Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > dieta - pacjenci

Dieta - Pacjenci

dieta

Spożycie soli w Polsce a zalecenia zdrowotne
26.11.2025 12:01 11 gramów soli dziennie w Polsce: dlaczego to za dużo i gdzie „ukrywa się” sól

Nadmierna podaż soli w diecie wpływa negatywnie na funkcjonowanie mózgu, nerek oraz układu kostnego. W Polsce średnie dzienne spożycie tego składnika wynosi około 11 gramów, co znacząco przekracza normy wskazywane przez ekspertów. Wartość ta obejmuje zarówno sól dodawaną samodzielnie do potraw, jak i tę zawartą w gotowych produktach oraz żywności przetworzonej.

Właściwości i zastosowanie zielonego owocu w diecie
26.11.2025 11:30 Właściwości i zastosowanie zielonego owocu w diecie

Zielony owoc, często określany mianem „owocu długowieczności”, wyróżnia się bogatym profilem odżywczym. Jego skład, obejmujący znaczną zawartość potasu oraz substancji wspierających układ sercowo-naczyniowy, stanowi przedmiot analizy w kontekście korzyści zdrowotnych i profilaktyki chorób przewlekłych.

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: