Wino bezalkoholowe zyskuje coraz większą popularność, stając się zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych win. Skąd wzięła się idea produkcji tego trunku i jakie korzyści może przynieść jego regularne spożywanie?Dzięki zaawansowanym technologiom produkcji wino bezalkoholowe staje się pełnowartościowym produktem, który doceniają zarówno miłośnicy wina, jak i osoby, które chcą lub muszą unikać spożywania alkoholu. Czy wino bez alkoholu może zachować właściwości typowego wina?
Ma dużo żelaza, kwasu foliowego, jest bardzo silnym antyoksydantem i działa dobroczynnie na układ pokarmowy, hamując procesy gnilne w jelitach i przyspieszając metabolizm.
Pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Obok witaminy D3 ma kluczową rolę w budowaniu odporności. Wymiata wolne rodniki i chroni komórki przed starzeniem, bierze udział w syntezie kolagenu, ma więc wpływ na jędrność skóry. Zwłaszcza teraz, w sezonie jesiennych infekcji wzbogać dietę w produkty, które zawierają duże ilości tej witaminy! Wiesz, o jaką chodzi?
Kandydoza to choroba wywoływana przez grzyby Candida. Nadmiar ich powoduje spustoszenie w organizmie. Grzyby te znajdują się we florze bakteryjnej jelit każdego z nas, ale mogą również objąć m.in. takie obszary jak skóra, błony śluzowe, czy narządy płciowe. Jakie objawy są niepokojące i mogą wskazywać na zbyt dużą obecność grzybów w organizmie? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED.
Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę? Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność? Co to jest Candida? Jakie są objawy grzybicy w organizmie? O wpływie diety na odporność rozmawiamy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED. Pytanie, które nurtuje każdego: Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jak najbardziej. 70 procent odporności pochodzi z brzucha, a tak naprawdę z jelit. Wszystko, co umieścimy w naszych jelitach, będzie odpowiedzialne za naszą odporność.Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę?Jeżeli chodzi o styl życia to będą to czynniki, takie jak stres i sen. Warto zwrócić uwagę na higienę snu, bo ma ona wpływ na poziom kortyzolu w organizmie. Jeśli będziemy się wysypiać, poziom kortyzolu będzie niższy, czyli tym samym obniży się poziom stresu. Nawiązując do diety, powinna być bardziej zróżnicowana. Nie powinniśmy dzielić produktów na dobre i złe, a wprowadzać do naszego jadłospisu wiele warzyw i owoców.Czy wystarczy zbilansowana dieta, czy warto też stosować suplementy?Jak najbardziej należy stosować suplementy. Top 3 suplementów na odporność to: witamina D, omega-3 i cynk.Na co zwrócić uwagę przy doborze suplementów?Przy wyborze witaminy D, zwracajmy uwagę na to, żeby był to lek a nie suplement. Lek będzie bardziej przebadany niż suplement. Warto przyjmować witaminę D z tłuszczami. Często jest ona w kapsułkach z olejem, ale występuje też w formie zwykłych tabletek (i wtedy oleje okażą się pomocne). Świetnie sprawdzą się oleje, zawarte w łososiu, awokado, orzechach, nasionach i pestkach słonecznika. W ciągu dnia, najprościej będzie przyjąć tabletkę z orzechem czy kawałkiem awokado. Jeżeli chodzi o omega-3, są dostępne w formie kropli lub kapsułek tlenowych. Cynk możemy kupić w formie tabletek. Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność?Zacznijmy od węglowodanów złożonych, które mają większą ilość błonnika. Błonnik będzie pożywką dla naszych bakterii. Warto zadbać o takie źródła węglowodanów jak: chleb na zakwasie, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. Jeżeli chodzi o białka, świetnie sprawdzą się fermentowane napoje mleczne, np. maślanki. Dobrym wyborem będą też sery pleśniowe i podpuszczkowe. Warto zadbać o zdrowe tłuszcze, czyli te z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziemy je w łosiu, awokado, orzechach, pestkach i nasionach słonecznika. A czy jest rada dla osób, które są uzależnione od cukru? Tak naprawdę uzależnienie od cukru to bardziej uzależnienie od smaku produktów. Im większa zawartość tłuszczu i cukrów prostych w produkcie, tym bardziej będzie nam smakować. Co mogę poradzić osobom, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Najlepiej zacząć eliminować je stopniowo.Czyli wczoraj zjadłam trzy czekolady, dziś zjem dwie, a jutro jedną? - Dokładnie. W międzyczasie będę też próbowała zamienić czekoladę mleczną na czekoladę gorzką, która ma bardzo dużo magnezu. A więc gorzka czekolada jest zdrowa? Oczywiście. Najlepiej kupować tą z dużą ilością kakao. Jeżeli trudno nam się przestawić, warto zaczynać od czekolady z mniejszą procentową zawartością kakao i stopniowo przechodzić na tą o wyższym procencie. Jeśli więc stopniowo będziemy przyzwyczajać się do smaku gorzkiej czekolady, z czasem nie będzie dla nas tak gorzka jak wcześniej? Dokładnie! Do czekolady możemy dodawać jakieś owoce, co wzbogaci jej walory smakowe. Wiele osób jest przyzwyczajonych do spożywania słodkości przy kawie. Warto więc zamienić ciastko na gorzką czekoladę! Co jest gorsze dla naszej mikroflory? Produkty z cukrem czy słone przekąski typu chipsy i fast food? W tym wypadku bardziej bym szła w produkty słodkie. Oczywiście nie twierdzę, że chipsy będą idealne. Będą rozwijały czynniki zapalne w naszym organizmie, które tym samym będą prowadziły do otyłości. Otyłość będzie wiązała się z wieloma chorobami autoimmunologicznych, takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II, Hashimoto, niedoczynność tarczycy.Mimo wszystko cukier ma gorszy wpływ na nasz organizm? Cukier jest gorszy, ponieważ będzie rozwijał w naszym organizmie stany zapalne (także tłuszcze trans). Warto wyeliminować go z diety również po to, aby zadbać o naszą cerę, włosy, paznokcie i tym samym mikroby, w których może rozwijać się Candida.Czym jest Candida? Wiele się o niej słyszy.Candida wiąże się z większą ilością podaży cukrów i rozwojem procesu grzybiczego w organizmie. Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Ciągłe zmęczenie, niewyspanie, stres, bóle brzucha, nudności. W późniejszym czasie może też wystąpić uczucie osłabienia. Candida będzie prowadziła do wielu niedoborów, wówczas trzeba będzie te niedobory wyrównywać dietą i lekami. Czy osoba z Candidą będzie mieć nadmierny apetyt czy może jego brak? Ciężko powiedzieć, bo to zależy od tego czy dana osoba będzie miała dodatkowe jednostki chorobowe (np. insulinooporność, cukrzycę). Mówi się, że jogurty zawierają dużo probiotyków. Czy jest coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Należy zwrócić uwagę na to, czy na opakowaniu jest podana ilość i nazwa szczepów bakterii. Im więcej informacji, tym większa pewność, że jogurt będzie dobrze przyswajalny. Z Joanna Kamińską rozmawiała Katarzyna Sobolewska, dietetyk kliniczny SASKAMED, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności. Ukończyła staż z psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki pod okiem dr Anny Januszewicz i stale pogłębia swoją wiedzę dzięki licznym kursom i szkoleniom z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.