Polacy chętnie jedzą kurczaka i można pokusić się o stwierdzenie, że jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Statystyczny Polak je blisko 30 kg rocznie tego produktu. Kurczak poza wartościami odżywczymi, jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów.Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie części kurczaka powinny znaleźć się na naszych talerzach, gdyż gromadzą się na nich pasożyty. O jakich częściach mowa?
335 chorych, dziewięć osób w szpitalu, jedna nie żyje. Takie żniwo zbiera znów salmonella grasująca po Europie. Prawdopodobnie źródłem zakażenia było mięso z kurczaka i kebabów. Od początku roku w Europie rozprzestrzenia się salmonella. Łącznie zachorowało już 335 osób w 16 krajach. Jeden przypadek jest śmiertelny. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeńtwa Żywności (EFSA) wydały wspólne ostrzeżenie. Okazuje się, że jeden gatunek mięsa może być szczególnie groźny.