Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy – najważniejsze zasady
Wrzody trawienne to ubytki błony śluzowej, którym towarzyszą naciek zapalny, nadżerki i martwica tkanki. Choroba wrzodowa jest jedną z najczęstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego. Oprócz farmakoterapii, ważnym elementem terapii jest sposób żywienia. Na szczęście dieta nie musi być rygorystyczna, jednak musimy przestrzegać kilka ważnych zasad.
Jakie są przyczyny wrzodów żołądka i dwunastnicy?
Przyczyny choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy mogą być związane z infekcją bakteryjną bądź też z niezdrowym stylem życia. Bakteria, która przyczynia się do powstawania wrzodów to Helicobacter pylori. „Jest to bakteria, która odpowiada za ostry, a następnie przewlekły stan zapalny błony śluzowej. Może doprowadzić do powierzchniowych ubytków, które nazywamy nadżerkami, bądź do ubytków głębokich, czyli wrzodów.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Zakażenie Helicobacter pylori jest bardzo powszechnych zjawiskiem w naszej populacji. „ W Polsce zakażonych jest około 66% osób dorosłych i 30% dzieci. Najczęściej zakażamy się nią w okresie dziecięcym drogą kropelkową z pokarmem bądź też poprzez kontakt z zakażoną glebą czy wodą.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Inne przyczyny choroby wrzodowej to m.in. spożywanie wysokoprocentowych alkoholi, palenie tytoniu, nadużywanie leków przeciwzapalnych, a także stres.
Główne zasady diety w chorobie wrzodowej
Podstawą żywienia w chorobie wrzodowej jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem spożycia tłuszczu zwierzęcego, soli, ostrych przypraw i produktów z dużą ilością błonnika. „Tu mam dość dobrą wiadomość. Nie musimy stosować bardzo restrykcyjnej diety, gdyż pokarm sam z siebie nie wywołuje wrzodów żołądka. Może jednak wzmagać dolegliwości, dlatego przy chorobie wrzodowej zalecana jest dieta lekkostrawna. Powinniśmy unikać przede wszystkim potraw tłustych, bardzo mocno przyprawionych oraz smażonych, które zalegają w żołądku. ” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. Posiłki najlepiej spożywać w formie gotowanej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
Do produktów lekkostrawnych zaliczamy m.in. gotowane warzywa, chude mięsa gotowane na parze lub w wodzie, posiłki z ograniczoną ilością soli i przypraw. Żywność ciężkostrawna to taka, która zawiera dużo tłuszczu, soli, ostrych przypraw i błonnika.
Nie należy całkowicie eliminować błonnika z diety, a jedynie go ograniczyć. Zaleca się błonnik pochodzący m.in. z dojrzałych owoców, młodych i delikatnych warzyw, a także drobnomielonych i średniomielonych produktów zbożowych. Lepiej unikać błonnika, którego źródłem są m.in. pieczywo razowe, grube kasze, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, surowe warzywa i owoce.
Warto także zwrócić uwagę na produkty, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i starać się ich unikać. Są to m.in. mocne wywary mięsne, aromatyczne wywary warzywne, mięsne lub rybne galarety, kawa, mocna herbata i alkohol. „Niektórzy pacjenci skarżą się na dolegliwości bólowe po kawie, mocnej herbacie, a szczególnie po napojach wysokoprocentowych.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Nie zapominajmy też o tym, aby nasze dania miały małą objętość. Należy spożywać niewielkie posiłki kilka razy dziennie . Ważne też, aby jeść w spokoju i bez pośpiechu. Najlepiej, aby potrawy były ciepłe bądź miały temperaturę pokojową. Unikajmy gorących dań.
Czy mleko pomaga na wrzody?
W kontekście spożywania mleka w chorobie wrzodowej zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że mleko łagodzi dolegliwości, inni, że może wręcz zaszkodzić. Zapytaliśmy więc o opinię specjalistę. „ Mleko nie powinno zaszkodzić, jednak nie zwalczy problemu wrzodów żołądka czy dwunastnicy. Tak jak wcześniej wspomniałem, w chorobie wrzodowej dwunastnicy mamy do czynienia z tak zwanymi bólami nocnymi, czy głodowymi. W dawnych czasach pacjent próbując sobie pomóc i ukoić dolegliwości spał ze szklanką mleka przy łóżku. Może to być sposób uśmierzania bólu, ale nie leczenia problemu, które powinno odbywać się pod kontrolą specjalisty. Jeśli chodzi o szkodliwe działanie mleka, myślę, że dotyczy to innych chorób przewodu pokarmowego.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.