Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 28.08.2024 09:04

Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów

Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
fot. pixabay/guvo59

Rosół jest królem zup. Niektórzy nie mogą oprzeć się temu pysznemu i aromatycznemu daniu. Wielu nie wie jednak, że gotując go, popełnia fatalny błąd. Tych części kurczaka pod żadnym pozorem nie należy używać. Roi się w nich od pasożytów.

Drobiowe mięso nie jest zbyt kaloryczne, a do tego tanie. Nic więc dziwnego, że cieszy się ogromną popularnością. Kupując je, należy jednak uważać. Niektóre części tego zwierzęcia nie powinny być przez nas spożywane. Podpowiadamy, jakich części kurczaka unikać.

W tych częściach kurczaka roi się od pasożytów

W mięsie kurczaka może znajdować się wiele pasożytów. Najczęściej są to nicienie, które cechują się dużą odpornością na wysoką temperaturę. Nie pomoże więc ani smażenie, ani gotowanie, ani pieczenie. Warto więc unikać części kurczaka, w których aż roi się od pasożytów. 

Płuca i ogon oraz głowa zwierzęcia powinny trafić do kosza, mimo że żywności nie powinno się marnować. Chodzi jednak o nasze zdrowie. Zainfekowane pasożytami mięso może sprawić, że  pojawią się liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Tak boli rak kręgosłupa. Nigdy nie lekceważ tego objawu Tyle wyniesie renta wdowia. ZUS więcej nie da – to pewne

Na co zwrócić uwagę, kupując mięso z kurczaka?

Jeśli stoimy przed wyborem idealnego mięsa z kurczaka, należy wiedzieć, co powinno nas zaniepokoić. Świeże mięso drobiowe ma jasno-różową barwę, jest sprężyste i jędrne. Nie może lepkie, miękkie i mieć szarego koloru. Zaniepokoić powinien nas też zapach. Dobrej jakości mięso nie będzie wydzielać intensywnego zapachu. Warto stawiać na mięso od zaufanych dostawców lub z lokalnych hodowli, by mieć pewność, że będzie świeże i pozbawione pasożytów. 

Czy drób jest bezpieczny i zdrowy?

Drób to mięso odżywcze i lekkostrawne, które dostarcza organizmowi białko i niezbędne aminokwasy. Jest też źródłem witamin i składników mineralnych. Ma niską zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, niską kaloryczność, więc chętnie jedzą je sportowcy oraz osoby, które próbują pozbyć się zbędnych kilogramów.

Niektórzy uważają jednak, że kurczaki są karmione paszami, które mają przyspieszyć ich wzrost i uchronić od chorób, więc zawierają dużo antybiotyków i innych szkodliwych substancji chemicznych. Warto więc decydować się na zakup mięsa w zaufanych miejscach. 

Zobacz też:

Elon Musk o sukcesie Neuralink. Implant mózgowy działa, a kolejny pacjent czuje się dobrze

Sarsa opowiedziała o chorobie, która upośledza jej najważniejszy zmysł. „Może będzie happy end?”

Ta witamina hamuje rozwój stwardnienia rozsianego. Pojawiła się szansa dla tysięcy Polaków