Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Quizy > Dieta > W czym jest gluten, a w czym go nie ma? 10 pytań o dietę w celiakii [QUIZ]
Quiz Dieta
Daria
Daria Siemion 09.08.2024 14:51

W czym jest gluten, a w czym go nie ma? 10 pytań o dietę w celiakii [QUIZ]

Mąka, jajka, gluten
Fot. Freepik

Osoby zmagające się z celiakią muszą wykluczyć ze diety wszystko, co zawiera bądź może zawierać gluten. Czy wiesz o jakich produktach mowa – które są  bezglutenowe, a które nie? Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie.
 

Brakująca odpowiedź
1/10
Czy uczuleni na gluten mogą pić piwo?
Bar, piwo
Fot. Freepik
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
2/10
Zupka instant przy celiakii – tak czy nie?
Zupka chińska
Fot. Canva / Getty Images
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
3/10
Która mąka jest bezglutenowa?
Mąka
Fot. Canva / Getty Images
Jaglana
Żytnia
Pszenna
Wszystkie zawierają gluten
Brakująca odpowiedź
4/10
Czego nie może jeść osoba uczulona na gluten?
Ryb
Jajek
Wafli ryżowych
Żadnego z powyższych
Brakująca odpowiedź
5/10
Na jakiej mące zrobić naleśniki, jeśli choruje się na celiakię?
Naleśniki
Fot. Freepik
Orkiszowej
Jęczmiennej
Owsianej
Brakująca odpowiedź
6/10
Najlepsze płatki przy celiakii to:
Płatki
Fot. Freepik
Płatki orkiszowe
Płatki jaglane
Płatki kukurydziane
Brakująca odpowiedź
7/10
Czy margaryna może zawierać gluten?
Margaryna
Fot. Freepik
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
8/10
Czy ryż jest naturalnie bezglutenowy?
Ryż
Fot. Freepik
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
9/10
Kasza manna, kuskus, bulgur – czy wszystkie te produkty zawierają gluten?
Tak, wszystkie
Nie, tylko niektóre
Wszystkie są bezglutenowe
Brakująca odpowiedź
10/10
Sos sojowy na diecie bezglutenowej – tak czy nie?
Sos sojowy
Fot. Freepik
Tak
Nie
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest