Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie
Dur brzuszny jest ostrą, zakaźną chorobą układu pokarmowego pochodząca od bakterii Salmonella typhi. Jest to choroba, która występuje na całym świecie, ale ryzyko zarażenia się największe jest w krajach o niskim statusie sanitarno-epidemiologicznym. Dur brzuszny - co to jest i w jaki sposób dochodzi do zakażenia? Jak przebiega leczenie duru brzusznego?
Dur brzuszny - co to jest?
Dur brzuszny to układowa, zakaźna choroba wywoływana przez pałeczkę duru brzusznego o nazwie Salmonella typhi. Dawniej, choroba ta znana była pod nazwą tyfus lub tyfus brzuszny. Największe ryzyko zakażenia się durem brzusznym występuje w Indiach i w okolicznych krajach Azji Południowej. Niebezpieczeństwo zakażenia znajduje się także w państwach Afryki Północnej i Zachodniej, część tropikalnej Ameryki Południowej oraz niektóre wyspy Indonezji. Każdego roku na całym świecie na dur brzuszny chorują około 22 miliony ludzi.
Dur brzuszny - w jaki sposób dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia durem brzusznym najczęściej dochodzi przez bakterię, która roznosi się za pośrednictwem:
-
nosicieli lub chorych (przy bezpośrednim kontakcie);
-
zanieczyszczonej wody - w szczególności jej źródeł lub jej naturalnych zbiorników;
-
owoców morza;
-
zakażonych produktów spożywczych, takich jak wyroby mleczne, mięso, warzywa i owoce;
-
owadów, głównie much i wesz.
Dur brzuszny - proces powstawania
Okres wylęgania się wynosi około 2 tygodnie. W momencie przedostania się pałeczek duru brzusznego do organizmu, lokalizują się one w przewodzie pokarmowym, a konkretnie w dalszym odcinku jelita cienkiego. Następnie wnikając przez nabłonek jelitowy przedostają się do układu limfatycznego, gdzie się rozmnażają. Rozmnożone pałeczki dostają się z krwią do wątroby, po czym spływają wraz z żółcią do światła jelit. W jelicie dochodzi do produkcji endotoksyny, która w połączeniu z pałeczkami duru powoduje pojawienie się stanu zapalnego-martwiczego. Endotoksyna krążąca we krwi dodatkowo uszkadza narządy miąższowe, układ nerwowy, mięsień sercowy oraz szpik kostny.
Kto jest najbardziej narażony na dur brzuszny?
-
kobiety,
-
osoby starsze;
-
osoby mające kontakt z chorymi przewlekle,
-
osoby w przebiegu dolegliwości pęcherzyka żółciowego,
-
osoby podróżujące do krajów endemicznych,
-
podróżujący do miejsc występowania duru bez szczepień.