Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdaniem Lekarza > Tych produktów chorzy na celiakię powinni unikać. Rozmowa z gastroenterologiem
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 12.03.2024 15:25

Tych produktów chorzy na celiakię powinni unikać. Rozmowa z gastroenterologiem

mężczyzna chory na celiakię
Fot. Canva / Valentin Suprunovich

Celiakia jest to autoimmunlogiczna choroba układu pokarmowego. Osoba na nią chora ma nietolerancję na gluten, czyli białko znajdujące się w życie, jęczmieniu i pszenicy. Dieta to istotny sposób leczenia celiakii. Jednak na czym powinna polegać? Których produktów chory na nią nie powinien spożywać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow. 

Produkty zakazane dla chorych na celiakię

Mimo iż chorzy na celiakię stosują się do podobnych zasad dietetycznych, to należy wiedzieć, że w tej kwestii konieczna jest wizyta u specjalisty. 

- Pacjentów z celiakią należy skonsultować ze specjalistą z dietetyki. Dieta powinna być bezglutenowa, czyli wykluczająca produkty bogate w zboża, takie jak pszenica, żyto, jęczmień bądź mieszanki tych zbóż. - powiedział specjalista gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.

Chorzy na celiakię powinni stosować dietę bezglutenową. Zabronione są w niej następujące produkty: 

Zboża:

  • pszenica (również orkisz, płaskurka, samopsza),
  • jęczmień,
  • żyto,
  • niecertyfikowany owies,
  • mąki: pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana;

Płatki: 

  • pszenne,
  •  jęczmienne, 
  • żytnie, 
  • owsiane;

Kasza:

  • manna, 
  • kuskus, 
  • bulgur, 
  • jęczmienna, 
  • owsiana;

A także: 

  • musli,
  • kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno-zbożowe,
  • makaron pszenny, żytni,
  • pierogi,
  • pyzy,
  • kopytka,
  • naleśniki,
  • pieczywo,
  • ciasta,
  • drożdżówki,
  • pizza,
  • bułka tarta.

Osoby chore na celiakię i mieszkające w Polsce powinny uważać też na inne produkty spożywcze.

- W naszych polskich warunkach powinniśmy unikać także produktów bogatych w owies ze względu na zanieczyszczenie, chyba że ziarna pochodzą z certyfikowanych plantacji [...] Należy jednak uważać na wędliny, gdyż są do nich dodawane domieszki zbożowe - powiedział specjalista gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.

Osoby chore na celiakię nie powinny również pić pewnych alkoholi.

- Jeśli chodzi o alkohol, musimy unikać produktów robionych na zbożu, m.in. piwa i wódki. Produkty bezglutenowe są coraz bardziej dostępne i mają na opakowaniu oznaczenie przekreślonego kłosa - powiedział specjalista gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.

Projekt bez nazwy - 2024-03-13T101506.906.png
 Fot. Canva / Elnur


 

Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Jak ją rozpoznać? Czy gluten jest szkodliwy dla każdego? Cała prawda o glutenie

Jak reaguje organizm chorego na celiakię na te produkty?

Celiakia ma zróżnicowane objawy. Spożycie wymienionych produktów nie u każdego spowoduje te same symptomy choroby – co więcej, symptomów może być wiele i występują z różnym nasileniem. Jednym z najczęściej diagnozowanych przypadków choroby jest celiakia klasyczna – chorzy na nią mają zespół złego wchłaniania.

- W tak zwanej postaci klasycznej mamy do czynienia głównie z objawami z przewodu pokarmowego. Pacjenci uskarżają się najczęściej na luźne wypróżnienia z towarzyszącymi wzdęciami i bólami brzucha. Bóle te są niecharakterystyczne i mogą mieć różne umiejscowienie. W miarę postępu choroby obserwujemy także spadek masy ciała. Tak jak wcześniej wspomniałem, jest to choroba wielonarządowa – powiedział specjalista gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.

Istnieje również celiakia nieklasyczna. Jej objawami są m.in.:

  • opryszczkowe zapalenie skóry,
  • nawracające afty w jamie ustnej,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • niepłodność,
  • nawracające poronienia.

- Spotykamy się też z dolegliwościami ze strony układu nerwowego, takimi jak m.in. padaczka czy nawracające migreny. W przebiegu tej choroby mamy do czynienia z różnymi niedoborami pokarmowym. Jeśli dotyczą gospodarki wapniowo – fosforanowej, mogą prowadzić do osteoporozy – powiedział specjalista gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.

Zobacz też: Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Robię ją z zapomnianego warzywa

Jak rozpoznać celiakię?

Uczulenie na gluten nie zawsze oznacza, że dana osoba choruje na celiakię. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną – u chorego po spożyciu glutenu pojawia się stan zapalny wyściółki jelita.

- Tak jak przy każdej chorobie, podstawą jest wywiad i badanie fizykalne u lekarza specjalisty. W diagnostyce osoby dorosłej powinniśmy oznaczyć w surowicy krwi poziomy specyficznych przeciwciał. Potrzebna jest nam także ocena histopatologiczna, czyli badanie mikroskopowe wycinka z dwunastnicy, pobranego podczas wykonanej gastroskopii  – powiedział specjalista gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.

Przeczytaj też: 

Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, dieta. Ekspert tłumaczy

Czy gluten jest szkodliwy dla każdego? Cała prawda o glutenie

Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Jak ją rozpoznać?