Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Jakie są korzyści z odstawienia słodyczy? Więcej energii i lepsze samopoczucie to jedne z nich
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 09.01.2024 19:15

Jakie są korzyści z odstawienia słodyczy? Więcej energii i lepsze samopoczucie to jedne z nich

kobieta je lody
canva.com

Uzależnienie od cukru to jeden z największych problemów dietetycznych dzisiejszych czasów. Według Ajurwedy - najstarszego systemu medycyny naturalnej, spożywanie słodyczy i żywności przetworzonej może prowadzić do wielu dolegliwości fizycznych, jak i psychicznych, m.in. problemów z jelitami, nadwagi, przewlekłego zmęczenia czy depresji. Jeśli nieustannie czujemy się przemęczeni i apatyczni, warto przyjrzeć się swojej diecie. 
 

Do czego może prowadzić nadmiar cukru w diecie?

Coraz więcej badań potwierdza, że istnieje duży związek między dietą bogatą w cukier a chorobami cywilizacyjnymi. Nadmiar cukru w jadłospisie może powodować między innymi: 

  • spadek odporności organizmu,
  • cukrzycę,
  • przedwczesne starzenie się, 
  • zwiększenie ryzyka choroby Alzhaimera,
  • przerost grzybów Candida w jelitach, co może przyczyniać się do poważnych problemów zdrowotnych (m.in. alergii, częstych infekcji, schorzeń układu pokarmowego, syndromu przewlekłego zmęczenia, depresji),
  • zmiany trądzikowe,
  • bezsenność,
  • próchnicę zębów,
  • zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów.

Jeśli nasza dieta obfituje w produkty bogate w cukier, warto ograniczyć ich spożycie. 

Projekt bez nazwy - 2024-01-09T140053.864.png

Mleczną czekoladę warto zastąpić gorzką

Odstawienie słodyczy nie jest proste, ponieważ organizm uzależniony od cukru będzie się go „domagać”. Najcięższe są pierwsze dni, jednak dobra informacja jest taka, że w krótkim czasie chęć na słodkie będzie się zmniejszać. Nasz smak się wyostrzy i produkty, które wcześniej nie były dla nas wystarczająco słodkie (np. jabłko), zaczną być bardziej apetyczne.

Ponadto, żywność, taka jak czekolada mleczna stanie się za słodka i nie będziemy już w stanie zjeść tylu kostek, co wcześniej. Z większą chęcią sięgniemy zaś po gorzką czekoladę, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.

Jakie są korzyści z odstawienia słodyczy?

Odstawienie słodyczy wiążę się z wieloma pozytywnymi zmianami w organizmie. W niedługim czasie zauważymy efekty w postaci redukcji nadmiernej masy ciała, ale także będziemy mieć lepsze samopoczucie i więcej energii.

Jedzenie słodyczy powoduje gwałtowne zmiany poziomu cukru we krwi -  szybki wzrost, a następnie gwałtowny spadek. Na początku mamy więc dużo energii i jesteśmy pobudzeni, jednak ten stan bardzo szybko się zmienia. Cukier gwałtownie spada, co powoduje, że stajemy się bardziej ospali i rozdrażnieni.

Cukier może utrudniać sen w nocy, ponieważ powoduje uwalnianie się w naszym organizmie kortyzolu. Dlatego więc rezygnacja ze słodyczy przyczyni się do poprawy higieny snu. Będziemy lepiej zasypiać i rano budzić się bardziej wypoczęci.  

Cukier wykazuje też negatywny wpływ na skórę, zwłaszcza jeśli chodzi o osoby z tendencją do trądziku. Może powodować stany zapalne i pogarszać istniejące zmiany trądzikowe. Warto więc zrezygnować z jedzenia słodyczy w trosce o naszą cerę.

Cukier zaburza naszą mikroflorę, powodując stany zapalne jelit. Zabija zdrowe bakterie jelitowe i przyczynia się do rozwoju grzybicy w organizmie. Jeśli borykamy się z problemami jelitowymi, jedną z przyczyn może być nadmiar cukru w jadłospisie. Warto postawić na zmianę diety, a nasze jelita na pewno nam „podziękują”.

Spożywanie słodyczy w nadmiarze może odbijać się na zdrowiu jamy ustnej, ponieważ cukier jest jednym z największych wrogów naszych zębów. Jeśli więc zależy nam na pięknym i zdrowym uśmiechu, zmiana diety to podstawa.

Korzyści z odstawienia słodyczy:

  • lepsze samopoczucie,
  • więcej energii i mniejsza senność w ciągu dnia,
  • lepszy sen w nocy, 
  • redukcja masy ciała,
  • poprawa równowagi mikroflory jelitowej,
  • przywrócenie naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej, 
  • poprawa odporności organizmu, 
  • poprawa wyglądu skóry,
  • zdrowsze zęby,
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych.