Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Uroda i pielęgnacja > Top 3 witaminy młodości i ich źródła w diecie. Psychodietetyk wskazuje te najważniejsze
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 14.07.2023 15:12

Top 3 witaminy młodości i ich źródła w diecie. Psychodietetyk wskazuje te najważniejsze

witaminy
canva.com

Aby cieszyć się zdrową i jędrną skórą, warto zadbać nie tylko o codzienną pielęgnację, ale także o dostarczenie jej substancji odżywczych od wewnątrz. Pamiętajmy, że dieta ma ogromny wpływ na naszą cerę. Przedstawiamy trzy najważniejsze witaminy, których potrzebuje nasza skóra. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską. 

Witamina A

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i przebiegu reakcji metabolicznych i fizjologicznych organizmu. Wspiera układ odpornościowy oraz bierze udział w takich procesach, jak między innymi: transkrypcja genów, widzenie i różnicowanie komórek skóry. Witaminą A nazywamy organiczne związki chemiczne o podobnej strukturze, do których należą: retinol, retinal, kwas retinowy, a także niektóre karotenoidy (np. beta-karoten). 

Witamina A przyspiesza odnowę naskórka oraz bierze udział w procesie wytwarzania kolagenu i elastyny, które są podstawowymi białkami budulcowymi komórek skóry, odpowiadającymi za jej jędrność i nawilżenie. Witamina ta wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, a ponadto redukuje przebarwienia, poprawia koloryt skóry, a także wspiera ochronę przed promieniowaniem UV. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i regulujące pracę gruczołów łojowych, zalecana jest osobom borykającym się z trądzikiem

Produkty bogate w witaminę A: 

  • jaja
  • nabiał (masło, mleko, sery)
  • wątróbka
  • jarmuż
  • szpinak
  • brokuł
  • papryka 
  • marchew
  • dynia
  • pomidor
  • mango 
  • morela

Projekt bez nazwy (27).png

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć! Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?

Witamina E

Witamina E obejmuje grupę związków organicznych: tokoferoli i tokotrienoli, a najwyższą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol. Podobnie jak witamina A, witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i magazynowana głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach, a nie wydalana z moczem czy potem. 

Witaminę E uznaje się za jeden z najsilniejszych przeciwutleczniaczy, czyli substancji, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się ludzkich komórek. Witamina E nazywana jest witaminą młodości i płodności. Wykazuje silne działanie nawilżające i ujędrniające, a ponadto wspiera płodność (zwłaszcza u mężczyzn), biorąc udział w procesie spermatogenezy. 

Witamina E oprócz zbawiennego działania na skórę, wykazuje także szereg innych właściwości. Hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych oraz chroni krwinki czerwone oraz śródbłonek, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego. Ponadto wpływa na wydolność mięśni i wspiera funkcjonowanie wzroku. Według badań, witamina E może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera, a także niektórych nowotworów, m.in. nowotworów skóry. 

Najlepiej przyswajalnym źródłem witaminy E są produkty spożywcze, jednak możemy włączyć suplementację, jako dopełnienie naszej diety. „Suplementy mają służyć jako element wspomagający zdrowy styl życia, ale w żadnym wypadku go nie zastąpią.  Na włosy, skórę i paznokcie mogę polecić witaminę E. Bardzo fajnie będą się sprawdzać suplementy witamina A + E.” - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska. 

Produkty bogate w witaminę E: 

  • oleje roślinne (oliwa, olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy)
  • kiełki pszenicy
  • orzechy
  • migdały
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • awokado

Witamina C

Witamina C, czyli kwas askrobinowy jest najpopularniejszą witaminą, najczęściej stosowaną w okresie przeziębienia. Wspiera pracę układu immunologicznego, wzmacniając funkcje obronne organizmu, ale to nie jedyne jej właściwości. Witamina C znana jest jako silny antyoksydant, opóźniający procesy starzenia się komórek organizmu. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, poprawia jej ukrwienie, a także uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne i rozjaśniające przebarwienia.

Witamina C obniża ciśnienia krwi i reguluje poziom cholesterolu, dzięki czemu odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe, co zostało potwierdzone w badaniach. 

Witamina C jest wspaniałą substancją, która buduje nasze komórki, poprawia jakość skóry i wspiera regenerację organizmu. Naturalna witamina C będzie o wiele lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż ta wytwarzana chemicznie, dlatego warto postawić na jak najbardziej naturalne produkty.” - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska. 

Produkty bogate w witaminę C: 

  • natka pietruszki
  • papryka
  • acerola
  • jarmuż
  • porzeczki
  • truskawki
  • kiwi
  • kiszona kapusta
  • brukselka
  • kalafior
  • brokuł