Dieta ketogeniczna bije w ostatnim czasie rekordy popularności. To rodzaj diety niskowęglowodanowej, skupiającej się na spożywaniu małej ilości węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczu. Jej głównym celem jest wprowadzenie organizmu w stan zwany ketozą.Lekarze mają bardzo różne zdanie odnośnie stosowania diety ketogenicznej. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM odniosła się w mediach społecznościowych do stosowania diety keto w kontekście kardiologii. Czy ten rodzaj diety może zwiększać ryzyko udaru?
Dieta ketogeniczna to temat kontrowersyjny wśród dietetyków. Jednak nie sprawia to, że jej popularność słabnie. Wręcz odwrotnie – zainteresowanie nią jest spore, a o jej korzyściach bez obaw mówią również lekarze i naukowcy. Czym dokładnie jest ta dieta? Jak przeprowadzić ją bezpiecznie. I co najważniejsze – co podczas jej stosowania jeść? Odpowiadamy.