Top 3 witaminy młodości i ich źródła w diecie. Psychodietetyk wskazuje te najważniejsze
Aby cieszyć się zdrową i jędrną skórą, warto zadbać nie tylko o codzienną pielęgnację, ale także o dostarczenie jej substancji odżywczych od wewnątrz. Pamiętajmy, że dieta ma ogromny wpływ na naszą cerę. Przedstawiamy trzy najważniejsze witaminy, których potrzebuje nasza skóra. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Witamina A
Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i przebiegu reakcji metabolicznych i fizjologicznych organizmu. Wspiera układ odpornościowy oraz bierze udział w takich procesach, jak między innymi: transkrypcja genów, widzenie i różnicowanie komórek skóry. Witaminą A nazywamy organiczne związki chemiczne o podobnej strukturze, do których należą: retinol, retinal, kwas retinowy, a także niektóre karotenoidy (np. beta-karoten).
Witamina A przyspiesza odnowę naskórka oraz bierze udział w procesie wytwarzania kolagenu i elastyny, które są podstawowymi białkami budulcowymi komórek skóry, odpowiadającymi za jej jędrność i nawilżenie. Witamina ta wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, a ponadto redukuje przebarwienia, poprawia koloryt skóry, a także wspiera ochronę przed promieniowaniem UV. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i regulujące pracę gruczołów łojowych, zalecana jest osobom borykającym się z trądzikiem
Produkty bogate w witaminę A:
- jaja
- nabiał (masło, mleko, sery)
- wątróbka
- jarmuż
- szpinak
- brokuł
- papryka
- marchew
- dynia
- pomidor
- mango
- morela
Witamina E
Witamina E obejmuje grupę związków organicznych: tokoferoli i tokotrienoli, a najwyższą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol. Podobnie jak witamina A, witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i magazynowana głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach, a nie wydalana z moczem czy potem.
Witaminę E uznaje się za jeden z najsilniejszych przeciwutleczniaczy, czyli substancji, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się ludzkich komórek. Witamina E nazywana jest witaminą młodości i płodności. Wykazuje silne działanie nawilżające i ujędrniające, a ponadto wspiera płodność (zwłaszcza u mężczyzn), biorąc udział w procesie spermatogenezy.
Witamina E oprócz zbawiennego działania na skórę, wykazuje także szereg innych właściwości. Hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych oraz chroni krwinki czerwone oraz śródbłonek, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego. Ponadto wpływa na wydolność mięśni i wspiera funkcjonowanie wzroku. Według badań, witamina E może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera, a także niektórych nowotworów, m.in. nowotworów skóry.
Najlepiej przyswajalnym źródłem witaminy E są produkty spożywcze, jednak możemy włączyć suplementację, jako dopełnienie naszej diety. „Suplementy mają służyć jako element wspomagający zdrowy styl życia, ale w żadnym wypadku go nie zastąpią. Na włosy, skórę i paznokcie mogę polecić witaminę E. Bardzo fajnie będą się sprawdzać suplementy witamina A + E.” - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska.
Produkty bogate w witaminę E:
- oleje roślinne (oliwa, olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy)
- kiełki pszenicy
- orzechy
- migdały
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- awokado
Witamina C
Witamina C, czyli kwas askrobinowy jest najpopularniejszą witaminą, najczęściej stosowaną w okresie przeziębienia. Wspiera pracę układu immunologicznego, wzmacniając funkcje obronne organizmu, ale to nie jedyne jej właściwości. Witamina C znana jest jako silny antyoksydant, opóźniający procesy starzenia się komórek organizmu. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, poprawia jej ukrwienie, a także uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne i rozjaśniające przebarwienia.
Witamina C obniża ciśnienia krwi i reguluje poziom cholesterolu, dzięki czemu odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na wszystkie nowotwory złośliwe, co zostało potwierdzone w badaniach.
„Witamina C jest wspaniałą substancją, która buduje nasze komórki, poprawia jakość skóry i wspiera regenerację organizmu. Naturalna witamina C będzie o wiele lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż ta wytwarzana chemicznie, dlatego warto postawić na jak najbardziej naturalne produkty.” - powiedziała psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska.
Produkty bogate w witaminę C:
- natka pietruszki
- papryka
- acerola
- jarmuż
- porzeczki
- truskawki
- kiwi
- kiszona kapusta
- brukselka
- kalafior
- brokuł