Białko, błonnik, żelazo... Która sałata jest najzdrowsza?
Sałata to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Robimy z niej sałatki, kładziemy na kanapki, podajemy ze śmietaną – pomysłów na sałatę jest mnóstwo. Niestety często nie wiemy, która sałata jest najzdrowsza, wybierając tę, która ma niewiele składników odżywczych i witamin.
Ta sałata jest najzdrowsza
Sałata rzymska to najstarsza z hodowanych przez człowieka sałat. Początkowo spożywano ją w celach leczniczych, o czym wspominają dokumenty ze starożytnego Rzymu. Do Polski dotarła pod koniec XVI wieku za sprawą pochodzącej z Włoch królowej Bony. Z miejsca podbiła serca Polaków, zachwycając chrupkością i smakiem.
Obecnie sałata rzymska jest jedną z ulubionych sałat wśród lekarzy i dietetyków. Zawiera duże ilości karotenu, który wpływa korzystnie na odporność i wzrok. Jest też znakomitym źródeł witamin takich jak B1, B2, PP oraz C. W sałacie rzymskiej znajdziemy również wapń, błonnik, żelazo i magnez.
Dodatkową zaletą sałaty rzymskiej jest to, że ma mało kalorii – pęczek tego produktu o wadze 100 g to zaledwie 17 kcal. Z tego rodzaju sałaty można przygotować mnóstwo potraw, m.in. zdrową i smaczną sałatkę Cezar z pieczonym kurczakiem. Serwowana z dodatkiem startego sera może zastąpić niejeden sycący obiad.
Inne zdrowe sałaty
Kolejna sałata, którą warto włączyć do swojej diety ze względu na jej właściwości zdrowotne, jest sałata masłowa. W smaku jest ona delikatniejsza niż sałata rzymska, ale również smaczna. Znajdziemy w niej duże ilości żelaza, sodu, miedzi i cynku, a także wiele witamin: C, A, B6, B1 i E.
Na tle innych sałat wyróżnia się również rucola, która zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A i C. Znajduje się w niej białko roślinne sprzyjające nie tylko odchudzaniu, ale i budowie mięśni. Zawarte w niej aminokwasy wspierają odporność, a obecny w niej sulforafan ma działanie antynowotworowe.
Ta sałata jest przereklamowana
Skoro mowa o najzdrowszych sałatach, nie sposób powiedzieć o tych... przereklamowanych. Pierwsze miejsce wśród nich zajmuje sałata lodowa, która choć na długo zachowuje świeżość, zawiera niewiele składników odżywczych, witamin oraz błonnika. Pod tym względem jest z nią najsłabiej.
Zobacz też:
Jak prawidłowo przechowywać jajka? Ekspertka zwraca uwagę na jeden błąd
To najgorszy rodzaj wody. Pijemy go niemal codziennie
Katarzyna Bosacka pokazała skład bułki tartej. Lepiej samemu suszyć i trzeć