Choroba uchyłkowa jelita grubego to jedno z najczęstszych schorzeń układu pokarmowego w populacjach zachodnich, a ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem. Uchyłki związane są głównie z nieprawidłową dietą, co stanowi powszechny problem dzisiejszych czasów.Podstawowym elementem leczenia uchyłków jelita grubego jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, a czego unikać?
        Uchyłkowatość jelita grubego należy do typowych chorób cywilizacyjnych. Dotyczy głównie osób starszych, a liczba dotkniętych nią pacjentów stale rośnie. U większości, uchyłki nie dają wyraźnych objawów, jednak mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości, a nawet poważne powikłania. Jak wykryć uchyłki? Jakie objawy powinny wzbudzić naszą czujność? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. Jackiem Kowerzanow.
        Choroba uchyłkowa jelita grubego powoduje, że w ścianie przewodu pokarmowego powstają niewielkie kieszonki czyli uchyłki. Samo występowanie uchyłków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Niebezpieczeństwo pojawia się z chwilą, gdy uchyłki dotyka stan zapalny. Jak rozpoznać ból spowodowany przez tę dolegliwość? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.