Żelazo to niezwykle ważny pierwiastek. W naszym organizmie pełni szereg istotnych funkcji, a najbardziej podkreśla się tę, związaną z transportem tlenu. Żelazo bierze udział w produkcji hemoglobiny – białka zawartego w czerwonych krwinkach, które przenosi tlen z płuc do tkanek i organów.Niedobór żelaza prowadzi do anemii. Jeśli cierpimy na przewlekłe zmęczenie, mamy trudności z koncentracją, zawroty głowy, kołatanie serca, a do tego bliscy mówią nam, że jesteśmy bladzi, prawdopodobnie brakuje nam właśnie tego pierwiastka. Warto wiedzieć, w jakich artykułach spożywczych znajduje się najwięcej żelaza, by włączyć je do diety i w ten sposób zapobiegać niedokrwistości.
Jeśli nagle zauważasz, że brakuje ci energii do codziennych czynności, czujesz osłabienie, a twoja skóra wydaje się blada – nie ignoruj tych objawów. Proste badanie krwi, jak morfologia, może wskazać, czy nie masz anemii. To powszechny problem zdrowotny, który często wynika z drobnych niedoborów, ale może być też symptomem groźnych chorób.