Pacjenci.pl Zdrowie Cholesterol całkowity – jakie są normy i jak poprawić wyniki cholesterolu całkowitego?
pixabay.com

Cholesterol całkowity – jakie są normy i jak poprawić wyniki cholesterolu całkowitego?

19 marca 2022
Autor tekstu: Małgorzata Kośla

Cholesterol całkowity – co to jest?

Cholesterol w badaniu krwi określa się mianem cholesterolu całkowitego, który dzieli się na cholesterol LDL – zły, i HDL – dobry. Niedawno w badaniach laboratoryjnych zaczęto także wykrywać cholesterol nie-HDL, który również określany jest jako zły cholesterol.

Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym z grupy steroli. Produkowany jest w wątrobie oraz dostarczany za pośrednictwem pożywienia. Bogatym źródłem cholesterolu są wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza tłuszcze zwierzęce, oraz produkty zawierające dużo tłuszczu roślinnego.

Cholesterol jest bardzo ważny dla naszego organizmu i odgrywa w jego funkcjonowaniu istotną rolę, między innymi: wchodzi w skład osłonek mielinowych, chroniących włókna nerwowe przed uszkodzeniem, ułatwia proces trawienia tłuszczów, jest składnikiem żółci, jest potrzebny do wytwarzania i przyswajania witaminy D, bierze udział w produkcji hormonów między innymi płciowych i antystresowych, jest budulcem błon komórkowych. Jak widać cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Jednak warto pamiętać, że  jego nadmiar jest groźny dla zdrowia, a zwłaszcza nadmiar cholesterolu LDL, czyli złego cholesterolu.

undefined

Cholesterol całkowity – normy

Aby dobrze zinterpretować wyniki cholesterolu całkowitego w badaniu krwi, należy znać normy dopuszczające dane wartości cholesterolu. Normy cholesterolu mogą nieco się różnić, a zależne to będzie od laboratorium, w którym badana jest próbka krwi. Trzeba pamiętać także o tym, że niektóre wyniki będą podawane w miligramach na decylitr a niektóre w milimolach na litr. Normy dla cholesterolu prezentują się następująco:

cholesterol całkowity: 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l); wartości graniczne - 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l), wartości nieprawidłowe - powyżej 250 mg/dl (> 6,5 mmol/l)LDL: poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l); wartości graniczne - 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l); wartości nieprawidłowe - powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l)HDL - wartości prawidłowe dla mężczyzn: 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l); dla kobiet: 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)

Cholesterol całkowity – przyczyny i objawy podwyższonego cholesterolu

Główną przyczyną podwyższonego cholesterolu całkowitego i wysokiego stężenia cholesterolu LDL jest zła dieta, która składa się z dużej ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Do produktów tego typu można zaliczyć wędliny, parówki, pasztety, mielonki, tłuste mięsa, fast-foody, konserwy, olej palmowy i kokosowy, słodkie wyroby cukiernicze, tłuste produkty mleczne – śmietana, ser pleśniowy, ser topiony, ser żółty.

Podwyższony cholesterol zazwyczaj nie daje objawów, a jeśli takie występują to są to raczej objawy chorób spowodowanych wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Podwyższony cholesterol bardzo często powoduje miażdżycę, która objawia się trudnościami z koncentracją i żółtymi zgrubieniami zazwyczaj pod piersiami, w zgięciu łokcia i w okolicy powiek. Czasem złogi odkładają się także w skórze, ale jest to dość rzadkie. Konsekwencją miażdżycy jest choroba wieńcowa, która stanowi duże zagrożenie dla zdrowia a nawet życia. Choroba wieńcowa charakteryzuje się dławicowym bólem w klatce, zlokalizowanym za mostkiem, często promieniującym do szyi i nasilającym się w stresie. Objawem podwyższonego cholesterolu może być także zawał serca i udar mózgu. Wszelkie dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego również mogą świadczyć o wysokim poziomie cholesterolu całkowitego.

undefined

Cholesterol całkowity – leczenie

Leczenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu całkowitego polega przede wszystkim na zmianie trybu życia i nawyków żywieniowych. Pacjent, który chce obniżyć zły cholesterol LDL i podwyższyć dobry HDL, powinien zrezygnować ze smażonych potraw i unikać przetworzonego pożywienia, zwłaszcza typu fast-food. Powinien również unikać tłustego nabiału zwierzęcego oraz zastąpić to pożywieniem bogatym w „zimne tłuszcze” czyli dodawać do posiłku oliwę z oliwek, olej lniany lub inne – oczywiście nie poddając olejów obróbce termicznej. Pożywienie, które jest skarbnica tłuszczów zdrowych, nienasyconych, to między innymi: chude ryby, oliwki, awokado, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pestki dyni i słonecznika. Aby poprawić wyniki cholesterolu całkowitego pacjent powinien także więcej się ruszać i uprawiać sport minimum trzy razy w tygodniu.

Obserwuj nas w
autor
Małgorzata Kośla

Małgorzata Kośla

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko