Latopic– opis, wskazania, dawkowanie
Opis leku Latopic
Latopic to probiotyk stosowany w postępowaniu dietetycznym w przypadku alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS). Jedna kapsułka Latopic zawiera miliard szczepów kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Dzięki temu jest on odpowiedni do wrażliwej jelitowej mikroflory bakteryjnej wrażliwych dzieci. Bakterie zawarte w Latopic charakteryzują się:
-
odpornością na sole żółciowe i niskie pH w żołądku,
-
przyleganiem do komórek nabłonka jelit,
-
odpornością na antybiotyki,
-
posiadaniem zdolności wytwarzania substancji wykazujących pożądane działanie przeciwko bakteriom.
Skład probiotyku Latopic
Jedna kapsułka Latopic zawiera: maltodekstrynę, żelatynę, Lactobacillus casei ŁOCK 0919, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900, dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy.
Wskazania do stosowania i działanie leku Latopic
Latopic to probiotyk przeznaczony głównie dla osób z atopowym zapaleniem skóry. Wykazano, że u pacjentów z tą chorobą bariera jelitowa ulega rozluźnieniu. To z kolei może zwiększyć przepuszczalność alergenów. Z drugiej strony bakterie kwasu mlekowego zawarte w probiotykach laptopowych mogą wspomagać szczelność bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu oraz pozytywnie wpływać na równowagę mikrobiologiczną i immunologiczną organizmu.
Pacjenci z nietolerancją laktozy mogą również stosować Latopic jako lek wspomagający. Nietolerancja laktozy zwykle objawia się problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak biegunka, zaparcia, wzdęcia lub skurcze brzucha. Bakterie probiotyczne zawarte w Latopic mogą uczestniczyć w aktywnej fermentacji tych substancji, dzięki czemu wpływa pozytywnie na pacjentów cierpiących na nietolerancję laktozy.
Dawkowanie preparatu Latopic
Probiotyczne kapsułki Latopic należy przyjmować codziennie przez co najmniej 3 miesiące. W przypadku dzieci kapsułkę można otworzyć, a zawartość podać z jedzeniem lub wymieszać z zimną wodą. Tak przygotowaną mieszankę należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.