wysokoprzetworzonej żywności i sięgać po pełnowartościowe produkty spożywcze, w tym przede wszystkim owoce i warzywa. Które z nich są najzdrowsze? 

Znana i lubiana niemal przez wszystkich – marchewka może być kluczem do zdrowia, którego wielu z nas szuka. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne, w tym potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Odpowiedzi należy szukać w jej składnikach odżywczych, które mogą wspierać organizm w walce z chorobami, w tym z rakiem.

Marchewka – twoja naturalna tarcza ochronna

Za prozdrowotne właściwości marchewki odpowiedzialny jest przede wszystkim beta-karoten – naturalny barwnik, który nadaje jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. W organizmie beta-karoten przekształca się w witaminę A, która pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego i regeneracji komórek. Badania wskazują, że beta-karoten działa jak silny przeciwutleniacz, neutralizując wolne rodniki, które mogą prowadzić do uszkodzeń DNA i rozwoju nowotworów.

Właśnie z powodu zawartości beta-karotenu, marchewka jest szczególnie polecana w profilaktyce raka płuc, skóry i piersi. Liczne badania sugerują, że osoby, które regularnie spożywają pokarmy bogate w beta-karoten, mają mniejsze ryzyko zachorowania na te rodzaje nowotworów. Ważne jest przy tym, by beta-karoten pochodził z naturalnych źródeł; te same badania pokazują, że nadmiar beta-karotenu w formie syntetycznej może mieć działanie odwrotne do zamierzonego, szczególnie u osób palących.

To warzywo to witaminowa bomba. Zawiera związki sprzyjające redukcji masy ciała Tak poznasz, że w jelicie rośnie rak. To najczęściej ignorowany objaw

Inne potężne składniki marchewki

Marchewka to jednak nie tylko beta-karoten. To słodkie warzywo jest również źródłem innych korzystnych dla zdrowia składników, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy C i K oraz falkarinol. Błonnik pomaga w oczyszczaniu organizmu, wspierając zdrowie układu trawiennego, a jego regularne spożywanie jest kluczowe w profilaktyce raka jelita grubego; witaminy C i K wspierają układ odpornościowy i zdrowie komórek, zaś falkarinol może nawet spowalniać wzrost komórek nowotworowych.

Jak włączyć marchewkę do diety?

Włączając marchewkę do swojej codziennej diety, dajesz swojemu ciału naturalne wsparcie w zachowaniu zdrowia. Aby korzystać z dobrodziejstw tego warzywa, nie musisz wprowadzać drastycznych zmian w codziennym jadłospisie. Dodawaj marchewkę do sałatek, przygotuj kremową zupę marchewkową albo pyszny marchewkowy sok. Możesz też chrupać ją na surowo jako zdrową przekąskę.

Chociaż marchewka przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych, jak z każdym produktem, ważne jest zachowanie umiaru. Nadmierne spożycie beta-karotenu może prowadzić do przebarwień skóry, które choć nieszkodliwe, mogą być nieestetyczne. Optymalna ilość to około 1-2 marchewki dziennie. Gotowana, surowa czy w soku – wybór należy do ciebie!

 

Czytaj także: 

Wymiecie złogi z jelit jak miotła. Ten koktajl przeciwdziała zaparciom i niweluje wzdęcia

Czy można łączyć pomidor z ogórkiem? Produkty, które tworzą fatalny duet

Pierwsze objawy raka płuc są nieoczywiste. Tylko 20 proc. diagnozuje się we wczesnym stadium

Diagnoza: rak piersi. Co to znaczy? Są różne podtypy nowotworu
Podtypy raka piersi
Podtypy raka piersi
Dla wielu z nas rak piersi to jedna, taka sama choroba, polegająca na obecności złośliwych komórek w gruczole piersiowym. Jednak jest to o wiele bardziej złożona sprawa. Rak piersi może mieć różne oblicza, a raczej – różne podtypy. Jeszcze nie tak dawno temu, bo około 10 lat wstecz, każda kobieta ze zdiagnozowanym rakiem piersi, kierowana była do zabiegu chirurgicznego. Dziś, kiedy jest większa świadomość tych podtypów, lekarze są w stanie bardziej precyzyjnie dostosować leczenie do danej pacjentki. Np. w przypadku gorzej rokujących podtypów raka piersi leczenie lepiej rozpocząć od chemioterapii skojarzonej z innymi lekami. A zabieg wykonuje się dopiero wtedy, kiedy guz się zmniejszy.
Czytaj dalej
Tak w 75 proc. przypadków wygląda rak skóry. Łatwo go pomylić ze zmianą skórną
Tak w 75 proc. przypadków wygląda rak skóry. Łatwo go pomylić z krostą
Lekarka Magdalena Cubała w mediach społecznościowych ostrzegła przed rakiem podstawnokomórkowym skóry. To jeden z najpopularniejszych nowotworów złośliwych skóry, który odpowiada za 74 proc. zachorowań. Jak go rozpoznać? Podpowiadamy.Rak podstawnokomórkowy skóry to najczęstszy nowotwór złośliwy, który występuje u osób rasy białej. Charakteryzuje się niskim stopniem złośliwości, powolnym wzrostem i bardzo rzadkim przerzutowaniem. Choć rokowania w jego przypadku są dobre, to niestety dla wielu pacjentów nowotwór ten stanowi poważny problem zdrowotny. 
Czytaj dalej