Kurczak to jedno z mięs, które bardzo często gości na polskim stole. Można przygotować je na wiele najróżniejszych sposobów, ale też dodać do sałatki, czy zrobić z niego przekąskę. Niestety, mnóstwo osób źle go przygotowuje, ignorując jeden bardzo ważny krok w obróbce tego właśnie mięsa. Dr Karolina Kowalczyk, biotechnolożka, poruszyła niedawno w mediach społecznościowych temat przygotowywania drobiu.
Kurczak króluje w polskich domach. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre jego części są wręcz przepełnione pasożytami. Podpowiadamy więc, których części kurczaka należy unikać, by nie narazić się niebezpieczeństwo. Drobiowe mięso jest tanie, a na dodatek cechuje się niską kalorycznością. Nic więc dziwnego, że cieszy się tak dużą popularnością. Przygotowując to mięso, należy jednak szczególnie uważać. Te części kurczaka zdecydowanie lepiej sobie odpuścić.
Rosół jest królem zup. Niektórzy nie mogą oprzeć się temu pysznemu i aromatycznemu daniu. Wielu nie wie jednak, że gotując go, popełnia fatalny błąd. Tych części kurczaka pod żadnym pozorem nie należy używać. Roi się w nich od pasożytów.Drobiowe mięso nie jest zbyt kaloryczne, a do tego tanie. Nic więc dziwnego, że cieszy się ogromną popularnością. Kupując je, należy jednak uważać. Niektóre części tego zwierzęcia nie powinny być przez nas spożywane. Podpowiadamy, jakich części kurczaka unikać.
Polacy chętnie jedzą kurczaka i można pokusić się o stwierdzenie, że jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Statystyczny Polak je blisko 30 kg rocznie tego produktu. Kurczak poza wartościami odżywczymi, jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów.Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie części kurczaka powinny znaleźć się na naszych talerzach, gdyż gromadzą się na nich pasożyty. O jakich częściach mowa?