Jędrne, soczyste i ciemno czerwone. Takie czereśnie obiecują wiele: nie tylko obłędny smak, ale i mnóstwo cennych, unikalnych składników odżywczych. Tyle obietnice, a co naprawdę możemy uzyskać z garści pięknych owoców? Niestety, także koktajl szkodliwej chemii. Jak wykazały testy fundacji Pro-Test, w przebadanych czereśniach znaleziono sporo pozostałości pestycydów. Co ciekawe, i bardzo ważne dla konsumentów, te najbardziej zanieczyszczone owoce pochodziły „od rolnika”, z bazarku.Czereśnie z bazarku były najbardziej skażone pestycydami – zawierały aż osiem różnych substancji Najbezpieczniejsze okazały się owoce z Lidla i Biedronki – zawierały tylko śladowe ilości dopuszczonych środków ochrony roślin W polskich czereśniach wykryto nielegalny ometoat – związek szczególnie toksyczny dla zdrowia
Powoli zaczyna się sezon na czereśnie. Te pyszne owoce bogate w witaminę C często goszczą na stołach Polaków. Można z nich przygotować kompot, wypieki, a także musy. Niestety, nie wszyscy mogą jeść. Dobra wiadomość jest taka, że lista przeciwskazań do jedzenia czereśni nie jest długa.Alergia na czereśnie może pojawić się na każdym etapie życiaPrzeciwskazaniem do jedzenia czereśni jest uczulenie na salicylanyOsoby z wysokim potasem powinny unikać czereśniNależy zachować ostrożność przy chorobach nerek
Czereśnie to sezonowe owoce, na które cały rok czekamy z wytęsknieniem. Niestety, choć bardzo zdrowe, to nie każdy może je jeść. Kto i dlaczego musi obejść się smakiem? Podpowiadamy.