Zwykłe ciasta i pierniki dla alergika oraz osób z nietolerancją pokarmową mogą stanowić źródło przykrych niespodzianek. Nie inaczej jest w czasie świąt, kiedy dostęp do alergenów, ale i ochota na słodycze może być większa. Na szczęście stosując do ulubionych potraw smaczne i mniej inwazyjne zamienniki, możemy temu zaradzić. Brak tradycyjnej mąki, mleka, a nawet orzechów nie musi oznaczać… braku smaku. Dzięki odpowiednim składnikom przygotujemy równie pyszne i zdrowe potrawy, aby cieszyć się świętami bez obaw o zdrowie.
Podczas Wielkanocy nie żałowałeś sobie białej kiełbasy, żurku i jajek? A może przesadziłeś ze słodkościami? W okresie świątecznym często towarzyszy nam przejedzenie. Przy świątecznym stole potrawy kuszą, jednak niejednokrotnie uczta kończy się uczuciem pełności, zgagą czy wzdęciami. Jak sobie z nimi radzić? Wielkanocne menu obfituje w potrawy zawierające tłuszcz: sałatka jarzynowa z majonezem czy biała kiełbasa. Niestety mogą one powodować uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcia i złe samopoczucie. Na szczęście istnieją metody na zmniejszenie tych przykrych dolegliwości. Poznaj 5 najlepszych sposobów na przejedzenie.