Pacjenci.pl Zdrowie Jagody Acai
pixabay.com

Jagody Acai

28 grudnia 2020
Autor tekstu: Bartłomiej Szynal

Jagody Acai – pochodzenie i właściwości

Owoce z wyglądu są podobne do borówki amerykańskiej, natomiast smak przypomina delikatną jagodę w połączeniu z czekoladą. Jagody Acai zaliczają się do grona superfood, czyli produktów nieprzetworzonych, wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze i substancje pożądane przez organizm. Euterpe oleracea są potocznie nazywane jagodami palmy brazylijskiej. Region występowania obejmuje lasy tropikalne Ameryki Południowej. Owoce palmy zbiera się między lipcem a grudniem. Od setek lat jagody Acai były wykorzystywane przez subtropikalne plemiona w celu powstrzymania biegunki czy wyeliminowania z organizmu pasożytów. Ich nasiona są obecnie stosowane przez ludność tubylczą do zbicia gorączki i stanów podgorączkowych. Jagody palmy brazylijskiej posiadają ogromne ilości minerałów ( w tym fosforu, cynku, potasu, wapnia, miedzi i magnezu) oraz witaminy A, C i E. Są jednak szczególnie cenne ze względu na zawartość praktycznie wszystkich występujących przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia komórek.

Jagody Acai – działanie

Dzięki zawartości polifenoli jagody palmy brazylijskiej zostały umieszczone na liście ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity). Lista zawiera produkty z wyjątkowo wysoką ilością przeciwutleniaczy roślinnych. Występujące w granatowych owocach polifenole przeciwdziałają rozwojowi chorób układu krwionośnego. Usprawniony przepływ krwi zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów i zatorów. Ograniczeniu ulega także zawartość szkodliwego cholesterolu. Z kolei błonnik przyspiesza procesy metaboliczne, dzięki czemu łatwiej można osiągnąć szczupłą sylwetkę. Jagody Acai po zjedzeniu dostarczają uczucie sytości, warto więc włączyć je do planu żywieniowego, który zakłada ograniczenie kalorii, pamiętając jednak o spożyciu umiarkowanym. Kwasy tłuszczowe, w tym omega-6 i omega-9 podnoszą stężenie HDL, czyli dobrego cholesterolu, który przyczynia się do usuwania zbędnych frakcji lipidowych ze ścian naczyń krwionośnych. Oprócz tego regularna suplementacja neutralizuje stany zapalne skóry.

Jagody Acai – wykorzystanie w przepisach

Owoce z dżungli amazońskiej świetnie sprawdzą się jako składnik koktajli i deserów, tworząc prawdziwą bombę witaminową. Suplement może być wykorzystany jako zamiennik cukru w daniach deserowych. Jagody dobrze komponują się z innymi owocami egzotycznymi, tj. bananem i mango. Dodany do posiłku razem z syropem z guarany nadaje daniu charakterystyczną, subtelną nutę czekolady. Miąższ jagód posiada właściwości energetyzujące, dlatego na jego bazie można stworzyć domowy Energy drink. Z tego jednak względu produktu nie powinno podawać się dzieciom.

Jagody Acai – skutki uboczne

Owoce wykazują właściwości uczulające. Dlatego należy wykonać próbę uczuleniową przed spożyciem, w celu uniknięcia reakcji alergicznej. Objawem alergii będzie wysypka na skórze oraz problemy z oddychaniem. Po wystąpieniu symptomów konieczna jest konsultacja z lekarzem. Skutki uboczne zachodzą jedynie przy nadmiernym spożyciu. Może pojawić się wówczas biegunka, gazy lub inne dolegliwości jelitowo-pokarmowe.

Obserwuj nas w
autor
Bartłomiej Szynal

Bartłomiej Szynal

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko