Paciorkowiec w gardle – objawy, przyczyny, leczenie.
Paciorkowiec to jedna z wielu naturalnych bakterii wchodzących w skład flory jamy ustnej, dróg oddechowych i często również układu pokarmowego. Jednakże jego nadmierne natężenie, skuteczny „atak” kilku szczególnych odmian może wywołać bardzo wiele niepożądanych skutków. Dowiedz się, jakie choroby może wywołać paciorkowiec w gardle oraz jak radzić sobie, gdy już wiemy, że doszło do zakażenia.
Paciorkowiec w gardle – przyczyny i epidemiologia
Wprawdzie moglibyśmy wyjaśnić w bardzo zawiły i niezrozumiały dla nikogo sposób, w jakich dokładnie okolicznościach dochodzi do zakażenia paciorkowcem w gardle. Nie chcemy jednak Was zanudzać długimi nazwami antygenów i bakterii. Prezentujemy w związku dwupunktową listę zawierającą najważniejsze informacje dotyczące ryzyka oraz sposobu zakażenia paciorkowcem.
1. Paciorkowiec to przede wszystkim bakteria brudu. W wyniku niezachowywania higieny bakterie, które przebywały na jedzeniu, rękach lub ubraniach mogą z łatwością dostać się do ust. Do zakażenia może dojść również drogą kropelkową, zwłaszcza w dużych skupiskach ludzkich oraz poprzez spożywanie niepasteryzowanego mleka i brudnych warzyw i owoców.
2. Gdy paciorkowiec już dostanie się do gardła, musi wygrać walkę z naturalną florą bakteryjną jamy ustnej i przeniknąć do śluzówki. Zadanie jest o tyle ułatwione, że duża część paciorkowców posiada otoczkę antygenową. Organizm nie postrzega ich jako intruzów, a to oznacza, że paciorkowce w gardle są przez układ odpornościowy po prostu ignorowane.
Na paciorkowe zapalenie gardła najczęściej chorują dzieci. Szczególnie ciężki przebieg choroby zdaża się, gdy pacjent ma od 5 do 15 lat. W przypadku dzieci młodszych, zwłaszcza poniżej 2. Roku życia, choroba zdarza się rzadko, a gdy już dojdzie do zakażenia przebieg jest raczej bardzo łagodny. U ludzi powyżej 15. Roku życia sytuacja wygląda podobnie.
Do zachorowań dochodzi najczęściej w strefie klimatu umiarkowanego i w okresie jesienno-zimowym ze względu na szczególnie mocne obniżenie odporności w społeczeństwie w tym czasie (brak światła, niedobory witaminowe, brak ruchu).
Paciorkowiec w gardle – objawy chorobowe i epidemiologia
Wśród najważniejszych i najczęściej występujących chorób w wyniku znalezienia się paciorkowca w gardle jest paciorkowe zapalenie gardła i/lub migdałków. Jest to ostra choroba górnych dróg oddechowych. Jej główne objawy to przede wszystkim:
· Obrzęk,
· Zaczerwienienie,
· Ból w wyniku przekrwienia błony śluzowej,
· Ewentualnie również wysięk ropny lub włókninowy (w przypadku zapalenia migdałków).
Okres rozwijania się choroby trwa zwykle od 1 do 7 dni. Paciorkowiec w gardle może wywołać kilka różnych rodzajów anginy. Najbardziej typowe objawy daje angina mieszkowa, charakteryzująca się widocznymi podczas badania np. otoskopem czopami ropnymi na migdałkach. Wśród objawów wymienia się ból głowy i gardła oraz gwałtownie pojawiająca się gorączka. U młodszych dzieci zwykle łączy się to z bólami brzucha i wymiotami. Następuje zaczerwienienie i obrzęk śluzówki, migdałków oraz podniebienia miękkiego.
W drugiej dobie mniej więcej zaczyna pojawiać się wysięk ropny i w skrajnych przypadkach może objąć zasięgiem całą powierzchnię migdałków. Na języku pojawia się zwykle biały nalot z obrzękiem brodawek smakowych, co jest bardzo istotną cechą rozpoznawczą zakażenia paciorkowcem w gardle. Kolejna cecha charakterystyczna to powiększone węzły chłonne. Zdarza się również, że lekarz stwierdza niezbyt znaczące powiększenie śledziony i wątroby i innych węzłów chłonnych obwodowych.
Paciorkowiec w gardle – powikłania
Lekarze ostrzegają przez lekceważeniem jakichkolwiek zmian patologicznych, które zachodzą w naszym organizmie, jeżeli niepokojące dolegliwości utrzymują się dłużej niż 24 godziny. Za każdym razem, gdy podejrzewamy, że mamy do czynienia z anginą, która może być spowodowana właśnie paciorkowcem w gardle, powinniśmy udać się do lekarza. Zwłaszcza, że nieleczony wcale lub leczony nieprawidłowo może doprowadzić do wielu bardzo przykrych powikłań chorobowych. Poniżej wymieniamy kilka z nich:
• ropne zapalenie węzłów chłonnych szyjnych,
• zapalenie ucha środkowego,
• zapalenie zatok przynosowych,
• ropień okołomigdałkowy,
• w skrajnych przypadkach – angina Ludwiga
• kłębuszkowe zapalenie nerek,
• gorączka reumatyczna.
Wśród najczęstszych powikłań wymienia się gorączkę reumatyczną. Występuję ona aż u 50% osób zakażonych paciorkowcem w gardle.
Paciorkowiec w gardle – zapobieganie zakażeniu
Podstawowa zasada to dbałość o higienę. Pierwszy krok to częste mycie rąk oraz ich dezynfekcja. Gdy nie jesteśmy w stanie umyć dłoni, warto używać płynu antybakteryjnego. W miejscach publicznych noś maseczkę, zakrywającą usta i nos. Dzięki temu możesz uniknąć nie tylko zakażenia paciorkowcem, ale również wieloma innymi bakteriami i wirusami.
Następnie dbaj o to, aby owoce i warzywa, które spożywasz zostały najpierw bardzo porządnie wymyte. Paciorkowce bardzo często znajdują się właśnie na nich.
Ostatnia rzecz, chociaż zapewne podstawowa to jednocześnie trudna do realizacji, nie przebywaj w jednym pomieszczeniu z osobami kichającymi i mającymi objawy przeziębienia czy grypy!