Pacjenci.pl Zdrowie Rak jelita grubego – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
pixabay.com

Rak jelita grubego – przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie

19 marca 2022
Autor tekstu: Małgorzata Kośla

Rak jelita grubego – przyczyny

Rak jelita grubego – objawy

Rak jelita grubego – diagnostyka i leczenie

Rak jelita grubego – profilaktyka

Rak jelita grubego – przyczyny

Rak jelita grubego zazwyczaj dotyka osoby po 40 roku życia, zwłaszcza mężczyzn. Przyczyny powstawania raka jelita grubego nie są do końca określone, ale można określić, że nowotwór ten występuje przez długoletnie poddawanie się czynnikom ryzyka – genetycznym i środowiskowym. Przyczyną powstawania raka jelita grubego może być gruczolak lub zmiany ząbkowe.

Gruczolak to postępująca zmiana od łagodnej do zaawansowanej, która ujawnia się podczas wystąpienia mutacji genu hamującego APC. To z kolei rozwija następne mutacje genowe i negatywnie wpływa na hamowanie rozwoju nowotworu. Natomiast zmiany ząbkowate to innymi słowy mutacja, kora skutkuje przyhamowaniem funkcji genów naprawczych, co także przyczynia się do rozwoju zmian nowotworowych w jelicie grubym.

Inne przyczyny raka jelita grubego to przede wszystkim niewłaściwa dieta, co stanowi aż 70% przypadków rozwoju nowotworu. Na chorobę narażeni są zwłaszcza ci, którzy spożywają duże ilości mięsa czerwonego oraz tłuszczów nasyconych, a jedzą zbyt mało błonnika, warzyw, owoców oraz kwasów omega-3, które stanowią działanie profilaktyczne choroby. Kolejnym czynnikiem związanym z dietą jest nadmierne spożycie alkoholu, które związane jest z dużą podażą trującego etanolu.

Przyczynami rozwoju raka jelita grubego mogą być też: otyłość oraz brak aktywności fizycznej, a także palenie tytoniu. Otyłość znacznie zwiększa ryzyko zachorowania, a brak ruchu powoduje zwiększenie insulinoodporności, obniżenie metabolizmu, co znacznie wpływa na spowolnienie perystaltyki jelit. Zaś palenie tytoniu zwiększa ryzyko pojawienia się nowotworu aż 1,25-krotnie.

Warto wiedzieć, że ważną przyczyną powstawania raka jelita grubego są geny oraz choroby takie jak akromelgia, cukrzyca i wszelkie choroby zapalne jelit. Predyspozycją do powstawania nowotworu mogą być także takie choroby jak zespół Lyncha, rodzinny rak jelita grubego typu X, rodzinna polipowatość gruczolakowata, zespół Peutza-Jeghersa.

Rak jelita grubego – objawy

Warto wiedzieć, że objawy raka jelita grubego na początku są trudne do rozpoznania. Choroba przebiega w sposób bezobjawowy i w żaden sposób nie sygnalizuje choremu potrzeby wizyty u lekarza. Rak daje o sobie znać dopiero w późniejszej fazie choroby.

Objawy, które mogą pojawiać się w rozwoju raka jelita grubego to:

- krwawienie z przewodu pokarmowego,

- uczucie parcia na stolec,

- naprzemienne biegunki i zaparcia,

- stolec ołówkowaty,

- spadek masy ciała,

- niedrożność jelit,

- krew w stolcu,

- anemia.

Rak jelita grubego – diagnostyka i leczenie

Diagnostyka raka jelita grubego odbywa się za pomocą kolonoskopii, która pozwala spojrzeć na stan jelita grubego oraz pobrać wycinki do badań histopatologicznych. Rutynowym badaniem raka jelita grubego jest także USG brzucha a także tomografia komputerowa, aby móc wykluczyć lub potwierdzić przerzuty do innych narządów. Lekarz na pewno zleci też morfologię krwi, która potwierdzi podejrzenie anemii.

Leczenie przebiega zgodnie z fazą choroby. Najczęściej stosuje się leczenie chirurgiczne, które usuwa guza w jelicie grubym wraz z sąsiednimi węzłami chłonnymi. Po operacji stosuje się chemioterapię i radioterapię w celu zmniejszenia możliwości nawrotu choroby i całkowitej reemisji. Jeśli guz zlokalizowany jest w okrężnicy stosuje się chemioterapię. Warto wiedzieć, że rak jelita grubego jest możliwy do pokonania, a odsetek przeżyć wynosi aż 65-70%.

Rak jelita grubego – profilaktyka

Profilaktyka raka jelita grubego to nic innego jak prawidłowa, zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia, w którym nie zapominamy i ruchu oraz regeneracji, zwłaszcza śnie. Jeśli nie chcemy zachorować na raka jelita grubego, musimy przestać pić alkohol i zwiększyć ilość spożywanego błonnika, warzyw, owoców oraz zdrowych tłuszczów.

Ponadto to, każdy człowiek po 50 roku życia powinien profilaktycznie wykonać kolonoskopię, która w tym wieku jest bezpłatna.

Obserwuj nas w
autor
Małgorzata Kośla

Małgorzata Kośla

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko