Czy warto pić wino bezalkoholowe, bo jest zdrowsze? Zwracamy uwagę na skład i produkcję
Wino bezalkoholowe zyskuje coraz większą popularność, stając się zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych win. Skąd wzięła się idea produkcji tego trunku i jakie korzyści może przynieść jego regularne spożywanie?
Dzięki zaawansowanym technologiom produkcji wino bezalkoholowe staje się pełnowartościowym produktem, który doceniają zarówno miłośnicy wina, jak i osoby, które chcą lub muszą unikać spożywania alkoholu. Czy wino bez alkoholu może zachować właściwości typowego wina?
Jak powstaje wino bezalkoholowe?
Wino bezalkoholowe produkowane jest w podobny sposób jak tradycyjne wino, choć ze względu na brak alkoholu – często możemy się spotkać z opinią, że jest to jedynie „drogi sok winogronowy”. Pierwsze próby produkcji wina bezalkoholowego miały miejsce już w XIX wieku, ale dopiero nowoczesne technologie pozwoliły na uzyskanie trunku o wysokiej jakości smakowej i zdrowotnej bez zawartości alkoholu. Obecnie proces fermentacji pozwala uzyskać charakterystyczny smak i aromat napoju, z którego alkohol jest usuwany.
Najczęściej stosowaną metodą do jego uzyskania jest odparowywanie alkoholu w niskiej temperaturze. Dzięki czemu straty cennych składników odżywczych są minimalizowane. Pozostają również walory smakowe, ale uzyskany trunek nie ma już właściwości odurzających.
Wino bezalkoholowe to alternatywa dla osób, które z różnych powodów unikają alkoholu. Mogą po nie sięgać:
- sportowcy
- osoby na diecie niskokalorycznej
- osoby preferujące zdrowy styl życia
Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe?
Podobnie jak tradycyjne wino, jego bezalkoholowy odpowiednik również wykazuje właściwości prozdrowotne. Wino bezalkoholowe jest bogate w składniki odżywcze. Zawiera m.in. resweratrol, silny przeciwutleniacz charakterystyczny dla winogron, który wspiera zdrowie serca i układu krążenia. Napój dostarcza nam również witamin i polifenoli, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, infekcjami i procesami zapalnymi.
Przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów, chorób serca, a nawet cukrzycy typu 2. W porównaniu z sokiem winogronowym, wino bezalkoholowe zawiera mniej cukru i mniej kalorii, mogą więc po nie sięgać również diabetycy.
Czy wino bezalkoholowe jest bezpieczne dla każdego?
Mimo zalet, wino bezalkoholowe nie jest odpowiednie dla wszystkich. Należy unikać jego spożywania, jeśli:
- jesteś uczulony na winogrona
- masz problemy z żołądkiem
- cierpisz na schorzenia związane z wątrobą lub nerkami (w zależności od zaleceń lekarza).
Teoretycznie brak zawartości alkoholu zezwala na jego spożywanie również przez kobiety w ciąży czy kierowców, jednak w zależności od metody produkcji istnieje procent szansy, że trunek będzie zawierał odrobinę alkoholu (ok. 0,5 proc.). Stąd jego degustację warto zostawić na inną okazję lub sprawdzić, czy na butelce widnieje informacja o zawartości alkoholu 0,0%
Podobnie sytuacja wygląda z chorobą alkoholową. Osoby z uzależnieniem od alkoholu powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem tego trunku. Warto bowiem pamiętać, że chociaż wino bezalkoholowe nie odurza, może nie być całkowicie wolne od śladowych ilości alkoholu.
Zobacz także:
Gigantyczna podwyżka cen tego produktu. Wyjdzie nam na zdrowie?
Ile seriali medycznych rozpoznasz po jednym kadrze? 10/10 będą mieli prawdziwi znawcy [QUIZ]
Ten olejek działa cuda. Wygładzi zmarszczki i świetnie nawilży skórę