Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Wiele osób może być zaskoczonych
Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC) na podstawie oceny zawartości najważniejszych dla zdrowia składników odżywczych, opublikowało listę najzdrowszych warzyw świata. Przedstawiamy te, które znalazły się w pierwszej dziesiątce. Co zyskało miano najzdrowszego warzywa świata? Możecie być zaskoczeni!
Miejsca 10 - 8
10. Kapusta
Kapusta to bomba witaminowa, bogata w duże ilości witaminy C i rutyny. Zawiera także witaminy z grupy B, A, E i K. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas i żelazo. Kapusta posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające układ odpornościowy. Jest polecana przy przeziębieniu i gorączce, ponieważ pomaga „zbić” gorączkę.
9. Sałata rzymska
Sałata rzymska jest cennym źródłem witaminy C, a także witamin B1, B2, PP, K i A. Witaminy A i C to silne antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Mają zbawienny wpływ na kondycję skóry, zapobiegając pojawianiu się zmarszczek i przebarwień. Sałata rzymska to również bogactwo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo. Ze względu na obecny w niej kwas foliowy, jest zalecana kobietom w ciąży. Zawiera także duże ilości beta - karotenu, który ma korzystny wpływ na wzrok i układ odpornościowy. Mało kto wie, że zawartość beta-karotenu w sałacie rzymskiej jest wyższe niż w marchewce.
8. Natka pietruszki
Liście pietruszki należą do produktów o największej ilości witaminy C. Spożycie garści posiekanej pietruszki pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Natka pietruszki to także bogate źródło żelaza i kwasu foliowego, które wraz z witaminą C tworzą zgrane trio do walki z anemią. Pietruszka ze względu na dużą zawartość żelaza jest polecana w diecie weganom i wegetarianom. Znajdziemy w niej także duże ilości magnezu i witaminy A, która ma zbawienny wpływ na wzrok i na skórę. Spożywanie pietruszki wspiera pracę układu odpornościowego, a także poprawia trawienie. Ponadto pietruszka wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta Dieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?Miejsca 7 - 4
7. Sałata masłowa
Sałata masłowa to bogate źródło składników mineralnych, takich jak potas, żelazo i wapń. Znajdziemy w niej także bardzo dużo witaminy K oraz znaczne ilości witamin z grupy B. Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i przyswajanie wapnia, który jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. Sałata masłowa to również cenne źródło witamin A, E i C, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Spożywanie sałaty masłowej pomaga ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca i chorobę Alzheimera. Ponadto pozwala zachować młody wygląd skóry.
6. Cykoria
Cykoria to cenne źródło witamin z grupy B oraz witamin A, E i K. Znajdziemy w niej także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, cynk, selen, magnez, fosfor i miedź. Cykoria jest zaleca w diecie również ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz spore ilości kwasu foliowego. Ze względu na obecną w niej inulinę, zaliczana jest do naturalnych prebiotyków, mających zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową. Cykoria wykazuje także działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera pracę nerek. Zawarty w cykorii beta-karoten poprawia stan skóry i opóźnia pojawianie się zmarszczek.
5. Szpinak
Szpinak to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C oraz beta-karoten i magnez. To także doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, miedź i mangan. Spożywanie szpinaku ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Ponadto obecne w nim karotenoidy działają ochronnie na narząd wzroku i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Szpinak zawiera duże ilości witaminy K, która wspiera utrzymanie prawidłowej struktury kości i zębów. To także cenne źródło kwasu foliowego, który bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych organizmu.
4. Burak ćwikłowy
Główną zaletą buraka ćwikłowego jest duża zawartość silnych przeciwutleniaczy - betacyjanów, które są zalecane w dietach przeciwnowotworowych. To właśnie dzięki nim burak ma czerwono-fioletową barwę i jest uznawany za jedno z najważniejszych warzyw w zwalczaniu raka. Burak ćwikłowy to także źródło pektyn, które regulują krzepnięcie krwi i obniżają poziom złego cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Znajdziemy w nim także witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas, żelazo, cynk. Burak ćwikłowy posiada właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu zapobiega zakwaszaniu przewodu pokarmowego i sprzyjają detoksykacji organizmu.
Pierwsza 3!
3. Boćwina
Boćwina, inaczej burak liściowy to cenne źródło witamin A i K1. Spożycie 100 gramów liści boćwiny przekracza trzykrotnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A! Jest ona niezbędna dla utrzymania prawidłowego wzroku i zdrowego stanu skóry, a także wspiera pracę układu odpornościowego. Z kolei witamina K1 odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz za utrzymanie zdrowych kości i zębów. Boćwina to również cenne źródło składników mineralnych, takich jak magnez, mangan i miedź oraz przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki i chronią organizm przed stanami zapalnymi i nowotworami. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych i antyoksydantów, boćwina reguluje poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Obecny w niej błonnik pokarmowy ma pozytywny wpływ na procesy trawienia, reguluje perystaltykę jelit oraz zmniejsza stany zapalne w przewodzie pokarmowym.
2. Kapusta pekińska
Kapusta pekińska jest cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu i minerałów, szczególnie wapnia, żelaza i manganu. Znajdziemy w niej także glukozynolany, związki o działaniu przeciwnowotworowym. Obecna w kapuście pekińskiej witamina A pozwala zachować zdrowy wzrok i młody wygląd skóry, a witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Ze względu na właściwości przeciwzapalne, kapusta pekińska zalecana jest w diecie osób z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne, m.in. w kierunku Helicobacter pylori, bakterii wywołującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Kapusta pekińska ma również pozytywny wpływ na pracę pracę układu krwionośnego i pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi.
1. Rukiew wodna
Rukiew wodna to wielka bomba witaminowa! Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, zalecana jest w diecie osób z awitaminozą. Znajdziemy w niej witaminy: K, A, E, C i witaminy z grupy B (B3, B6, B2, B1) oraz minerały: potas, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, fosfor, sód, selen, miedź. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, takich jak beta-karoten oraz witaminy A, C, E, rukiew wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe. Ponadto jest najbogatszym znanym źródłem glukozynolanów, związków o działaniu przeciwnowotworowym. Według naukowców, może wspierać procesy ochronne organizmu przed rozwojem komórek rakowych. Rukiew wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjnie, wykrztuśne i żółciopędne. Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego, nerwowego i krwionośnego.
Jeśli chcesz napisać do redakcji portalu Pacjenci.pl, podajemy kontakt: [email protected]