Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Herbata z cytryną szkodzi zdrowiu - fakt czy mit? Odpowiadamy
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 06.10.2023 19:55

Herbata z cytryną szkodzi zdrowiu - fakt czy mit? Odpowiadamy

rodzina przy herbacie
canva.com

Zapewne każdy z nas nieraz spotkał się z opinią, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu. Niektórzy twierdzą nawet, że takie połączenie może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzhaimera. Jak jest w rzeczywistości? Bierzemy pod lupę popularny mit! 

 

Czy herbata z cytryną jest niezdrowa?

Krzewy herbaciane pobierają aluminium z gleby, w której rosną. Glin, o którym mowa występuje naturalnie w glebie i znajduje się również w innych produktach roślinnych, które spożywamy. Pierwiastek ten kumuluje się głównie w liściach, a jego niewielkie ilości są także obecne w suszu herbacianym. Glin jest nierozpuszczalny w wodzie, więc w trakcie zaparzania herbaty może przenikać do napoju w bardzo małych ilościach. Większość aluminium zostaje w fusach, które nie są spożywane. 

Kwas cytrynowy znajdujący się w cytrynie może reagować z glinem obecnym w liściach herbaty, tworząc cytrynian glinu. Jest to związek, który może być szkodliwy dla naszego organizmu, jednak nie istnieją badania potwierdzające, że herbata z cytryną stanowi niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia i życia. 

Projekt bez nazwy - 2023-10-06T172036.902.png

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna Czy przy nadciśnieniu można pić kawę? Lekarz rozwiewa wątpliwości

Jak parzyć herbatę, aby nie była szkodliwa?

Aby ograniczyć ryzyko powstawania szkodliwego cytrynianu glinu w herbacie, warto pamiętać o podstawowej zasadzie. Nie należy dodawać cytryny do herbaty w momencie, kiedy w naparze znajdują się fusy lub torebka. Wówczas glin z herbaty łączy się z kwasem cytrynowym. Najlepiej włożyć cytrynę do kubka po usunięciu z niego fusów czy torebki. Glin zostanie w liściach, więc kwas cytrynowy nie będzie miał z czym zareagować. Herbata przygotowana w ten sposób będzie bezpieczna. 

Jakość herbaty ma znaczenie

Im bardziej dojrzała jest roślina, tym wyższe stężenie glinu posiada. Dzieje się tak dlatego, że pierwiastek ten gromadził się w liściach przez dłuższy czas. Zazwyczaj herbaty z niższej półki pochodzą ze starych liści z większą ilością glinu. Warto więc spożywać herbatę z młodych liści, która jest dobrej jakości.