Zjadłeś za dużo w Wielkanoc? Oto pięć sposobów na przejedzenie
Podczas Wielkanocy nie żałowałeś sobie białej kiełbasy, żurku i jajek? A może przesadziłeś ze słodkościami? W okresie świątecznym często towarzyszy nam przejedzenie. Przy świątecznym stole potrawy kuszą, jednak niejednokrotnie uczta kończy się uczuciem pełności, zgagą czy wzdęciami. Jak sobie z nimi radzić?
Wielkanocne menu obfituje w potrawy zawierające tłuszcz: sałatka jarzynowa z majonezem czy biała kiełbasa. Niestety mogą one powodować uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcia i złe samopoczucie. Na szczęście istnieją metody na zmniejszenie tych przykrych dolegliwości. Poznaj 5 najlepszych sposobów na przejedzenie.
1. Zadbaj o nawodnienie
O odpowiednie nawodnienie powinniśmy dbać nie tylko od święta, ale również na co dzień. Woda wypita w dużych ilościach oczyści organizm z nadmiaru soli i cukru, wspomoże trawienie. Na przejedzenie najbardziej pomaga woda niegazowana, ale ostatecznie można sięgnąć również po tę z bąbelkami. Doskonale sprawdzi się też zielona herbata, która dzięki wysokiej zawartości kofeiny, pomoże wstać z kanapy.
Biała kiełbasa nie dla wszystkich. Tym osobom może zaszkodzić Jakie zioła na wzdęcia? Te sprawdzą się najlepiej i przyniosą szybką ulgę2. Jedz regularnie
Zdrowa dieta nie lubi skrajności, dlatego głodówka po dniu pełnym jedzenia nie jest dobrym pomysłem. Po świątecznej rozpuście najlepiej od razu wrócić do zdrowych nawyków – dotyczy to również osób, którym nadal towarzyszy uczucie pełności. Dlaczego to tak istotne? Niestety głodówka zaburza równowagę w organizmie, co może wzmagać przykre dolegliwości, a nawet powodować inne, np. ból głowy.
Zobacz też: Łączę buraki, fetę i pomarańcze. Ta odświeżająca sałatka to ratunek po świątecznym przejedzeniu
3. Weź probiotyk
Probiotyki, inaczej nazywane "dobrymi bakteriami", to preparaty zawierające bakterie wspierające pracę jelit. Najlepsze probiotyki to te zawierające szczepy bakterii to Lactobacillus acidophilus oraz Lactobacillus rhamnosus. Dostępne są one w formie produktów spożywczych takich jak jogurty, kefiry czy kiszonki, ale również w postaci tabletek czy proszków. Można kupić je w każdej aptece, jednak warto skonsultować to z lekarzem lub farmaceutą.
4. Uzupełnij potas
Po pokarmy bogate w potas powinniśmy sięgać codzienne. Substancja ta jest elektrolitem, wypłukuje z organizmu nadmiar soli i zmniejsza obrzęki. Znajdziemy ją m.in. w bananach, truskawkach czy szpinaku. Ważne jest to, aby nie łączyć tych produktów z kawą czy czarną herbatą, które wypłukują potas – robiąc to, wyjdziemy "na zero".
5. Nie żałuj sobie błonnika
Pokarmy zawierające duże ilości błonnika wspierają trawienie. Należą do nich produkty takie jak fasola, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, nasiona. Do poprawienia pracy jelit wystarczy zaledwie 30 gram błonnika dziennie. Należy pamiętać, że większa ilość błonnika u osób, które do tej pory od niego stroniły, może powodować gazy. Dodatkowym atutem błonnika jest to, że zapobiega miażdżycy.
Na przejedzenie może pomóc też napar z imbirem i mięta. Pamiętaj jednak, że chociaż w święta można sobie odpuścić, to na co dzień dieta powinna być zrównoważona, a ilość dostarczanych kalorii dostosowana do poziomu aktywności, płci i wagi. Czując się dobrze na co dzień, będziemy czuli się lepiej również w święta.
Masz własne sposoby na przejedzenie? Napisz do nas na adres: [email protected] – najciekawsze wiadomości opublikujemy!
źródło: Farmacja Praktyczna
Zobacz też:
Cierpisz na refluks? Oto 10 złotych zasad, aby pozbyć się dolegliwości
Skąd się biorą wzdęcia? Najczęstsze przyczyny powstawania wzdęć
Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią