Chałwa to słodycz, który w PRL-u był synonimem luksusu "spod lady”. Dziś często bywa jednak niedoceniany! A szkoda, bo ten sezamowy przysmak łączy wyjątkowy smak, nostalgię i solidną porcję wartości odżywczych. W rozsądnej porcji potrafi być lepszym wyborem niż wiele współczesnych słodyczy. Sprawdź, kiedy chałwa będzie lepszym wyborem niż słodkie batoniki i po jakie rodzaje warto sięgnąć.Chałwa była ikonicznym deserem w PRL-u, dziś nie jest już tak popularna Chałwa ma wiele prozdrowotnych właściwości; dostarcza zdrowych tłuszczów, lignanów (antyoksydantów) i minerałów Wybierając chałwę, należy zwrócić uwagę na jej skład
Okres PRL-u wielu wspomina z uśmiechem na twarzy, choć nie były to czasy łatwe. Wielu osobom szczególnie w pamięci wyryły się dania z tego okresu. Ta przekąska dawniej była hitem, a dziś niewielu o niej pamięta. To duży błąd, bo opóźnia starzenie i pozytywnie wpływa na oczy.Czy słodkie przekąski mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. W przypadku tej zapomnianej słodyczy z PRL-u należy jednak pamiętać, że ma sporo kalorii. Ale warto czasami po nią sięgnąć, bo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
W jednym z chętnie kupowanym przez Polaków słodyczu wykryta została bakteria Salmonelli. Dystrybutor poinformował o tym Głównym Inspektorat Sanitarny. Inspektorat wydał oświadczenie, w którym ostrzega, że spożycie produktu może spowodować zatrucie pokarmowe. Co to za produkt?