Celiakia to jedna z najbardziej nieuchwytnych chorób autoimmunologicznych. Nieleczona jest jednak bardzo niebezpieczna. Może prowadzić do groźnych chorób, takich jak nowotwory przełyku czy gardła. Aż 95 proc. nie wie, że na nią choruje.Jak podaje labtestonline.pl, z danych szacunkowych wynika, że choroba występuje z częstością 1 na 300 osób. Z badań wynika jednak, że występuje znacznie częściej, bo nawet u 1 na 100 osób. Zachorować można w każdym wieku, choć celiakię najczęściej diagnozuje się u dzieci i dorosłych w wieku 30-40 lat.
Celiakia jest to autoimmunlogiczna choroba układu pokarmowego. Osoba na nią chora ma nietolerancję na gluten, czyli białko znajdujące się w życie, jęczmieniu i pszenicy. Dieta to istotny sposób leczenia celiakii. Jednak na czym powinna polegać? Których produktów chory na nią nie powinien spożywać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Celiakia, potocznie nazywana nietolerancją glutenu jest przewlekłą, wielonarządową chorobą autoimmunologiczną. Charakteryzuje się silną nadwrażliwością na gluten u osób z danymi predyspozycjami genetycznymi. Jak powinna wyglądać dieta osób z celiakią? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.