Jak "odchudzić" śledzia w śmietanie? Poznaj prosty trik od dietetyczki
Jednym z ulubionych dań wigilijnych Polaków jest śledź w śmietanie. Niestety śmietana nie należy do najzdrowszych produktów, przez co śledź w takim wydaniu jest wysokokaloryczny i nieco traci swoje walory zdrowotne. Dietetyczka podpowiada, jak „odchudzić” tą potrawę, jednocześnie nie tracąc jej znakomitego smaku.
Śledź to jedna z najzdrowszych ryb na świecie!
Śledź należy do grupy tłustych ryb morskich, pływających w morzach i oceanach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jest to jedna z najzdrowszych ryb na świecie! To bogate źródło białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (m.in. witaminy B i D) oraz składników mineralnych (m.in. wapnia i żelaza).
Ponadto śledź należy do ryb o najmniejszej ilości rtęci i metali ciężkich. Jak podaje Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC), mniejsze ryby akumulują mniej metylortęci niż te większe - szczególnie drapieżniki, które znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego. Ze względu na niski poziom zanieczyszczeń, śledź może być spożywany przez kobiety ciężarne.
Jak "odchudzić" śledzia w śmietanie?
Dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik podpowiada, jak „odchudzić” śledzia w śmietanie, jednocześnie nie tracąc walorów smakowych tego dania.
„Jeśli nie chcemy rezygnować ze śmietany, zachęcam do tego, aby wymieszać ją z jogurtem greckim w tych samych proporcjach. Śledzia w śmietanie i tak zazwyczaj podkwaszamy np. sokiem z cytryny. Ten dodatek kwasowości jogurtu naturalnego robi to trochę sam i jednocześnie mocno obniża się kaloryczność całej potrawy.” - radzi dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
„Jestem totalną fanką tego dania! Każdego roku na wigilijnym stole obowiązkowo musi się znaleźć moje osobiste wiaderko śledzia w śmietanie w wersji jogurtowej :)” - dodaje mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Śledź na zdrowe serce!
Śledź ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, należy do produktów wspierających układ krwionośny oraz układ nerwowy.
Kwasy omega-3 obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi i zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Ponadto kwasy omega-3 mają właściwości poprawiające pamięć i koncentrację, a także zwiększają poziom serotoniny, wykazując działanie antydepresyjne.