Wiele osób chce stracić zbędne kilogramy, jednak nie do końca potrafi pożegnać się z tym, co kocha najbardziej. Dla wielu największą przeszkodą są słodycze. Dietetyczka zdradza jednak, że można je jeść na diecie, ale ważna jest godzina, o której to robimy.Zrzucanie zbędnych kilogramów nie jest proste i zdecydowanie wymaga wielu wyrzeczeń. Okazuje się jednak, że nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy, by waga malała. Wystarczy jeść je mądrze. Czyli jak? Odpowiadamy.
Pogoda wciąż mocno dopisuje i jest niemal idealna na rower. Jazda na rowerze: czy to w plenerze, czy też na siłowni to świetny sposób nie tylko na rozrywkę, ale i również na wzmocnienie naszego ciała, wysmuklenie nóg i schudnięcie.Jazda na rowerze polecana jest m.in. osobom, które mierzą się z większą nadwagą, gdyż nie obciąża stawów, jak chociażby jogging. Jazda na rowerze poza oczywiście utratą zbędnych kilogramów, potrafi zapewnić zdrową dawkę regularnej aktywności fizycznej, zwiększa ogólną kondycję, ale też poprawia samopoczucie. Ile trzeba czasu poświęcić na jazdę rowerem, by schudnąć?
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, czyli takim, które syci na bardzo długo, a przy tym dostarcza cennych składników odżywczych. Naukowcy z Harvardu postanowili sprawdzić, które produkty warto włączyć do naszego śniadaniowego menu. Smacznego!
Zielony koktajl warzywno-owocowy to coś, czego twoje jelita potrzebują. Wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza usuwanie toksyn - dodatkowo przeciwdziała też zaparciom i poprawia kondycję skóry. A to wszystko dzięki witaminom i minerałom zawartym w koktajlu.
Starzenie się to dla wielu osób trudny temat. Okazuje się jednak, że można zrobić coś, by zestarzeć się jak przysłowiowe wino. Naukowcy z Harvardu zaznaczają jednak, że nie ma na co czekać i należy wprowadzić tę cudowną dietę w życie jak najszybciej, a na pewno podziękujemy sobie za efekty. Można zestarzeć się i godnie, i zdrowo. I warto dać z siebie wszystko, by tak właśnie się stało. A nie jest to trudne – wystarczy chcieć i włożyć w to trochę wolnego czasu i odrobinę serca. Odpowiednia dieta może bowiem zdziałać cuda. Z badań wynika, że może nie tylko poprawić jakość życia w starszym wieku, ale też zapobiegać niektórym poważnym chorobom.
Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku bez kromki chleba. Warto jednak zwracać uwagę na to, co jemy, ponieważ nie każde pieczywo jest pełnowartościowe i zdrowe. Zdaniem specjalistów to właśnie po ten rodzaj chleba powinniśmy sięgać najczęściej.Chleb, który jest nazywany opatrunkiem dla jelit, to chleb na zakwasie. Niektórzy twierdzą, że ma zbyt specyficzny smak i zapach, by mógł smakować, jednak są i tacy, którzy zajadają się nim w najlepsze. Jedno jest pewne – jego jedzenie może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Ma o wiele więcej właściwości niż chleb pszenny.
Od dziecka słyszymy, że powinniśmy jeść dużo owoców i warzyw, gdyż pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie. Trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem, a ostatnie badania pokazują, że tak właśnie jest.Badania opublikowane na łamach “The American Journal of Medicine” wykazały, że zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz lepszą pracę nerek i serca u tych osób, które mają problem z nadciśnieniem tętniczym.
Otyłość jest chorobą XXI wieku, która dotyka dużą część społeczeństwa. Jest to choroba metaboliczna, która urzeczywistnia się poprzez nadmierne gromadzenie się energii w tkance tłuszczowej. Nieleczona otyłość może skutkować poważnymi konsekwencjami. Zatem jakie niebezpieczne choroby mogą być następstwem otyłości? Odpowiada dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, diabetolog, specjalistka chorób wewnętrznych i leczenia otyłości.
Gdy wysokie temperatury za oknem, musimy bardzo mocno nawadniać się. Choć dietetycy przekonują, żeby pić bardzo dużo wody, nie każdy z nas ją lubi. Czasem potrzebne jest więc urozmaicenie, dlatego śmiało do wody można wrzucić sezonowe owoce.Dr n. o zdr. dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska zdradza, co najlepiej nawadnia w upały, a jakich płynów unikać, jak ognia.
Dieta ketogeniczna bije w ostatnim czasie rekordy popularności. To rodzaj diety niskowęglowodanowej, skupiającej się na spożywaniu małej ilości węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczu. Jej głównym celem jest wprowadzenie organizmu w stan zwany ketozą.Lekarze mają bardzo różne zdanie odnośnie stosowania diety ketogenicznej. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM odniosła się w mediach społecznościowych do stosowania diety keto w kontekście kardiologii. Czy ten rodzaj diety może zwiększać ryzyko udaru?
Lekarze i dietetycy nieustannie przypominają, jak ważne jest jedzenie warzyw i owoców. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, iż niektóre z zielonych produktów mogą wpływać na działanie leków kardiologicznych.Jak się okazuje, część pacjentów kardiologicznych w związku z zagrożeniem zatorowo-zakrzepowym, m.in. w migotaniu przedsionków musi przyjmować leki o działaniu przeciwkrzepliwym. Dwie główne grupy leków doustnych o takim działaniu: tzw. NOAC oraz antagonistów witaminy K ( VKA: Warfaryna i acenokumarol.
Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, natomiast charakteryzuje się krótszym czasem przygotowania, niż inne strączki. Występuje w kilku odmianach, a najpopularniejszymi to oczywiście soczewica zielona i czerwona. Posiada wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na jej właściwości zdrowotne. Jak tłumaczy dietetyczka dr Hanna Stolińska, soczewica pomaga w odchudzaniu i przy insulinooporności. Stolińska zdradza też, czym jest efekt drugiego posiłku.
Lidl słynie ze świeżego i smacznego pieczywa, ale nie wszystkie propozycje dostępne w markecie sprzyjają naszemu zdrowiu. O tym, które rodzaje pieczywa w Lidlu lepiej omijać, napisał na swojej stronie dietetyk Patryk Łukasiewicz. Patryk Łukasiewicz jest dietetykiem sportowym. Obecnie pracuje dla portalu Dietetyka #NieNaŻarty, w którym zamieścił ranking pieczywa z Lidla. Oto bułki i chleby, które – jego zdaniem – lepiej omijać z daleka i te, które można jeść bez obaw.
Lody mogą pomóc w odchudzaniu, ale uwaga - mitem jest, że zimny deser ma ujemne kalorie. Nie jest prawdą, że organizm zużywa więcej kalorii do ich trawienia niż same zawierają. Od jedzenia lodów się nie chudnie, a jednak dieta lodowa zyskuje coraz większą popularność.
Polacy uwielbiają dorsza i łososia, ale jest jedna ryba, o której zapominają, a która jest równie zdrowa, choć znacznie tańsza. Chodzi o halibuta, którego w Biedronce można kupić za przysłowiowe grosze. Ile kosztuje halibut i dlaczego jest zdrowy? Zostańcie z nami.
“Choroba limonkowa” to inaczej fitofotodermatoza, czyli bardzo silna reakcja skóry po kontakcie ze słońcem i w połączeniu ze spożywaniem produktów zawierających psoralen, który z kolei powoduje nadwrażliwość skóry na promienie słoneczne. Na poparzenia narażone są szczególnie dzieci, ale i u dorosłych może dojść do rozwoju problemu.
Najnowsze badania sugerują, że niskokaloryczny słodzik znajdujący się w wielu napojach i przekąskach, a także używany przez wiele osób świadomie, jako zamiennik cukru, może zwiększać ryzyko udaru mózgu i zawału serca.Ksylitol od lat jest reklamowany jako zdrowsza alternatywa dla cukru i innych słodzików, ponieważ występuje naturalnie, w małych ilościach, w owocach i warzywach. Wygląda jednak na to, że cukier brzozowy wcale taki zdrowy nie jest.
Na półkach w sklepach pełno jest “shotów zdrowia”, czyli soków z imbiru, pomarańczy, grejpfruta czy nawet buteleczek z kombuchą. Te małe napoje, przeważnie po 100 ml, kosztują około 5 zł, a tymczasem w domu możesz zrobić za tyle samo całą szklankę pysznego koktajlu, który oczyści jelita i wesprze odporność organizmu.
Drgająca powieka, trzęsąca się ręka, brak skupienia i senność – to tylko niektóre z objawów niedoboru potasu. Po czym jeszcze można poznać, że brak nam tego składnika?Niedobory potasu dają objawy, które łatwo dostrzec. Może nie są one zbyt dokuczliwe, ale na dłuższą metę mogą doprowadzić do zaburzeń rytmu serca. Dlatego im wcześniej zostaną rozpoznane, tym lepiej. Na te symptomy zwróć uwagę – mogą świadczyć o hipokaliemii.
Ryby są zdrowe - ale czy dotyczy to wszystkich gatunków? Nie od dziś słyszymy, że pewnych ryb powinny unikać dzieci lub kobiety w ciąży. A reszta? Czy wszystkie ryby są zdrowe? Odpowiadamy!
Czy ogonki od truskawek można jeść? Czy można zjeść ich nieograniczoną ilość? A może można je wykorzystać na inny sposób w kuchni? Podpowiadamy, co można zrobić z szypułkami z truskawek.
Ketogeniczna, wegetariańska, przerywany post – jest mnóstwo diet, które mają odchudzać, kluczowe w procesie redukcji masy ciała jest jednak ograniczenie ilości spożywanych kalorii (tzw. deficyt kaloryczny) i – jak dowodzą najnowsze badania – ograniczenie późnych kolacji. Jest zwłaszcza jedna godzina, w której jedzenie może zniweczyć nasze cele.
Nowe nakrętki, przytwierdzone do butelek, budzą wiele zastrzeżeń - wielu konsumentów twierdzi, że są niewygodne. Czy można je jednak odrywać? A co z akcjami charytatywnymi na rzecz chorych, gdzie zbierane były korki w ramach wsparcia? Czy na takie akcje można nadal oddawać nowe korki? Ministerstwo tłumaczy.
Koktajl odmładzający to duża dawka witamin i minerałów niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. To także zastrzyk energii dla ciebie, a dla twojej skóry - zastrzyk witalności. Koktajl odmładzający można przygotować samemu w domu, ale potrzebujesz do tego odpowiednich składników.
Ciasto drożdżowe to idealny wypiek na lato, świetnie pasuje do sezonowych owoców, a więc często gości na stołach Polaków. Czy jednak każdy może jeść drożdże?
Wzmacniamy odporność i dbamy o zdrowe jelita na wiele sposobów: stosujemy zdrową dietę czy suplementy diety. Warto zwracać też uwagę na to, co pijemy. Dzięki temu zielonemu koktajlowi poprawimy nie tylko nasze samopoczucie, ale wesprzemy też układ immunologiczny. Mowa oczywiście o koktajlu z pietruszki z dodatkami, które z pewnością wzbogacą smak. Ten napój jest świetny na zdrowe jelita.
Co, jeśli można jeść dużo, być zdrowym, najedzonym i chudnąć? Z "Talerzem Zdrowego Żywienia" to możliwe. Wystarczy stosować się do jego zaleceń.Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w Stanach Zjednoczonych opracowali "Talerz Zdrowego Żywienia" – metodę, dzięki której można przygotować zdrowe, dobrze zbilansowane posiłki, zarówno te na śniadanie, jak i lunch czy obiad. Oto najważniejsze założenia tej metody oraz pomocna grafika.
Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera mnóstwo potasu i witaminy C, ale nie wszyscy mogą ją jeść – niektórym osobom może zaszkodzić.Z jedzenia papryki powinni zrezygnować nie tylko uczuleni na to warzywo, ale również osoby chore na artretyzm czy toczeń. Przeciwskazaniem do spożywania papryki są też niektóre planowane badania. Kto jeszcze i w jakich okolicznościach nie powinien jeść tego warzywa?