Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC) na podstawie oceny zawartości najważniejszych dla zdrowia składników odżywczych, opublikowało listę najzdrowszych warzyw świata. Przedstawiamy te, które znalazły się w pierwszej dziesiątce. Co zyskało miano najzdrowszego warzywa świata? Możecie być zaskoczeni!
Miejsca 10 - 8
10. Kapusta
Kapusta to bomba witaminowa, bogata w duże ilości witaminy C i rutyny. Zawiera także witaminy z grupy B, A, E i K. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas i żelazo. Kapusta posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające układ odpornościowy. Jest polecana przy przeziębieniu i gorączce, ponieważ pomaga „zbić” gorączkę.
9. Sałata rzymska
Sałata rzymska jest cennym źródłem witaminy C, a także witamin B1, B2, PP, K i A. Witaminy A i C to silne antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Mają zbawienny wpływ na kondycję skóry, zapobiegając pojawianiu się zmarszczek i przebarwień. Sałata rzymska to również bogactwo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo. Ze względu na obecny w niej kwas foliowy, jest zalecana kobietom w ciąży. Zawiera także duże ilości beta - karotenu, który ma korzystny wpływ na wzrok i układ odpornościowy. Mało kto wie, że zawartość beta-karotenu w sałacie rzymskiej jest wyższe niż w marchewce.
8. Natka pietruszki
Liście pietruszki należą do produktów o największej ilości witaminy C. Spożycie garści posiekanej pietruszki pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Natka pietruszki to także bogate źródło żelaza i kwasu foliowego, które wraz z witaminą C tworzą zgrane trio do walki z anemią. Pietruszka ze względu na dużą zawartość żelaza jest polecana w diecie weganom i wegetarianom. Znajdziemy w niej także duże ilości magnezu i witaminy A, która ma zbawienny wpływ na wzrok i na skórę. Spożywanie pietruszki wspiera pracę układu odpornościowego, a także poprawia trawienie. Ponadto pietruszka wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta
CZYTAJ DALEJDieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?
CZYTAJ DALEJMiejsca 7 - 4
7. Sałata masłowa
Sałata masłowa to bogate źródło składników mineralnych, takich jak potas, żelazo i wapń. Znajdziemy w niej także bardzo dużo witaminy K oraz znaczne ilości witamin z grupy B. Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i przyswajanie wapnia, który jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. Sałata masłowa to również cenne źródło witamin A, E i C, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Spożywanie sałaty masłowej pomaga ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca i chorobę Alzheimera. Ponadto pozwala zachować młody wygląd skóry.
6. Cykoria
Cykoria to cenne źródło witamin z grupy B oraz witamin A, E i K. Znajdziemy w niej także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, cynk, selen, magnez, fosfor i miedź. Cykoria jest zaleca w diecie również ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz spore ilości kwasu foliowego. Ze względu na obecną w niej inulinę, zaliczana jest do naturalnych prebiotyków, mających zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową. Cykoria wykazuje także działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera pracę nerek. Zawarty w cykorii beta-karoten poprawia stan skóry i opóźnia pojawianie się zmarszczek.
5. Szpinak
Szpinak to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C oraz beta-karoten i magnez. To także doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, miedź i mangan. Spożywanie szpinaku ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Ponadto obecne w nim karotenoidy działają ochronnie na narząd wzroku i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Szpinak zawiera duże ilości witaminy K, która wspiera utrzymanie prawidłowej struktury kości i zębów. To także cenne źródło kwasu foliowego, który bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych organizmu.
4. Burak ćwikłowy
Główną zaletą buraka ćwikłowego jest duża zawartość silnych przeciwutleniaczy - betacyjanów, które są zalecane w dietach przeciwnowotworowych. To właśnie dzięki nim burak ma czerwono-fioletową barwę i jest uznawany za jedno z najważniejszych warzyw w zwalczaniu raka. Burak ćwikłowy to także źródło pektyn, które regulują krzepnięcie krwi i obniżają poziom złego cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Znajdziemy w nim także witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas, żelazo, cynk. Burak ćwikłowy posiada właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu zapobiega zakwaszaniu przewodu pokarmowego i sprzyjają detoksykacji organizmu.
Pierwsza 3!
3. Boćwina
Boćwina, inaczej burak liściowy to cenne źródło witamin A i K1. Spożycie 100 gramów liści boćwiny przekracza trzykrotnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A! Jest ona niezbędna dla utrzymania prawidłowego wzroku i zdrowego stanu skóry, a także wspiera pracę układu odpornościowego. Z kolei witamina K1 odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz za utrzymanie zdrowych kości i zębów. Boćwina to również cenne źródło składników mineralnych, takich jak magnez, mangan i miedź oraz przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki i chronią organizm przed stanami zapalnymi i nowotworami. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych i antyoksydantów, boćwina reguluje poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Obecny w niej błonnik pokarmowy ma pozytywny wpływ na procesy trawienia, reguluje perystaltykę jelit oraz zmniejsza stany zapalne w przewodzie pokarmowym.
2. Kapusta pekińska
Kapusta pekińska jest cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu i minerałów, szczególnie wapnia, żelaza i manganu. Znajdziemy w niej także glukozynolany, związki o działaniu przeciwnowotworowym. Obecna w kapuście pekińskiej witamina A pozwala zachować zdrowy wzrok i młody wygląd skóry, a witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Ze względu na właściwości przeciwzapalne, kapusta pekińska zalecana jest w diecie osób z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne, m.in. w kierunku Helicobacter pylori, bakterii wywołującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Kapusta pekińska ma również pozytywny wpływ na pracę pracę układu krwionośnego i pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi.
1. Rukiew wodna
Rukiew wodna to wielka bomba witaminowa! Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, zalecana jest w diecie osób z awitaminozą. Znajdziemy w niej witaminy: K, A, E, C i witaminy z grupy B (B3, B6, B2, B1) oraz minerały: potas, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, fosfor, sód, selen, miedź. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, takich jak beta-karoten oraz witaminy A, C, E, rukiew wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe. Ponadto jest najbogatszym znanym źródłem glukozynolanów, związków o działaniu przeciwnowotworowym. Według naukowców, może wspierać procesy ochronne organizmu przed rozwojem komórek rakowych. Rukiew wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjnie, wykrztuśne i żółciopędne. Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego, nerwowego i krwionośnego.
Czy ser żółty jest zdrowy? Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?
CZYTAJ DALEJCzy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania
CZYTAJ DALEJ