Insulinooporność jest częstą przypadłością, która polega na obniżonej wrażliwości na insulinę. Insulina jest to hormon, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Nieleczona insulinooporność może przerodzić się w stan przedcukrzycowy, czy cukrzycę typu 2. Dieta i zmiana nawyków jest fundamentalna w walce z insulinoopornością. Zatem jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności oraz czego powinniśmy unikać? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Jelita to drugi mózg - to stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe. To właśnie w nich mieszkają dobre i złe bakterie, które odpowiadają za odporność, a dodatkowo - w jelitach wchłaniane są niektóre witaminy i minerały. Ale to nie wszystko, bo problemy z jelitami mogą powodować nawet bóle pleców. Jeśli zastanawiacie się, jak wspomóc jelita w ich pracy, mamy dla was gotową odpowiedź. Ten produkt to balsam dla jelit! Przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę dobrych bakterii w jelitach, a do tego smakuje wyśmienicie.
Choć tegoroczna zima nie dała nam się jeszcze we znaki, otrzymująca się stale niższa temperatura nie dla każdego jest zjawiskiem komfortowym. Do wychłodzenia organizmu może dojść w każdej chwili, dlatego tym bardziej zwracajmy uwagę na to, co jemy, aby nie ryzykować chorobą.
Według badań naukowych przeprowadzonych przez MD Anderson Cancer Center na Uniwersytecie Teksańskim, te drobne ziarenka, włączone do codziennej diety, są w stanie naprawić naszą mikrobiotę jelitową, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka nowotworów i szybszej rekonwalescencji po chorobie.
Redukcja masy ciała to postanowienie noworoczne, które często kończy się, zanim na dobre się zacznie. Powodem często jak brak czasu, motywacji i okazji, aby dostatecznie o siebie zadbać. Bo pamiętajmy, troska o swoją wagę, jest tak naprawdę troską o dobrostan całego organizmu. W parze z aktywnością fizyczną powinna iść zatem dobra dieta. Postaw więc na składniki naturalne, które będą Cię wspierać w noworocznych postanowieniach.
Złogi pokarmowe to nagromadzone w jelitach resztki niestrawionego pokarmu, które z czasem mogą twardnieć i tworzyć tzw. kamienie kałowe. Ich obecność zaburza funkcjonowanie układu trawiennego i może powodować wiele nieprzyjemnych objawów. Jak je skutecznie usunąć i zapobiegać ich powstawaniu?Przedłużająca się obecność złogów kałowych w jelitach może prowadzić do rozmaitych problemów zdrowotnych, takich jak przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, a w skrajnych przypadkach nawet uszkodzenie ścian jelit.
Złogi w jelitach wbrew pozorom łatwo rozpoznać - zaleganie mas kałowych przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu, który wysyła nam sygnały. Nie wolno ich bagatelizować, bowiem niewłaściwa dieta przekłada się na występowanie bólów głowy, zaburzeń w koncentracji, nadmierną senność, zmęczenie. Bóle brzucha i zaparcia to tylko początek zwiastujący poważniejsze problemy. Na szczęście istnieją domowe sposoby na oczyszczenie jelit ze szkodliwych substancji. O jakich sposobach mowa?
Odpowiednie odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna to klucz do dobrej kondycji - ale możemy trochę podkręcić metabolizm używając niektórych produktów. Podczas walki z nadwagą warto pamiętać szczególnie o jednym koktajlu. Eliksir można wykonać z powodzeniem w domu, wystarczą trzy składniki. I naprawdę wymiata złogi z jelit jak odkurzacz!
Ziemniaki, ziemniaczki - niekwestionowani liderzy na polskich stołach. Kto chociaż raz w tygodniu nie je ziemniaków, niech pierwszy rzuci… ziemniakiem. Jednak nie do wszystkiego kartofelki pasują, a z niektórymi produktami tworzą wręcz wybuchową mieszankę, która potrafi zalegać w jelitach i powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jakich połączeń musisz unikać jak ognia?
Dane NFZ odnośnie otyłości nie napawają optymizmem. Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Co czwarty jest otyły. NFZ szacuje, że za kilka lat otyłych osób będzie aż 30 proc.Jeśli chcemy zmienić styl życia, a co najważniejsze zdrowo się odżywiać i zmienić dietę, z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Na stronie Diety NFZ można za darmo wybrać dla siebie oraz bliskich odpowiedni plan żywieniowy. To jeszcze nie wszystko, bo nawet jeśli mierzymy się z chorobami takimi jak cukrzyca czy depresja, również możemy pobrać ze strony internetowej odpowiednio dopasowany jadłospis.
Jesienią wzmaga się sezon infekcyjny. Jednym ze sposobów, by wzmocnić naszą odporność i nie przeziębiać się jest wprowadzenie m.in. niewielkich, choć istotnych zmian w codziennej diecie. Trzeba też pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Jak wyjaśnia w rozmowie z Pacjentami dr n. o zdr. dietetyk kliniczny Hanna Stolińska — odporność budujemy przez cały rok, nie teraz, kiedy jest sezon jesienno-zimowy. Dietetyczka zdradziła, na jakie produkty i suplementy warto stawiać, a czego unikać w kontekście odporności w sezonie jesienno-zimowym.
Płatki owsiane to stały element diety wielu osób. Przygotowuje się je na różne sposoby. Dużo różnych przepisów nie zakłada jednak poddawania ich obróbce cieplnej. Czy można jeść płatki owsiane na surowo? Dietetyczka odpowiada. Płatki owsiane produkowane są z owsa zwyczajnego. Zawierają ok. 68% węglowodanów, 13% białka, 7% tłuszczów i 10% błonnika. Są częstym wyborem śniadaniowym Polaków. Nic dziwnego, bo świetnie smakują z różnorodnymi dodatkami. Ale jak je jeść, by nam nie zaszkodziły? Sprawdźmy.
Kolonoskopia służy do oceny stanu jelita grubego. Jej prawidłowe przeprowadzenie wymaga od pacjenta przestrzegania kilku zasad – podstawową z nich jest wcześniejsza dieta. Tylko że wiele osób jeszcze tego samego dnia zastanawia się, co mogą zjeść już po badaniu. To ważne badanie diagnostyczne, pozwalające na wykrycie ewentualnych nieprawidłowości w jelicie grubym, takich jak polipy czy stany zapalne, wymaga właściwych nawyków żywieniowych, które pozwolą szybciej wrócić do pełni sił.
Często można natknąć się na zdanie, “mało jem, lecz nie chudnę”. Być może ktoś z naszych znajomych tak mówi, lub też my sami wypowiadamy to zdanie. Dietetyk Michał Wrzosek za pośrednictwem mediów społecznościowych postanowił rozłożyć to zdanie na czynniki pierwsze i zdradził, czy rzeczywiście można jeść mało i nie chudnąć.
Wśród wielu rozmaitych diet na rynku w ostatnim czasie rekordy popularności bije dieta lwa. Popularność zyskała m.in. dzięki Mikhalii Peterson, blogerce, która twierdzi, że w ten sposób wyleczyła mnóstwo swoich dolegliwości, m.in. zespół jelita drażliwa oraz trądzik. Mimo że ta dieta jest niezwykle popularna, nie brakuje wokół niej Przyjrzyjmy się, na czym dokładnie polega ta dieta?
Demencja to podstępna choroba, której wszyscy się obawiamy, wciąż jednak mamy nadzieję, że nas ominie. Liczba przypadków demencji stale rośnie, zamiast żyć samą nadzieją, że jej unikniemy, warto już teraz zacząć działać. Zacznijmy od diety. Coraz więcej badań wskazuje, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Dotyczy to również mózgu, zwłaszcza w kontekście chorób neurodegeneracyjnych. Naukowcy już dawno zainteresowali się flawonoidami, które wspierają zdrowie układu nerwowego.
Chętnie robimy zakupy w popularnych dyskontach spożywczych. Wybór produktów jest ogromny, lecz spora część z nich jest niestety bardzo niezdrowa. Doktor dietetyki Michał Wrzosek wziął pod lupę produkty z Biedronki, których absolutnie trzeba unikać. Wybrał również te zdrowe. Czego absolutnie unikać, a co warto kupować?
Osoby, które bardzo chcą schudnąć, nie zawsze są w stanie prawidłowo poprowadzić swoją dietę i nawyki tak, by zgubić kilogramy. W efekcie, zamiast chudnąć, po prostu tyją. Odpowiedzialny jest za to jeden prosty błąd, popełniany w dobrej wierze. Wszyscy odchudzający się, liczą, że szybciej zyskają wymarzoną figurę i zrzucą oczywiście dodatkowe kilogramy. Niestety, wyrządzają sobie krzywdę. Psychodietetyk Małgorzata Kędzierska zwróciła uwagę w jednym z wpisów w social mediach na błąd popełniany przez wiele osób podczas odchudzania. Co to takiego?
Wiele osób chce stracić zbędne kilogramy, jednak nie do końca potrafi pożegnać się z tym, co kocha najbardziej. Dla wielu największą przeszkodą są słodycze. Dietetyczka zdradza jednak, że można je jeść na diecie, ale ważna jest godzina, o której to robimy.Zrzucanie zbędnych kilogramów nie jest proste i zdecydowanie wymaga wielu wyrzeczeń. Okazuje się jednak, że nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy, by waga malała. Wystarczy jeść je mądrze. Czyli jak? Odpowiadamy.
Pogoda wciąż mocno dopisuje i jest niemal idealna na rower. Jazda na rowerze: czy to w plenerze, czy też na siłowni to świetny sposób nie tylko na rozrywkę, ale i również na wzmocnienie naszego ciała, wysmuklenie nóg i schudnięcie.Jazda na rowerze polecana jest m.in. osobom, które mierzą się z większą nadwagą, gdyż nie obciąża stawów, jak chociażby jogging. Jazda na rowerze poza oczywiście utratą zbędnych kilogramów, potrafi zapewnić zdrową dawkę regularnej aktywności fizycznej, zwiększa ogólną kondycję, ale też poprawia samopoczucie. Ile trzeba czasu poświęcić na jazdę rowerem, by schudnąć?
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, czyli takim, które syci na bardzo długo, a przy tym dostarcza cennych składników odżywczych. Naukowcy z Harvardu postanowili sprawdzić, które produkty warto włączyć do naszego śniadaniowego menu. Smacznego!
Zielony koktajl warzywno-owocowy to coś, czego twoje jelita potrzebują. Wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza usuwanie toksyn - dodatkowo przeciwdziała też zaparciom i poprawia kondycję skóry. A to wszystko dzięki witaminom i minerałom zawartym w koktajlu.
Starzenie się to dla wielu osób trudny temat. Okazuje się jednak, że można zrobić coś, by zestarzeć się jak przysłowiowe wino. Naukowcy z Harvardu zaznaczają jednak, że nie ma na co czekać i należy wprowadzić tę cudowną dietę w życie jak najszybciej, a na pewno podziękujemy sobie za efekty. Można zestarzeć się i godnie, i zdrowo. I warto dać z siebie wszystko, by tak właśnie się stało. A nie jest to trudne – wystarczy chcieć i włożyć w to trochę wolnego czasu i odrobinę serca. Odpowiednia dieta może bowiem zdziałać cuda. Z badań wynika, że może nie tylko poprawić jakość życia w starszym wieku, ale też zapobiegać niektórym poważnym chorobom.
Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku bez kromki chleba. Warto jednak zwracać uwagę na to, co jemy, ponieważ nie każde pieczywo jest pełnowartościowe i zdrowe. Zdaniem specjalistów to właśnie po ten rodzaj chleba powinniśmy sięgać najczęściej.Chleb, który jest nazywany opatrunkiem dla jelit, to chleb na zakwasie. Niektórzy twierdzą, że ma zbyt specyficzny smak i zapach, by mógł smakować, jednak są i tacy, którzy zajadają się nim w najlepsze. Jedno jest pewne – jego jedzenie może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Ma o wiele więcej właściwości niż chleb pszenny.
Od dziecka słyszymy, że powinniśmy jeść dużo owoców i warzyw, gdyż pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie. Trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem, a ostatnie badania pokazują, że tak właśnie jest.Badania opublikowane na łamach “The American Journal of Medicine” wykazały, że zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz lepszą pracę nerek i serca u tych osób, które mają problem z nadciśnieniem tętniczym.
Otyłość jest chorobą XXI wieku, która dotyka dużą część społeczeństwa. Jest to choroba metaboliczna, która urzeczywistnia się poprzez nadmierne gromadzenie się energii w tkance tłuszczowej. Nieleczona otyłość może skutkować poważnymi konsekwencjami. Zatem jakie niebezpieczne choroby mogą być następstwem otyłości? Odpowiada dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, diabetolog, specjalistka chorób wewnętrznych i leczenia otyłości.
Gdy wysokie temperatury za oknem, musimy bardzo mocno nawadniać się. Choć dietetycy przekonują, żeby pić bardzo dużo wody, nie każdy z nas ją lubi. Czasem potrzebne jest więc urozmaicenie, dlatego śmiało do wody można wrzucić sezonowe owoce.Dr n. o zdr. dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska zdradza, co najlepiej nawadnia w upały, a jakich płynów unikać, jak ognia.
Dieta ketogeniczna bije w ostatnim czasie rekordy popularności. To rodzaj diety niskowęglowodanowej, skupiającej się na spożywaniu małej ilości węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczu. Jej głównym celem jest wprowadzenie organizmu w stan zwany ketozą.Lekarze mają bardzo różne zdanie odnośnie stosowania diety ketogenicznej. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM odniosła się w mediach społecznościowych do stosowania diety keto w kontekście kardiologii. Czy ten rodzaj diety może zwiększać ryzyko udaru?