Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Niedobory groźne jak toksyny. Brak tego pierwiastka znacząco zwiększa ryzyko nowotworów
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 25.11.2025 18:00

Niedobory groźne jak toksyny. Brak tego pierwiastka znacząco zwiększa ryzyko nowotworów

Niedobory groźne jak toksyny. Brak tego pierwiastka znacząco zwiększa ryzyko nowotworów
Professor25/Getty Images

Profilaktyka chorób nowotworowych koncentruje się często na eliminowaniu szkodliwych nadmiarów, lecz równie istotną rolę odgrywają niedobory kluczowych składników w diecie. Marek Skoczylas w opublikowanym przez siebie filmie w serwisie YouTube wskazuje, że braki witamin i minerałów mogą wykazywać ten sam negatywny efekt, co nadmiar substancji rakotwórczych.  

• Niedobory składników odżywczych mogą w takim samym stopniu zwiększać ryzyko nowotworów, jak nadmiar substancji szkodliwych.

• Niedobór magnezu jest jednym z najważniejszych niedoborów, który diametralnie zwiększa ryzyko rozwoju różnych chorób nowotworowych.

• Zwiększenie dziennego spożycia magnezu może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju raka wątroby i raka trzustki.

Magnez a rak wątroby i trzustki

W ocenie eksperta najważniejszym niedoborem, który diametralnie zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, jest niedobór magnezu. Ten minerał jest silnie powiązany z ryzykiem rozwoju raka wątroby. Badania naukowe dowodzą, że każde zwiększenie spożycia magnezu o 100 miligramów dziennie wiązało się z 34% zmniejszeniem ryzyka rozwoju raka wątroby.

„Najważniejszym niedoborem w mojej oczywiście ocenie, który diametralnie zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, jest niedobór magnezu” – mówi Marek Skoczylas.

 Zbyt małe stężenie magnezu w organizmie jest również związane z wyższym ryzykiem rozwoju raka piersi.

Magnez a najbardziej złośliwe nowotwory

Niedobór magnezu jest także silnie powiązany z jednym z najgorzej rokujących nowotworów, czyli rakiem trzustki. Jak dowodzą naukowcy, każda redukcja spożycia magnezu o 100 miligramów dziennie skutkowała 24% wzrostem częstości występowania raka trzustki. Te dane podkreślają, jak ważna jest rola magnezu w codziennej diecie i profilaktyce onkologicznej.

„Jak dowodzą sami naukowcy, każde zmniejszenie spożycia magnezu o 100 miligramów dziennie wiązało się z 24% wzrostem częstości występowania raka trzustki” – podkreśla Marek Skoczylas. 

To zestawienie, obok raka wątroby i raka piersi, uwydatnia wszechstronny wpływ magnezu na ochronę komórek przed niekontrolowanym podziałem.

Magnez i pozostałe niedobory kluczowe dla profilaktyki

Oprócz magnezu inne niedobory również predysponują do rozwoju ciężkich chorób. Tuż po magnezie, należy wymienić niedobory witaminy D oraz jej nierozłącznego towarzysza – wapnia. Prawidłowe stężenie wapnia i witaminy D w tym samym czasie istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia wszystkich chorób nowotworowych, zwłaszcza u kobiet po menopauzie.

Poprawa stanu odżywienia tymi składnikami zmniejsza ryzyko raka, co potwierdzają badania. 

„W końcu należy dodać, że zbyt małe stężenie magnezu w naszym ciele oznacza większe ryzyko rozwoju raka piersi” – dodaje Marek Skoczylas. 

Dbałość o odpowiedni poziom tych minerałów i witamin jest elementem kompleksowej profilaktyki.

 

Źródło: Pacjenci.pl, youtube

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: