Księżna Katarzyna, nazywana „cichym sercem Windsorów”, zmarła 4 września 2025 r. w wieku 92 lat, otoczona najbliższymi w Pałacu Kensington. Pałac Buckingham opuścił flagę do połowy masztu, a świat wspomina arystokratkę, która odważyła się publicznie mówić o chorobach przewlekłych i depresji, przełamując królewskie tabu.92-letnia księżna zmagała się z celiakią, zakażeniem wirusem Epsteina-Barra oraz depresją po stracie dzieckaJako pierwsza w rodzinie królewskiej otwarcie mówiła o zdrowiu psychicznym, inspirując debaty w Brytyjskiej Służbie ZdrowiaPo wycofaniu się z dworu uczyła muzyki w podstawówce, podróżując incognito jako „Mrs Kent”
Celiakia jest to autoimmunlogiczna choroba układu pokarmowego. Osoba na nią chora ma nietolerancję na gluten, czyli białko znajdujące się w życie, jęczmieniu i pszenicy. Dieta to istotny sposób leczenia celiakii. Jednak na czym powinna polegać? Których produktów chory na nią nie powinien spożywać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Celiakia, potocznie nazywana nietolerancją glutenu jest przewlekłą, wielonarządową chorobą autoimmunologiczną. Charakteryzuje się silną nadwrażliwością na gluten u osób z danymi predyspozycjami genetycznymi. Jak powinna wyglądać dieta osób z celiakią? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.