Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Mięso Kurczaka

Mięso Kurczaka

Kurczak, mięso z kurczaka
01.08.2024 09:57 Pasożyty uwielbiają tę cześć kurczaka. Jeśli chcesz zachować zdrowie, nigdy jej nie jedz

Polacy chętnie jedzą kurczaka i można pokusić się o stwierdzenie, że jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Statystyczny Polak je blisko 30 kg rocznie tego produktu. Kurczak poza wartościami odżywczymi, jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów.Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie części kurczaka powinny znaleźć się na naszych talerzach, gdyż gromadzą się na nich pasożyty. O jakich częściach mowa?

None
27.10.2023 20:33 Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny

335 chorych, dziewięć osób w szpitalu, jedna nie żyje. Takie żniwo zbiera znów salmonella grasująca po Europie. Prawdopodobnie źródłem zakażenia było mięso z kurczaka i kebabów. Od początku roku w Europie rozprzestrzenia się salmonella. Łącznie zachorowało już 335 osób w 16 krajach. Jeden przypadek jest śmiertelny. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeńtwa Żywności (EFSA) wydały wspólne ostrzeżenie. Okazuje się, że jeden gatunek mięsa może być szczególnie groźny.