5 produktów mlecznych, których lepiej unikać. Szkodzą zdrowiu. Wiesz, co eksperci mówią o serach i mleku?
Na rynku dostępna jest szeroka gama produktów mlecznych. Pamiętajmy, żeby zwracać uwagę na ich skład i wartość odżywczą, aby mieć świadomość, co spożywamy. Istnieją produkty, które nie należą do najzdrowszych i warto omijać je szerokim łukiem. Przedstawiamy kilka z nich!
Właściwości zdrowotne nabiału
Nabiał to to kategoria produktów spożywczych, do której należy mleko zwierzęce oraz przetwory mleczne (np. masło, jogurt, kefir, ser, twaróg, śmietana).
Nabiał jest ważnym elementem codziennej diety. To bogate źródło białka, wapnia oraz witamin: A, D, B2 i B12. Znajdziemy w nim także cenne bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływające na mikroflorę jelit.
Spożywanie produktów nabiałowych wspiera zdrowie kości, zębów, mięśni oraz układu nerwowego.
Ze względu na znaczną zawartość wapnia, nabiał powinien być elementem naszej codziennej diety, zwłaszcza osób młodych w okresie wzrostu oraz kobiet po menopauazie, które są narażone na rozwój osteoporozy.
Według ogólnych zaleceń, powinno się spożywać 2-3 porcje nabiału dziennie, które pokrywają do 80% zapotrzebowania na wapń.
Tych produktów nabiałowych lepiej unikać!
- Wyroby seropodobne
Ilość prawdziwego sera w tego typu wyrobach jest niewielka, a zamiast tłuszczu zwierzęcego mamy tutaj niskiej jakości przetworzone oleje, m.in. olej palmowy.
- Sery topione
Tego typu produkty należą do żywności wysokoprzetworzonej o znikomej wartości odżywczej i dużej ilości soli. Zawartość wapnia w serze topionym jest nawet o połowę niższa niż w serze żółtym.
- Kanapki mleczne
Często są reklamowe w telewizji jako szybka i pożywna przekąska mleczna dla dziecka. Niestety w rzeczywistości tego typu produkt ma niewiele wspólnego z nabiałem, a jego skład jeży włosy na głowie. W kanapkach mlecznych znajdziemy duże ilości cukru, tłuszcz palmowy, emulgatory i syrop glukozowo-fruktozowy.
- Smakowe produkty mleczne (m.in. jogurty owocowe, serki homogenizowane, napoje mleczne)
Większość tego typu produktów zawiera duże ilości cukru oraz aromaty i barwniki. Nadmiar cukru sprawia, że tracimy korzyści ze spożywania nabiału. Takie wyroby nie dostarczają wystarczającej ilości białka, wapnia i probiotyków. Zamiast jogurtów owocowych lepiej wybierać te naturalne i samodzielnie dodawać dodatki typu miód czy świeże owoce.
- Mleko zagęszczone
Jest to produkt o dużej ilości cukru i tłuszczu, a o znikomej zawartości białka i wapnia. Cechuje się wysoką kalorycznością i niską wartością odżywczą, dlatego lepiej unikać jego spożywania.
Ser żółty – nie dla każdego
Ser żółty jest najważniejszym źródłem wapnia spośród wszystkich przetworów mlecznych, jednak ma tez swoje wady. Cechuje się dużą kalorycznością, zawiera spore ilości soli, niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu, który w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia.
Do najtłustszych serów należą: parmezan, ementaler, cheddar oraz sery dojrzewające.
W codziennej diecie sera żółtego powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz te, które cierpią na schorzenia, takie jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroby serca i otyłość.