Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Herbata z cytryną szkodzi zdrowiu - fakt czy mit? Odpowiadamy
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 06.10.2023 19:55

Herbata z cytryną szkodzi zdrowiu - fakt czy mit? Odpowiadamy

rodzina przy herbacie
canva.com

Zapewne każdy z nas nieraz spotkał się z opinią, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu. Niektórzy twierdzą nawet, że takie połączenie może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzhaimera. Jak jest w rzeczywistości? Bierzemy pod lupę popularny mit! 

 

Czy herbata z cytryną jest niezdrowa?

Krzewy herbaciane pobierają aluminium z gleby, w której rosną. Glin, o którym mowa występuje naturalnie w glebie i znajduje się również w innych produktach roślinnych, które spożywamy. Pierwiastek ten kumuluje się głównie w liściach, a jego niewielkie ilości są także obecne w suszu herbacianym. Glin jest nierozpuszczalny w wodzie, więc w trakcie zaparzania herbaty może przenikać do napoju w bardzo małych ilościach. Większość aluminium zostaje w fusach, które nie są spożywane. 

Kwas cytrynowy znajdujący się w cytrynie może reagować z glinem obecnym w liściach herbaty, tworząc cytrynian glinu. Jest to związek, który może być szkodliwy dla naszego organizmu, jednak nie istnieją badania potwierdzające, że herbata z cytryną stanowi niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia i życia. 

Projekt bez nazwy - 2023-10-06T172036.902.png

Jak parzyć herbatę, aby nie była szkodliwa?

Aby ograniczyć ryzyko powstawania szkodliwego cytrynianu glinu w herbacie, warto pamiętać o podstawowej zasadzie. Nie należy dodawać cytryny do herbaty w momencie, kiedy w naparze znajdują się fusy lub torebka. Wówczas glin z herbaty łączy się z kwasem cytrynowym. Najlepiej włożyć cytrynę do kubka po usunięciu z niego fusów czy torebki. Glin zostanie w liściach, więc kwas cytrynowy nie będzie miał z czym zareagować. Herbata przygotowana w ten sposób będzie bezpieczna. 

Jakość herbaty ma znaczenie

Im bardziej dojrzała jest roślina, tym wyższe stężenie glinu posiada. Dzieje się tak dlatego, że pierwiastek ten gromadził się w liściach przez dłuższy czas. Zazwyczaj herbaty z niższej półki pochodzą ze starych liści z większą ilością glinu. Warto więc spożywać herbatę z młodych liści, która jest dobrej jakości.