Pacjenci.pl Zdrowie Natka pietruszki to skarbnica witaminy C i nie tylko! Oto 3 główne powody, dlaczego warto ją jeść
canva.com

Natka pietruszki to skarbnica witaminy C i nie tylko! Oto 3 główne powody, dlaczego warto ją jeść

24 stycznia 2024
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Natka pietruszki niegdyś traktowana była jako roślina ozdobna, jednak z czasem stała się bardziej doceniania ze względu na swoje drogocenne właściwości prozdrowotne. Poznaj 3 główne powody, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!

Właściwości natki pietruszki

Natka pietruszki to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:

  • witaminy: C, K A, E i witaminy z grupy B;
  • minerały: żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor, potas, cynk;
  • kwas foliowy;
  • flawonoidy;
  • aminokwasy;
  • olejki eteryczne;
  • błonnik pokarmowy.

Natka pietruszki wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • antyoksydacyjne,
  • moczopędne,
  • oczyszczające,
  • rozkurczowe,
  • antyseptyczne.

Projekt bez nazwy - 2024-01-24T160642.417.png

Jedz codziennie jedno awokado, a tak wpłynie na Twoje zdrowie. Jeden owoc, a tyle korzyści!
Dlaczego warto jeść pomidory? Mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i nie tylko

Skarbnica witaminy C

Liście pietruszki należą do produktów o najwyższej zawartości witaminy C. Spożycie garści posiekanej pietruszki pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Witamina C znana jest z tego, że wspiera pracę układu immunologicznego, wzmacniając funkcje obronne organizmu, ale to nie jedyne jej właściwości. To także silny antyoksydant opóźniający procesy starzenia się komórek organizmu.

Ponadto, witamina C obniża ciśnienia krwi i reguluje poziom cholesterolu, dzięki czemu odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia.

Co więcej, witamina C zmniejsza ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe, co zostało potwierdzone w badaniach.

Wspomaga walkę z anemią

Natka pietruszki to także bogate źródło żelaza i kwasu foliowego, które wraz z witaminą C tworzą zgrane trio do walki z anemią. Z tego względu natka pietruszki polecana jest w diecie wegan i wegetarian oraz osób borykających się z anemią.

Wspiera układ moczowy

Natka pietruszki wykazuje działanie moczopędne i oczyszczające. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wspiera prawidłową pracę nerek. Co więcej, olejki obecne w pietruszce przeciwdziałają tworzeniu się w nerkach kamieni. Jeśli więc borykamy się z dolegliwościami, takimi jak m.in. z kamica lub nawracające infekcje pęcherza moczowego, warto włączyć natkę pietruszki do codziennego jadłospisu.

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Wiele osób może być zaskoczonych
To warzywo może chronić przed nowotworami. Wielu może je jeść bez ograniczeń
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko